‘Soma'da sorumlular göstermelik cezalarla ödüllendirildi’

‘Soma'da sorumlular göstermelik cezalarla ödüllendirildi’
Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Genel Sekreteri Serkar Ertuğrul, Soma Katliamı'nın kaza olmadığını belirterek, yargılamada sorumlularının ödüllendirildiğini söyledi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), Soma Katliamı'nın yıl dönümüne ilişkin basın toplantısı düzenledi. ESM Genel Merkezi’nde yapılan toplantıda salona "Soma’yı Ermenek’i unutma" pankartı asıldı. 

ESM Genel Sekreteri Serkar Ertuğrul, 301 madencinin ölümünden sorumlu olanların patronlar ve işveren olduğu halde iş yeri temsilcilerinin göstermelik cezalarla ödüllendirildiğini ifade etti. 
 
MÜHENDİSLER SORUMLU TUTULDU
 
Ertuğrul, patron Can Gürkan'ın 301 madencinin her biri için 8 gün hapis cezası aldığını hatırlatarak, "Sorumlu müdür dâhil şirketin yönetim kurulundaki herkes beraat etmiş, sahanın şirket tarafından işletilmesine onay veren, iş güvenliğini hiçe sayarak üretim yapılmasına göz yuman kamu görevlilerinin hiçbiri bu davadan yargılanmamıştır. Fakat görev, yetki ve sorumluluklarında rödovanslı sahanın iş sağlığı ve güvenliğinden sorumluluğu bulunmayan, sadece üretim ve kaliteyi takip etmekle görevlendirilmiş Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kontrol Mühendisleri günah keçisi ilan edilmiş ve mahkeme tarafından ağır cezalara çarptırılmışlardır" diye konuştu.


 
İŞ CİNAYETLERİNİN ASIL NEDENİ ÖZELLEŞTİRME
 
İş cinayetlerinin nedeni olarak özelleştirme, taşeronlaşma, rödovans gibi yanlış uygulamaları gösteren Ertuğrul, "Kamu madenciliğinin alanı daraltılmaya devam ediliyor. Gerekli şartlara ve teknik altyapıya sahip olmayan özel firmalar üretim zorlaması ve kar hırsı ile yeni Soma facialarına davetiye çıkarmaya devam ediyor. Özelleştirmelerin getirdiği yıkıcı sonuçlar, Soma katliamında can kayıpları olarak karşımıza çıkarken, özellikle enerji sektöründe ise son bir yılda karşılaşılan elektrik zamları ile kendini göstermektedir" ifadelerini kullandı.
 
‘EMEK SÖMÜRÜSÜ YÖNETME BİÇİMİNİ ALDI’
 
KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ise şunları ifade etti: "Türkiye'de emek sömürüsü bir yönetim biçimi halini aldı. İnsan hayatını önemsemeyen, gereken önlemleri almayarak bu iktidarın kendisi bu iş cinayetlerine neden oluyor. Katliamın sorumluları iktidar tarafından korundu. İktidar katliama yönelik eylemleri zor kullanarak bastırdı. İşverenleri korumaya yönelik verilen kararları tanımıyoruz. Buna karşı hem hukuksal hem pratik olarak mücadele edeceğiz." (MA)

Öne Çıkanlar