Şırnak’ta öğrenciler fişleniyor mu?

Şırnak’ta öğrenciler fişleniyor mu?
Şırnak’ta okullarda velilerin doldurulması üzerine öğrencilere dağıtılan bilgi formu aileleri kaygılandırdı.

ARTI GERÇEK - Şırnak’ta bir okulda "e-okul öğrenci bilgi formu" belgesini öğrencilere dağıtan okul yönetimi, ailelerin formu doldurmasını istedi. Öğrenci ve ailesi hakkında detaylı bilgilerin istendiği belge velilerin tepkisine neden oldu.  

ÖĞRENCİLER VE AİLELERİ FİŞLENİYOR MU?

Çocuklarının belgeyi eve götürüp doldurulmasını istemesi ile uygulamadan haberdar olan veliler, bilgi formunu ‘Fişleme’ olarak nitelendirdi. 'E-okul öğrenci bilgi formu' adlı belgede istenen bilgiler başlıklar halinde yer aldı.

Velilerinin anlattığına göre bu belgeler Şırnak’ın genelinde bulunan tüm okullarda velilerin doldurması için öğrencilere dağıtıldı.  ‘Öğrenci’, ‘Annesi’, ‘Babası’ ve ‘Kardeşleri’ için ayrı bölümlerin yer aldığı forumda, istenen bilgiler oldukça dikkat çekici. Forumda öğrenci için ayrılan bölümde kimlik bilgileri yanı sıra, dini de sorulmuş. Öğrencinin nerede kaldığı, kiminle yaşadığı, ekonomik durumu, sosyal hizmetlerden destek alıp almadığını da kapsayan bilgiler istendi. Ailenin ise e-posta adreslerinden iletişime kadar tüm bilgiler istendi. 

VELİLER TEPKİLİ

Formu gören aileler ise tepkili. Birçok aile okul idaresi ile görüşerek neden böyle bir bilginin istendiğini sordu. Artı Gerçek’e konuşan bir öğrenci velisi, istenen bilgilerin ‘fişleme’ olduğunu söyledi. Okul yönetimi tarafından verilen formu kızının getirdiğini anlatan öğrenci velisi, bunun ardından okul müdürü ile görüşmeye gittiğini belirterek şunları anlattı:  "Öğrencilere verilen bilgi formu ile fişleme yapıyorlar. Fişlemeyi emniyet yapmıyor, öğretmenlerin eliyle yapıyorlar. Bunlar okul müdürüne söyledim. Çocuğumun tüm bilgilerinin okulda olduğunu, neden bu bilgileri istediklerini sordum. Müdür bana ‘Bunlar öğrenci için yararlı bilgiler’ diyebildi. Böyle bir şey olamaz. 5 yaşındaki çocukların dini nedir diye ibare koymuşlar. Velilere kadar iletişim istenmiş. Her kardeş için ayrı ayrı bölüm açılmış."

EĞİTİM-SEN: ÇALIŞMA  AB PROJESİ KAPSAMINDA YAPILIYOR

Konuyu araştıran Diyarbakır Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Eş Başkanı Abbas Şahin, bilgilerin rehberlikle ilgili hazırlanan Avrupa Birliği projesi kapsamında istendiğini söyledi. Bunun normal bir uygulama olduğunu belirten Şahin, "AB projesi kapsamında bu çalışma yapılmış. Bu normal öğrenci bilgi formudur ama biraz formatı genişletmişler. Ama normal bir uygulamadır bu. Hazırlanan proje kapsamında toplanan bilgiler e-okul sistemine işleniyor. Çalışma rehberlik kapsamında yapıldı" dedi. 

Öne Çıkanlar