Düzce’nin Konuralp Mahallesi’nde antik tiyatroda yapılan kazı çalışmalarında Bizans dönemine ait olduğu tespit edilen yaklaşık 1500 yıllık su deposu bulundu.
Ordu'da bulunan tarihi Aziz Konstantin ve Helena manastırlarında yapılan kazı çalışmalarında yeni eserler gün yüzüne çıkarıldı. Bizans dönemine ait in-situ zemin mozaiğine ulaşıldı.
Antalya'nın Kumluca ilçesindeki Olympos Antik Kenti, Helenistik, Bizans ve Roma dönemine ait tarihi ve kültürel kalıntılarının yanı sıra plajıyla sahil turizmine hizmet ediyor.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri, kazı çalışmalarının devam ettiği Haydarpaşa Gar Sahası'nda açık gezi düzenledi. Haydarpaşa kazılarında bugüne kadar Klasik, Erken Bizans, Hellenistik, Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemlerine ait eserler bulundu.
Bizans sanatının en önemli örnekleriyle bezeli olan ve müze statüsü Cumhurbaşkanlığı kararıyla kaldırılıp camiye dönüştürülen Kariye tekrar açılıyor. Yapının mozaiklerinin nasıl muhafaza edileceği merak konusu... Peki Kariye sanat tarihi için niye önemli?
Karabük'ün Eskipazar ilçesinde Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Hadrianopolis Antik Kenti'nde yeni bulguların ortaya çıkarılması, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
'Dünyanın sıfır noktası' kabul edilen Milyon Taşı ve çevresindeki arkeolojik kazılar sırasında Osmanlı’da mahalle olduğu düşünülen yapı kalıntıları ve Bizans dönemine ait duvarlar bulundu.
Roma İmparatorluğu, Bizans dönemi gibi birçok imparatorluğun yaşadığı Adana’da, tarihi Misis Höyüğü kazılarında üç bin yıllık, mercimek, bezelye, buğday, arpa ve üzüm tohumları bulundu.
İzmir'in Bornova ilçesinde jandarmanın arama yaptığı otomobilde Osmanlı, Roma ve Bizans dönemlerine ait 65 sikke ve 7 obje ele geçirildi; 2 kişi gözaltına alındı.
Yukarı Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden biri olan 5 bin yıllık antik kent Dara'nın kuruluşunda, Suriye'den özel taş ustası getirildiğini ortaya koyan tarihi bulgulara ulaşıldı.
'Birkaç hamle sonrasında dünyamızdaki ağırlıklı dengelerde ciddi kaymalar yaşanabilecek. Öyle bir gelişme sırasında biz ne halde olacağız?'
Roma döneminden kalan kale duvarları evlerin temeli ve bahçe duvarlarını oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Beksaç, şu anda surların bilinçli bir çalışması yapılmadığını belirtti.
Haydarpaşa Garı kazılarında 140 bin metrekarelik alanın 68 bin metrekaresindeki çalışmalar tamamlandı. Kazı altında Helenistik döneme ait bir mezar, Osmanlı dönemine ait bir çeşme çıktı.
Arkeolog Durmuş Altan, 'Bu mezarların çoğu aslında günümüzdeki insanlar tarafından değil antik dönemden itibaren tahrip edilmiş. Maalesef günümüzde de tahrip edilmeye devam ediyor' dedi.
'Yapının görüntüsü itibariyle muhtemelen Bizans dönemine ait Haliç Surları olduğuna kanaat getirdik.'
Gerek siyasi, gerekse kilise otoritelerinin bu isimleri onları küçük düşürmek için verdiklerini ama esas olarak onlar kendilerini hiçbir zaman bu isimlerle adlandırmamışlardır.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Basın Danışmanı Yıldıray Çiçek, Bülent Arınç'ın ifadelerinin ardından paylaştı.
Özellikle Anadolu topraklarında yaşayan ve kendilerini gerçek Hristiyanlar olarak isimlendiren bu hareket, krallığı ve kiliseyi yeryüzündeki bütün kötülüğün temsilcisi olarak gördüğü için...
Eşref saati, 'bir işin olumlu yola girmesi için en uygun zaman' anlamına gelir. 29 Mayıs da öyle bir gün olacağa benziyor.
Vladimir Putin: Doğu'dan barbarlar gelmeden önce Batı'dan haçlılar geldi ve bu imparatorluğu zayıflattı.
İngiliz gazetesi Sunday Times, İstanbul'da Vikingler dönemine ait olan bir alanda yapılan kazı çalışmalarına yer verdi. Kazılara göre, bölgede yaşayan Vikingler güçsüz bir topluluktu.
İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Bizans döneminden kalma Kariye Müzesi’nin camiye dönüştürülmesi kararına Yunanistan’dan kınama geldi.
Ayasofya, 1985 yılında Dünya Kültür Mirası listesine alındı.
'Danıştay kararını beklemeye gerek de yok.'
İstanbul’un önemli simgelerinden Beyazıt Camisi’nin restorasyonunda mihrap duvarını saran çelik gergi tartışma konusu oldu.
'Koronavirüslü günler definecilere ara verdirtmiyor.'
İstanbul'un Fatih ilçesindeki 'Avrat Taşı' adıyla bilinen, eser günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Söz konusu depremde Ayasofya'nın kubbesi çökerken, şehrin surları ciddi şekilde hasar gördü.
İki yüz Kathar şövalyesi, kadınıyla, kızanıyla, gökyüzüne bir isyan gibi yükselen tepenin dibinde kurulan ateşten çembere tek bir vücut gibi yürüdüler.
'Her dönem ayrı bir buluntu, ayrı bir heyecanla yürüttüğümüz kazılarda bu yıl, M.S 550-575 yılları arasına tarihlenen bir hazine bulduk.'
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.