Türkiye Yazarlar Sendikası'ndan açıklama: Edebiyatçıları, tacize karşı örgütlenmeye çağırıyoruz

Türkiye Yazarlar Sendikası'ndan açıklama: Edebiyatçıları, tacize karşı örgütlenmeye çağırıyoruz
TYS, sosyal medyada gündeme gelen taciz ifşalarına ilişkin bir açıklama yaptı.

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), "Yazarlık, şairlik, editörlük gibi sıfatları kullanarak kadınlara ve erkeklere cinsel içerikli, bedensel ve sözlü saldırı içeren, şiddet, tehdit, sistematik aşağılama gibi yollarla rahatsızlık veren her türlü davranışın taciz olduğunu, suç oluşturduğunu vurguluyor, edebiyatçıları bu konuda örgütlenmeye çağırıyoruz" dedi.

Yazarların da aralarında olduğu çok sayıda kadının edebiyat dünyasında maruz bırakıldıkları tacizleri ve tacizci erkekleri ifşa etmesinin ardından Türkiye Yazarlar Sendikası'ndan konuya ilişkin bir açıklama geldi.

"Hayatın her alanında olduğu gibi edebiyat ortamında da taciz son derece sık işlenen bir suç ve her yerde olduğu gibi edebiyatta da tacize daha çok kadınlar maruz kalıyor" denilen açıklamada, edebiyatçılara, tacize karşı örgütlenme çağrısında bulunuldu.   

'TACİZİN FARKLI BİÇİMLERDE GERÇEKLEŞTİĞİNE TANIK OLUYORUZ'

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Edebiyat söz konusu olduğunda, nitelikli bir okuryazarlığın tesis edilmesi ve zengin bir edebi deneyim aracılığıyla kişinin olgunlaşacağı, etiğe uygun düşünme-davranma yolları geliştireceği, özgürlük ve eşitlik için çabalayacağı gibi evrensel ve yerleşik inançları da sarsıyor taciz, sanat ve estetik üretiminin anlamını zedeliyor.

Yazma eylemi; başka yazarlarla/şairlerle entelektüel paylaşım içinde olma, dergi, yayınevi ve editörlerle iletişimi hukuka uygunluk, maddi haklar ve saygınlık çerçevesinde sürdürme, edebiyatçıların kullanması için oluşturulmuş kültürel ve sosyal mekânlardan istenildiği takdirde eşitçe faydalanma, baskı, şiddet ve aşağılanmaya maruz kalmadan edebiyat etkinliklerinde yer alma gibi standartlara gereksiniyor.

TACİZE KARŞI ÖRGÜTLENMEYE ÇAĞRI

Edebiyatın bütün bu süreç ve ortamlarında tacizin farklı biçimlerde gerçekleştiğine tanık oluyoruz. Cinsel taciz, iktidar rolüne girerek baskı uygulama, rahatsız etme, telif ve benzeri haklarını ihlâl etme, kasıtlı biçimde kötü ve değersiz hissettirme, sosyal ilişkilerde ya da sosyal medyada aşağılama ve karalama girişimlerinde bulunma… Yazarlık, şairlik, editörlük gibi sıfatları kullanarak kadınlara ve erkeklere cinsel içerikli, bedensel ve sözlü saldırı içeren, şiddet, tehdit, sistematik aşağılama gibi yollarla rahatsızlık veren her türlü davranışın taciz olduğunu, suç oluşturduğunu vurguluyor, edebiyatçıları bu konuda örgütlenmeye çağırıyoruz.

Türkiye Yazarlar Sendikası, tacize maruz kalmış yazarlarına avukat sağlar, maddi ve manevi destek verir. Taciz, tecavüz suçlarıyla mücadele konusunda, ödül jürilerinin ödül yönetmeliklerinde ve yayınevlerinin telif sözleşmelerinde bu konuyla ilgili bir maddeye yer vermelerinin etkili ve gerekli bir tavır olduğunu düşünüyoruz. Kadınların farkındalığı, gücü ve örgütlü davranışları her alanda yol açıcı olacaktır."

NE OLMUŞTU?

Yazar Hasan Ali Toptaş'ın tacizine maruz bırakıldığını beyan eden kadınların açıklaması kısa sürede sosyal medyada gündem oldu. Yazar Aslı Tohumcu da Bora Abdo'nun tacizine maruz bırakıldığını açıklayarak, diğer kadınlarla dayanışma içerisinde olduğunu belirtti. İletişim Yayınları, Bora Abdo ile yayın ilişkilerini kestiklerini açıklarken, Everest Yayınları da "Mağduriyetlerin dile getirilmesini önemsiyoruz. Koşulsuz, amasız olarak kimden gelirse gelsin her türlü tacizin karşısındayız" dedi.

  

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar