Prof. Dr. Naci Görür, Gökçeada açıklarında dün meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremin ardından Marmara bölgesini uyardı. Görür, depremin Marmara'ya uzanan Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda meydana geldiğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli kentlerin sadece binaların yenilenmesiyle oluşturulamayacağını söyledi. Görür, kentlerin bir bütün olarak depreme dayanıklı hale getirilmesinin yöntemini anlattı, "İlgililere önemle duyurulur" dedi.
Prof. Dr. Naci Görür, "Depremi, bir realite olarak kabul edin ve ülkemizin deprem dirençli yerleşim alanlarına kavuşması için uğraşın" dedi. Medyaya çağrı yapan Görür, "Depremi manşet yapmak yerine deprem dirençli Türkiye'yi ön plana çıkarın" diye konuştu
Erzincan ve Karlıova arasında olan Yedisu fayının kırılma periyodu olan 250 yıllık süre doldu. Deprem uzmanı Naci Görür, "Söz konusu bölgede 7.2, 7.4'lük deprem riski var" dedi.
Elazığ'da 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, "Elazığ 2020 depreminin olduğu Doğu Anadolu fay zonu. 2023 Maraş depremlerinden sonra bu sarsıntılar normaldir" dedi.
Naci Görür, Maraş depremlerinden sonra Artı Gerçek'in gündeme getirdiği, 'Japon deprem uzmanı' denilen Yoshinori Moriwaki'ye tepki gösterdi. Görür, "Adam inşaatçı, inşaatla ilgili konuşsa konuşsun yani, ama depremle ilgili konuşuyor" dedi.
Prof. Dr. Naci Görür, bugün Ege Denizi'nde meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Görür, depremin, Midilli Adası’nın güneyinde bulunan normal bir fay üzerinde oluştuğunu belirtti.
Prof. Dr. Osman Bektaş, İstanbul'da büyük yıkıma yola açacağı belirtilen olası Marmara depreminin büyüklüğünün 7'den küçük olacağını savundu. Bektaş, "Kuzey Marmara Fayı ancak M 6,4 depremi üretebilir" dedi.
AFAD'dan alınan bilgiye göre, saat 06:53'te Malatya'da 3.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği 11.27 km olarak ölçüldü.
Prof. Dr. Naci Görür, olası büyük İstanbul depremine yönelik yaptığı uyarılar için 'halkı tedirgin ediyor' yorumlarına tepki gösterdi. 6 Şubat'ta meydana gelen Maraş depremleri öncesi yaptığı değerlendirmeyi hatırlatan Görür, "Ne kafası bunlar" dedi.
Marmara depremi uyarında bulunan Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’un çok büyük bir afetle karşılaşabileceğini söyledi. Erken uyarı sistemini eleştiren Görür, “Bu erken uyarı sistemiyle 5-10 kişi kendini balkondan atarsa ne yapacaksınız?” dedi.
Malatya’da sabah saatlerinde 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Prof. Dr. Naci Görür, Malatya’daki depremin, 6 Şubat depremlerinin bir sonucu olduğunu söyledi.
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul depremine ilişkin yeni uyarılarda bulundu: Bir kenti depreme hazırlamak denince akla gelen ilk şey yapı stoku olmamalı. projenin motor gücü müteahhit olursa, iş ranta kayar.
Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da minimum 7,2 büyüklüğünde deprem beklediklerini ifade ederek, "2.5 milyon insanın hayatını kaybetme riski çok yüksek. Bu işin şakası yok" dedi.
Prof. Dr. Naci Görür, siyasi partilere “Deprem planlarını ve vaatlerininiz açıklayın” çağrısı yaptı. Görür, altılı masaya da şöyle seslendi: Kentlerimizi depreme nasıl hazırlayacak mesela? Bir planları var mı?
İzmir'deki 4.9 büyüklüğündeki depremin ardından teknik bilgiler veren Prof. Dr. Naci Görür, "Şimdi depremin nerede olduğuna yoğunlaştık ama asıl önemli olan depreme hazır mıyız?" dedi. Görür, depreme hazırlık uyarısında bulundu.
Jeolog Prof. Dr. Naci Görür, Malatya'da meydana gelen depremin ardından "büyük depremi Çelikhan-Ekenek’ e doğru taşıyacağını düşünüyorum" açıklamasını yaptı.
Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Malatya'da dün akşam meydana gelen deprem sonrası şu uyarıda bulundu: " DAF'ın bu kesimi stres biriktiriyor."
Güneş tutulması bugün Türkiye'den de izlenirken, tutulma ile deprem arasında ilişki olup olmadığı tartışması da yaşandı. Prof. Görür'ün aksine çok sayıda uzman böyle bir ilişki olmadığını anlattı.
Prof. Dr. Naci Görür, Van depreminin 11'inci yılında kentte düzenlenen bir panelde konuştu. Görür, "2011 depreminin ardından yeni bir fay hattı oluştu. Bu yeni fay ani bir kırılmayla depreme neden olursa, çok büyük bir etki yapabilir" dedi.
Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Naci Görür, 25 Ekim’de Türkiye’den de izlenebilecek Güneş tutulması hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Tutulmanın deprem üzerindeki etkisini değerlendiren Görür, “Bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir” dedi.
Marmara Denizi'nde dün gece 3,1 büyüklüğünde gerçekleşen depremi yorumlayan Prof. Naci Görür, "Küçük ama yeri bakımından önemli" dedi.
Sosyal konut projesinin İstanbul'u depreme karşılama karşısında çelişkili bir proje olduğunu söyleyen Görür, ‘Olası bir depremde insanların can güvenliği olmayacak’ dedi.
Prof. Dr. Naci Görür, 'Marmara'da beklenen depremin 1999 yılından itibaren her an olmak kaydıyla 30 sene içerisinde olma olasılığını yüzde 64 olduğu bilimsel olarak açıklandı' dedi.
Dünya’nın en önemli fay zonları Bingöl’de. Uzmanlar, beklenen depremin 7 şiddetinde olacağı uyarısında bulundu. Olası deprem Elazığ, Dersim, Erzurum ve Muş’u etkileyebilir.
Marmara ve İstanbul'da ortalama 250 yılda bir olası depremin kaçınılmaz olduğunu belirten Prof. Görür, fayın güneyindeki stres birikiminin kuzeyinden çok daha fazla olduğunu söyledi.
Jeoloji profesörü Naci Görür, Marmara Bölgesi’nin güneyinde ciddi stres biriktiğini duyurdu.
Balıkesir'de meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki depremle ilgili konuşan Prof. Dr. Naci Görür, Muhtemelen Balıkesir veya Havran-Balya Fay zonunun devamı üzerinde" dedi.
Akkuyu Nükleer AŞ, nükleer santral sahasında aktif jeolojik fay hattı bulunmadığını ve santralin 9 büyüklüğündeki depreme dayanaklı şekilde yapıldığı öne sürdü.
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi'nde meydana gelen 5,4'lük depremin Marmara'yı etkileyebileceğini söyledi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.