Uğur Gürses'ten Merkez Bankası eleştirisi: 70 cente muhtaçlığın kitabını kim yazdı?

Uğur Gürses'ten Merkez Bankası eleştirisi: 70 cente muhtaçlığın kitabını kim yazdı?
Gürses, 'Rezervleri eriten, sadece 50 milyar dolar açık pozisyon yaratan Ankara, önüne kim çıkarsa dövizine talip oluyor; bireyler, şirketler, kurumlar, merkez bankaları, devletler...'dedi.

+GERÇEK- T24 yazarı Uğur Gürses, bugünkü yazısında, "Merkez Bankası yılbaşından hemen önce uygulamaya konulan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına şirketler için vergi istisnası getirildiği için 20 milyar doların üzerinde döviz, hesaplardan TL’ye kur garantisi çerçevesinde çevrildi. Ayrıntıları açıklanmadığı için bireysel hesaplardan ne kadar geldi bilmiyoruz" dedi.

Gürses, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ne zaman döviz krizi ortaya çıkmışsa krizin müsebbibi siyasetçiler vatandaşların döviz tasarruflarına talip oluyorlar. 2001’de olmamasının nedeni, siyasi değişim ve kallavi bir IMF parasının sağlanması nedeniyledir. Avrupa Birliği hikayesinin güçlenmesi ile devasa bir sermaye girişinin olmasıdır.

Bugün de tarihi bir döviz krizinin içindeyiz. Siyasi krizin derinleşmesi ile güven sorunu ön planda iken ‘pasif bir kötü yönetimin’ de ötesinde bilerek isteyerek hem de küresel konjonktürü görmezden gelerek, yeni durumlara bakmadan, küresel krizlerde rafa kaldırmayarak Türk lirasının değer kaybına yol açan ‘aktif bir kötü yönetim’ yürütülürken yaşıyoruz bu krizi.

Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini eriten, üstüne üstlük borç alarak alınmış yeni rezervleri de eriterek sadece Merkez Bankası’nda 50 milyar dolarlık açık pozisyon yaratan Ankara yönetimi, önüne kim çıkarsa dövizine talip oluyor; bireyler, şirketler, kurumlar, diğer merkez bankaları, devletler…

2022’ye girerken hem 1975’teki DÇM benzeri Kur Korumalı Mevduat, hem de Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesabı benzeri Yuvam Hesabı uygulamaları başlatıldı.

Devleti yönetenler bugün, yurtiçindeki yurttaş ve şirketleri döviz almasın, dövizde durmasın diye vergi mükelleflerinin cebinden kur garantisi vererek tutmaya çalışıyor, hatta teşvik ediyor. Yurtdışındaki yurttaşlardan da yalvar yakar Türkiye’de Yuvam adı altında döviz hesabı açmaları için ricacılar.

Ancak kimsenin Demirel’in 1977’de yaptığı gibi "70 cente muhtaçlık" itirafı yaptığı yok. Hacılar hacca gidebilsin diye de İstanbul’da güpegündüz işlenen cinayetin dosyası göstere göstere cinayeti işletene teslim ediliyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar