Soru önergesi: Abarakov 5 Ocak 2020, 16.00-19.00 saatleri arasında neredeymiş?

Soru önergesi: Abarakov 5 Ocak 2020, 16.00-19.00 saatleri arasında neredeymiş?
HDP'li Başaran, Gülistan Doku'nun kaybolmasındaki baş şüpheli Zaynal Abarakov'un iki yıl sonra gözaltına alınıp bırakılmasıyla ilgili soru önergesi verdi.

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2. Sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Gülistan Doku'nun 5 Ocak 2022 tarihinde kaybolmasının ardından baş şüpheli Zaynal Abarakov'un iki yıl sonra gözaltına alınıp bırakılması tepki çekti. HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, konuyu Cumhurbaşkanı Yardımcıs Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesiyle Meclis'te gündeme getirdi.

Israrla intihar şüphesi üzerinde durulmasına karşın var olan kanıtların Gülistan Doku’nun kaçırıldığı şüphelerini güçlendirdiğini hatırlatan Başaran, "Her yanında MOBESE kameralarının olduğu bir şehirde cansız bedeninin bulunmamış olması durumu şüphe yaratmaktadır" dedi. 

Başaran, Abarakov'un 17 Mart 2022 tarihinde Antalya’nın Alanya ilçesinde gözaltına alınıp emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldığını belirterek, şu soruları yöneltti:

* Gülistan Doku’ya dair soruşturma neden bu kadar yavaş ilerlemektedir?

* Baş şüpheli Zaynal Abarakov’un ifadesinin alınması neden 2 yıl sürmüştür? Abarakov hangi gerekçeyle serbest bırakılmıştır?

* Tunceli gibi küçük ve güvenlik uygulamalarının had safhada olduğu bir şehirde Gülistan Doku nasıl iki yıl boyunca bulunamamıştır? 

* Gülistan Doku bulunmadan dosyanın kapatılması gibi bir durum söz konusu mudur? Dosyadaki son durum nedir ve Doku’yu bulma çalışmaları hangi aşamaya ulaşmıştır?

* Başsavcılığın kimliği tespit edilemeyen kadın cenazelerinin de araştırılması talebinde bulunması neden bu kadar uzun bir zaman almıştır? 

* Zaynal Abarakov hakkında neden etkin bir soruşturma açılmamaktadır?

* Zaynal Abarakov’un ismi neden önergelerde sansürlenmektedir?

* Abarakov ile ilgili Gülistan Doku’nun ailesine iletilen "gözetim altında" olduğu bilgisi ile ne kast edilmektedir?

* Zaynal Abarakov neden baş şüpheli olarak tutuklu yargılanmamıştır?

* Zaynal Abarakov 5 Ocak 2020 tarihinde 16.00-19.00 saatleri arasında nerede olduğunu söylemiş midir? Beyanının ispatında bulunabilmiş midir? 

* Abarakov’un telefon kayıtları incelenmiş midir? İncelenmiş ise telefon kayıtlarında Gülistan Doku’yla olay günü bir iletişim kurduğuna dair bulgu var mıdır?

* Gülistan Doku’nun ailesi demokratik hakları olan eylem hakkını kullandıkları halde neden gözaltı ve para cezası gibi baskılara maruz bırakılmıştır?

* Bundan sonraki süreç için Gülistan Doku’nun bulunması adına ne gibi adımlar atılacaktır? Bu konuya dair çalışmalarınız neler olacaktır?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar