Uzmanlar, beklenenden yüksek gelen ocak ayı enflasyon verisini değerlendirdi

Uzmanlar, beklenenden yüksek gelen ocak ayı enflasyon verisini değerlendirdi
TÜİK tarafından açıklanan yılın ilk enflasyon verisiyle ilgili uzmanlar hem artan üretici fiyatlarına hem de Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedeflerine dikkat çekti.

ARTI GERÇEK - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Yeni yılın ilk ayında enflasyon, beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşerek, bir önceki aya göre yüzde 1,68 arttı. Buna göre, ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 14,97 olarak gerçekleşti. 

TÜİK, 2019 aralıkta yıllık enflasyonu yüzde 14,60 olarak açıklamıştı.

Ekonomistler, ocakta Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 1,48 artmasını bekliyordu. Ekonomistlerin ocak ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 14,60 olan yıllık enflasyonun yüzde 14,75'e çıkacağı hesaplanıyordu.

TÜİK, ENFLASYON SEPETİNDE PANDEMİ DEĞİŞİMİ YAPTI

Diğer yandan, TÜİK enflasyon sepetinde güncellemeye giderek, gıdanın ağırlığını artırırken, alkollü içecekler, giyim ve lokanta gibi maddelerinin ağırlıklarını azalttı.

2020'de sepette yüzde 22,77 olan gıdanın ağırlığı yüzde 25,94'e yükseltildi. Gıdadan sonra en büyük kalem olan ulaştırmanın ağırlığı ise yüzde 15,62'den yüzde 15,49'a düştü.

Aşağı yönlü en sert revizyon ise lokanta ve oteller grubunda oldu. Enflasyon sepeti içerisinde lokanta ve oteller grubunun ağırlığı yüzde 8,67'den yüzde 5,91'e düştü.

2021 yılında tüketici fiyat endeksi listesine turşu ve sweatshirt (kadın için) girerken, tere, erik, normal buzdolabı (derin donduruculu), karışım kumaşlar, şofben çıkarıldı.

Uzmanlar beklenenden yüksek gelen 2021 yılının ilk enflasyon verisini değerlendirdi:

İktisatçı Mahfi Eğilmez, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Enflasyon yükselirken bankalar mevduat faizlerini indiriyorsa ortada bir tuhaflık var demektir" dedi.

Ekonomist Mustafa Sönmez, "Sanayici fiyatları ocakta zıpladı, yıllık yüzde 26,16, aylık yüzde 2,66 arttı. Gelecek aylarda TÜFE'ye yansır. Sanayici, ocak ayında fiyatlarını yüzde 2,7 artırdı, böylece yıllık artış yüzde 26’yı geçti. Şimdi soru şu: Perakendeciler bu fiyat artışını tüketiciye taşıyacak mı, yoksa sineye mi çekecekler. Bir uyum yolu bulunur mu?" diye yazdı.

Sönmez, ayrıca, "TÜİK'e göre herşeyin ortalama fiyatı yıllık yüzde 15 artarken, gelirlerimiz yüzde 15 arttı mı? Geniş tanımlı işsiz sayısı 10 milyon, yani gelirsiz büyük bir kitle var. Asgari ücret 2 bin 825 TL ve mutfağa yetmiyor. Gıda fiyatları yıllık yüzde 18 arttı. Fiyatların el yakması, gelirsizlikten" değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara, "Bir pandemi sepetimiz olmadığı için yaşadığımız enflasyonun ne olduğunu bilemiyoruz" dedi.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Tüketici fiyatları yıllık yüzde 14,97 arttı. Merkez Bankası'nın 2021 beklentisi yüzde 9,4. Enflasyon bundan sonra yüzde 5.57 düşer mi, veya ocak ayındaki yüzde 1,68 artışın üzerine aylık artış yüzde 0,7’ye geriler mi? Çok şüpheli görünüyor" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar