Göçmenler, Latin Amerika kökenliler, Müslümanlar Trump döneminde sürekli aşağılandılar, hor görüldüler, baskılara maruz kaldılar.
Sadece devletin mi resmi tarihleri var sanıyorsunuz, siyasal hareketlerin de resmi tarihleri olduğu gibi, kısıtlamaları var.
Biliyorum, senin yüreğin ve zihnin hücre duvarlarına meydan okuyor, onları parçalıyor.
Kamusal yaşamda etkin olan din-dışı aktörlerin dini bir “kül/bütün” olarak görmesi ve böyle bir anlayışla muhatap alması gerekir.
sermaye sınıfını mülksüzleştiren ve buradan kamulaştırmaya ve eşitlikçi, özgürlükçü adımlara ilerleyen bir devrimden söz etmeye çalışıyorum.
Adaletsizliklere, eşitsizliklere, baskıya karşı spontan kitle protestoları, aktivist eylemler patlarken, sosyalist partiler neden eriyor?
Dünyanın geleceği olacaksa bunu ancak bedende kalbinin durduğu yer belirleyecek.
Luxembourg sınırındaki Trier kentinde 1818'de doğmuştu Karl Marx. Severiz sayarız abimizi. Doğduğu evi güzel bir müze yapmışlar. Gittik gezdik gördük. Geldim aktarıyorum:
eğer öngörüm doğruysa, o tercihi yaptıktan sonra 'yaşasın devrim, yaşasın sosyalizm' sloganını kullanmaya devam etmek yersiz.
Mesela onların yazılarında tek bir sözcük de olsa ‘vatanın bölünmez bütünlüğü’ için ‘Kürt’ geçmez. Diyarbakır’ı yazsalar da bu böyle, Van’ı yazsalar da bu böyle, Kars’ı yazsalar da böyle.
Çok gerçek ve sonunda ne çıkacağını tahmin edemediğimiz bir kavga başladı ve solcuların görevi bu enerjiyi doğru yöne, yani savaştan, ırkçılıktan, eşitsizlikle mücadeleye yönlendirmek.
‘Olmaz’ denilen olabilir ve Corbyn İngiltere’nin başbakanı seçilebilir. Bu sadece İngiltere’de değil muhtemelen dünyada da değişimi tetikler.
ABD'de yapılan güncel bir araştırma, Y kuşağının yüzde 70'inin, ABD'de sosyalist bir başkan adayına oy verebileceğini ortaya koydu.
Tarihsel TKP’nin son Genel Sekreteri Nabi Yağcı: “Geçmişte ciddi bir Ermeni nüfusunun olduğu Tokat’ta bugün tek bir Ermeni mezarlığının olmamasının sebebi sorulmalı”.
Warner Bros ‘Süpermen: Kızıl Evlat’ isimli çizgi romanı beyaz perdeye uyarlayacak.
İki binden fazla yetişkinin katıldığı anket, uzmanlara göre soğuk savaştan bu yana ABD’de sosyalizme karşı beslenen önyargıların azaldığını gösteriyor.
İş yerleri kapanıyor, ekonomi yere çakılmakta olan bir jet gibi hızla inişe geçiyor, 1 Mayıs kutlamaları için Taksim’e izin verilmiyor. Demokrasi olmayınca ülke de iflah olmuyor.
Belçika nüfusunun, yüzölçümünün ve ekonomisinin yarısından fazlasını elinde bulunduran kuzeydeki Flaman bölgesi kendi bağımsızlığının ön aşaması olan konfederal bir yapıyı dayatabilir.
Türkiye’de sadece etnik arındırmalar yaşanmadı cumhuriyet tarihi boyunca, siyasal arındırmalar da yaşandı, on yıllık devresel tekrarlanmalar ile.
'ABD'de Kongre üyesinin kendisini sosyalist olarak tanımlaması sansasyon yarattı.'
’68’den bu yana örgütlü devrimcilikte ısrar eden H. Selim Açan’la 'Bitmedi daha…' isimli kitabını konuştuk.
ABD’nin müdahalesine karşı çıkmak başka, iktidarı bırakmak istemeyen, anti-emperyalist cepheyle de, sosyalist sıfatıyla da ilgisi olmayan sıradan bir diktatöre sarılmak ise bambaşka…
Jim Carrey katıldığı bir televizyon programında Demokratlar'a tavsiyelerde bulundu.
Şimdi dibimizde olan bitenlere nasıl ve neden duyarsız kalacak hale geldik, getirildik. Ne oldu bize? Babaları CHP’li olan biz eski devrimciler babalarımızın rolünü mü kaptık yoksa?
Kabul etmek lazım ki Müslümanlar özellikle Din’i siyasete alet eden sloganik dinciler ve radikaller, halkların sosyo-siyasal arenada kendilerine verdikleri krediyi hoyratça harcadılar.
İçinde bulunduğumuz zorlu günler için, geride bıraktığımız mücadele dolu yıllara bakmalıyız. Sömürü olduğu sürece sömürüye karşı mücadele de sürecektir. Şimdi hem sömürü var, hem de savaş.
Cumhuriyet sonrası popülizm II. Meşrutiyet sonrası oluşan, milliyetçilik, Müslümanlık akımlarından etkilenerek sürmüş, sağ popülizm de bu geleneğin üstünden yürümüştür.
'Çözüm radikal sol' diyerek İngiltere’de iktidarın en güçlü adayı olan İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'le görüşen Kılıçdaroğlu da etkilenip partisinin dümenini sola kırabilir mi?
Modern devlet teorilerine ve bunların örgütleniş biçimlerine Marx, Engels ve Lenin’in getirdiği eleştirilere karşın Sovyet devleti, tam da bu eleştirilen devletler gibi bir devlet oldu.
Sosyalist ülkede yaşamak isteyen gençlerin oranı kapitalist ülkede yaşamak isteyenlerden fazla çıktı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.