Özuğurlu: Taliban’ın en yakın müttefiklerinden biri Türkiye olacak

Özuğurlu:  Taliban’ın en yakın müttefiklerinden biri Türkiye olacak
İktidarın IŞİD ve El Nusra’dan farkı olmayan Taliban’ı ‘yeni müttefik’ yapmaya kararlı olduğunu yazan Musa Özuğurlu, bu hedefin de Suriye politikası gibi çökmeye mahkum olduğunu ifade etti.

Foto: Erdoğan'ın Taliban'ın destekçilerinden olan Pakistan'ı ziyaretinden bir kare


Ortadoğu üzerine çalışmalar yapan gazeteci yazar Musa Özuğurlu, Duvar’da yer alan bugünkü köşe yazısında Afganistan’ı kontrol altına alan Taliban üzerinden siyasal İslamı yazdı. AKP iktidarının, inanç ve görüşlerinin ‘yakın’ olduğu mesajları yolladığı, El Nursa ve IŞİD’den hiçbir farkı olmayan Taliban ile ilişki kurmaya çalıştığına işaret eden Özuğurlu, "Böylece ‘İhvan kardeşliğine’, ‘Taliban kardeşliği’ eklendi" ifadelerini kullandı. "Afganistan’daki ‘başarı’ sadece Taliban’ın değil aynı zamanda siyasal İslam’ın da başarısı" diye yazan Özuğurlu, sürecin küçümsenmemesi gerektiğini belirterek, bölgedeki dengelere işaret etti. Taliban’ın en yakın müttefiklerinden birinin Türkiye olacağını savundu.

‘TALİBAN’IN BAŞARISI SİYASAL İSLAM’IN DA BAŞARISI’

"Afganistan’daki ‘başarı’ sadece Taliban’ın değil aynı zamanda siyasal İslam’ın da başarısı ve küçümsenmesi İslam devletleri açısından büyük sorunlar yaratabilir" ifadelerini kullanan Özuğurlu, Türkiye’de de söz konusu potansiyelin mevcut olduğunu ifade ederek, AKP iktidarının açıklamalarının da bunun kanıtı olduğunu ifade etti. Nitekim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Afganistan’daki gelişmeler üzerine "Türkiye’nin Taliban’ın incancıyla ters bir yanı yok. Daha iyi anlaşabileceğimize ihtimal veriyorum" açıklaması yapmış, ‘şeriat devleti miyiz’ eleştirileriyle büyük tepki çekmişti

‘EL NUSRA VE IŞİD’DEN EN UFAK FARKI YOK’

Özuğurlu, Selefi bir örgüt olduğunu belirttiği Taliban’ın; kırbaçlama, recm (taşlayarak infaz), kafa kesme, organ kesme gibi cezalandırmaları ‘şeriat mahkemelerince’ kararlaştırarak uygulaması ve hayatın her alanında kadın düşmanı yasakçı anlayışı ve gelecek ile ilgili hedefleri, yöntemleri ile ötekilere bakışı bakımından El Nusra ve IŞİD’den en ufak bir farkının olmadığını ifade etti. En büyük yardımcılarının basiretsiz ya da işbirlikçi iktidar sahipleri olduğunu belirttiği ABD’nin, laik Afgan toplum yapısını yıllar içinde yavaş yavaş yok ettiğini kaydeden Özuğurlu, "Ülke içinde halk ile birlikte halk yararına politika geliştiremeyen iktidarlar toplumu ‘aradan sıyrılan’ Taliban’a teslim etti" diye belirtti.

Taliban'ın bir "halk hareketi" değil örgüt olduğunun altını çizen deneyimli Ortadoğu uzmanı gazeteci, "Afgan toplumu Taliban’ı desteklediği için değil ancak eli kolu bağlı, çaresiz bir şekilde olan biteni seyretmek zorunda bırakıldığı için çöküş geldi" diye vurguladı.

‘TALİBAN’IN EN YAKIN MÜTTEFİKLERİNDEN BİRİ TÜRKİYE OLACAK’

"Taliban’ın en yakın müttefikleri Türkiye, Pakistan ve Katar olacak" diye yazan Özuğurlu, bu ‘yakınlığın’ nedenin ise siyasal İslam olduğunu belirterek, bölgedeki siyasal İslamcı dengelere işaret ederek "Pakistan’ın Taliban üzerinde, Katar ve Türkiye’nin ise Müslüman Kardeşler üzerinde etkisi sürüyor" dedi.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı İmran Han ve Katar Emiri Temim Bin Hamad yerkürede siyasal avantaj ve güç elde edebilmek için çeşitli düzeyde dini yapılanmalar ile birlikte hareket etmekte beis görmeyen, hatta bunu ‘dine ve insanlığa hizmet’ olarak değerlendiren liderler" ifadelerini kullanan Özuğurlu, "Pakistan geçmişten bu yana Taliban’ı doğuran, besleyen, büyüten ve siyasal bir enstrüman olarak kullanan ülke(lerden biri). Erdoğan ve Temim (ve daha önce babası Hamad) ise Müslüman Kardeşler ile iş birliği yapıyor" diye devam ederek şunu ekledi: "Böylece ‘İhvan kardeşliğine’, ‘Taliban kardeşliği’ eklendi."

‘İKTİDAR, TALİBAN’I YENİ MÜTTEFİK YAPMAYA KARARLI’

İktidarın yaptığı açıklamalara işaret ederek Taliban’ı ülkenin yeni müttefiki yapmaya kararlı olduğunu yazan Özuğurlu, "Bu politika tıpkı Müslüman Kardeşler ve Suriye’deki birtakım örgütlerde olduğu gibi iflas etmeye mahkum. Sadece gelecekte başımıza açacağı belanın boyutunu kestiremiyoruz" ifadelerini kaydetti.

‘AFGANİSTAN BAŞKA ÜLKEYE TERK EDİLEMEYECEK KADAR ÖNEMLİ BİR ÜLKE’

"Varsayalım Taliban Türkiye ile çok iyi ilişkiler gerçekleştirdi. Küresel güçler Türkiye’nin etkin olmasına, nüfuz elde etmesine izin verirler mi" diye yazan Özuğurlu, küresel güçlerin mücadele alanı olan Afganistan’ın Taliban ya da başka bir ülkeye terk edilemeyecek kadar önemli bir ülke olduğuna dikkat çekerek "Yani gerektiğinde tekrar tarumar edilebilir, toz dumana katılabilir, Afganistan yerle bir edilir, Taliban devrilir ve önceki muhataplar boşa çıkabilir" diye belirtti.

‘MOLLA BİRADERHOOD’

Özuğurlu, Afganistan’ın devlet başkanı olabileceği konuşulan Taliban Siyasi İşler Bürosu Başkanı Molla Birader’in daha önce de ABD’li yetkililerin görüştüğü bir Amerika projesi olduğu görüşünü dile getirerek yazısını şöyle noktaladı: "Molla Birader başkan olur mu belli değil ama dış politika "kardeşlik" gibi jargonlar ile sürdürülmeye devam ederse görünen o ki "Muslim Brotherhood’un" üstüne bir de "Molla Biraderhood"  eklenecek. Felaket üstüne felaket."

‘PATLAMASI KAÇINILMAZ’

Taliban’ın kontrolüne giren Afganistan’da halkın sesi olabilecek bir muhalefetin ya da liderin olmadığını da kaydeden Musa Özuğurlu, bu durumun da Taliban’ı iktidar alternatifi haline getirdiğine işaret etti. Ancak Özuğurlu’ya göre ne zaman olacağını kestirmek zor olsa da "İnsan tabiatına aykırı Taliban yönetiminin ‘patlaması’ kaçınılmaz".

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar