RTÜK Başkanı'ndan 'Cemo cezası' itirafı: Yargı süreci devam ediyor

RTÜK Başkanı'ndan 'Cemo cezası' itirafı: Yargı süreci devam ediyor
RTÜK Başkanı Şahin, Cemo türküsünün yasaklı olmadığını kendi ağzıyla söyledi.

Müzisyenlere destek için düzenlenen gecede Hilmi Yarayıcı’nın söylediği Cemo türküsü nedeniyle Halk TV’ye ceza verilmişti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, kararı savunurken söz konusu türküyle ilgili herhangi bir mahkeme kararının olmadığını da itiraf etti.  Şahin, Cemo türküsüne ilişkin ‘yargıya taşınan ve yargılaması devam eden’ ifadelerini kullandı.

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek’in konuyla ilgili yazısına bir mektupla cevap veren Şahin, "İlgili yayıncı kuruluşun terör örgütüyle münasebeti nedeniyle yargıya taşınan ve yargılaması devam eden bir şarkının, üstelik kamuoyu tarafından bilinmesine rağmen programda seslendirilmesine, öncesinde ve sonrasındaki diyaloglara müsaade ettiği, terörle mücadele noktasında kendisine düşen sorumlulukta hassas davranmadığı görülmüştür" açıklaması yaptı.

"Ayrıca, yaklaşık 2 yıldır Başkanlığını yürüttüğüm Üst Kurulumuzun politikası, yasal yaptırımları en son kullanmaktır" diyen Şahin, "Diyalog çağrılarımıza cevap vermeyen hatta zaman zaman yapmış olduğumuz çok insani uyarıları bile farklı algılayıp bunun üzerinden aleyhimizde propaganda yapan zihniyet, RTÜK'ü müeyyide uygulamaya zorlamaktadır. Bu durumda Yüce Meclis'te millet iradesiyle çıkarılan 6112 sayılı Yasayı uygulama görevi olan RTÜK'ün ikazlarını dikkate almayan, görmezden gelen, ciddiye almayan yayıncı kuruluşlara elinde var olan yaptırım argümanını kullanmaktan başka çaresi kalmamaktadır" ifadelerini kullandı.

Şahin, Zeyrek'in yazısına yönelik de, "Köşe yazınızdaki şahsıma, Üyelerimize ve mesai arkadaşlarımıza yönelik olarak ‘siyasi talimatlarla hareket ediliyor' tarzı bir imayı asla ve asla kabul etmiyoruz. Yazınızda açıkça isimlerini zikrettiğiniz Ak Parti'nin önemli siyasi isimlerinin de bu iddiayı kabul etmeyeceğini net olarak biliyorum" dedi.

Zeyrek’in yorumu okuyucuya bırakıyorum dediği Şahin’in mektubu:

"Saygıdeğer Meslektaşım;

"Üst Kurulumuzun adını anarak ‘Şarkı Yasaklayan Demokratlar' başlığıyla kaleme aldığınız köşe yazınızı acı bir tebessümle okudum. Yıllarımı bu mesleğe vermiş bir kişi olarak basında yayımlanan her bir makaleyi değerli bulsam da yazınızda ifade ettiğiniz suçlayıcı görüşlerinize katılamayacağımı belirtmek isterim.

"Satırlarınızın ardından son toplantımızdaki Üst Kurul kararıyla ilgili bilgi verme ihtiyacı hissettim. ‘RTÜK türkülere ceza veriyor' veya ‘türkü dinlemek de yasaklanıyor' gibi yaklaşımlarla konuyu farklı bir yöne çekmeyi doğru bulmuyorum. Zira ekranlarımızda ve radyolarımızda pek çok müzik-eğlence programı periyodik olarak yayınlanmaktadır. Yasal çerçeve içinde ortaya konulan bu yayınlarda çalınan şarkılara, türkülere biz dâhil hiç kimse müdahale etmemektedir. Ancak, konu terör propagandası olunca 6112 sayılı Yasanın RTÜK'e verdiği görev devreye girmektedir."

Öne Çıkanlar