Rawest’ten Bölgesel Siyasi Eğilimler Araştırması: AKP oy kaybediyor, HDP oylarını koruyor, CHP yükseliyor

Rawest’ten Bölgesel Siyasi Eğilimler Araştırması: AKP oy kaybediyor, HDP oylarını koruyor, CHP yükseliyor
Rawest Araştırma’nın 4 büyükşehri kapsayan Bölgesel Siyasi Eğilimler Araştırmasına göre, AKP seçmeninin büyük bölümü parlamenter sistemi savunuyor.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Diyarbakır merkezli Rawest Araştırma, Ocak ayında Diyarbakır, Mardin, Urfa ve Van büyükşehirlerinde Bölgesel Siyasi Eğilimler Araştırması gerçekleştirdi. Bin 497 kişiyle yüz yüze görüşme yapılarak hazırlanan araştırmada katılımcılara bölge başta olmak üzere Türkiye’nin en büyük sorununun ne olduğu ve siyasi eğilimleri soruldu.

HER ÜÇ KİŞİDEN İKİSİ EKONOMİK SORUN YAŞIYOR

Araştırmaya katılanlara göre ülkenin en temel sorunu ekonomi. Araştırmaya katılan her üç kişiden ikisi ekonominin en büyük sorun olduğunu dile getirdi. Son birkaç yılda hanesinin ekonomik durumunun kötüye gittiğini söyleyenlerin oranını yüzde 67 oldu.

Araştırmaya katılanların sorun algısı, ekonomiden sonra bölgesel bir bağlam izlediği görülüyor. Ekonomiyi, anadil, adalet, ayrımcılık ve eğitimsizlik gibi sorunlar izliyor.

AKP OY KAYBEDİYOR, HDP OYLARINI KORUYOR, CHP YÜKSELİYOR

Bölge kentlerinde siyasi eğilimler de mercek altına alındı. Buna göre, AKP bölgede güç kaybediyor.

Araştırmada öne çıkan başlıklar şunlar:

-AKP bölgede güç kaybediyor. 2018’de bölgede yüzde 2,5 civarı olan oyunu yaklaşık üç katına çıkaran CHP, oy grafiklerinde göze çarpıyor. HDP desteğini büyük ölçüde koruyor. DEVA ve Gelecek partileri, bölgede seçmenin yarısı tarafından biliniyor. Bu iki partinin aldıkları oy, Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katı.

AKP SEÇMENİ PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜLMESİNİ İSTİYOR

-Seçmenin yüzde 70’i parlamenter sisteme dönülmesi gerektiğini düşünüyor. Bu oranın önemli bir kısmı parlamenter sistemin de eskisi gibi kalmaması, iyileştirilmesi gerektiğini savunuyor. AKP’lilerin yaklaşık üçte biri başkanlık sisteminin yerine parlamenter sistemi savunuyor.

ERDOĞAN'IN CUMHURBAŞKANLIĞI GÖREVİNİ İYİ YAPMADIĞI GÖRÜŞÜ HÂKİM

-Bölgedeki seçmenin yaklaşık yüzde 61’i Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı görevini iyi yapmadığını düşünüyor. Bu bahiste katılımcıların yüzde 20’si orta, bir o kadarı da yüksek puan veriyor. Muhtemel bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 30’u geçmiyor ama Erdoğan’ın seçimi kazanabileceğini düşünenlerin oranı yüzde 55’den fazla.

CUMHURBAŞKANI ADAYI KİM OLACAK?

-Muhtemel bir seçimde muhalefetin ortak adayı olarak öne çıkan isim Ekrem İmamoğlu. Abdullah Gül bölgedeki seçmen için hâlâ güçlü bir alternatif. Ali Babacan henüz bir Cumhurbaşkanı adayı olarak gündeme alınmıyor ancak olması durumunda onun da şansının yüksek olacağı dile getiriliyor.

 

Öne Çıkanlar