Kadınlardan kendilerine şiddet uygulayan polisler hakkında suç duyurusu

Kadınlardan kendilerine şiddet uygulayan polisler hakkında suç duyurusu
25 Kasım'da Taksim'de polis şiddetine uğrayan kadınlar suç duyurusunda bulundu. Adliye önünde yapılan açıklamada kadınlar maruz kaldıkları şiddeti anlattı.

Yağmur KAYA


İSTANBUL - İstanbul Taksim'de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde polis şiddetine maruz kalan kadınlar, Çağlayan Adliyesi'nde kendilerine şiddet uygulayan polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu öncesinde 25 Kasım Kadın Platformu üyeleri adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamada, "Kadınları değil erkek şiddetini engelle" yazılı pankartın açıldığı açıklamayı platform adına Meltem Yalçın okudu.

'DEVLET TÜM GÜCÜNÜ KADINLARI ENGELLEMEK İÇİN SEFERBER ETTİ'

"Valilik, Kaymakamlık, Emniyet kadınların canına kast ediyor, suç işliyor" başlıklı açıklamada şöyle denildi:

"Devlet, kadınların şiddete karşı güvenli bir şekilde buluşmasını sağlamak yerine, tüm gücünü kadınları engellemek için seferber etti. Beyoğlu Kaymakamlığı’nın 24 Kasım günü yayınladığı hukuksuz yasak kararına karşı iptal davamız sürüyor. 25 Kasım gecesi yaşananlar da kamu düzenini kimin bozduğunu, toplumsal iç barışı kimin tehdit ettiğini, kimin hak ve özgürlükler sorunu yarattığını bir kez daha açıkça gösterdi"

Taksim Tünel'e çıkmak için polis engelini aşıp toplanan ve yürüyüş başlatan tüm alanlarda, kadınların darp edilerek gözaltına alındığını ifade eden Yalçın, "Gözaltı işlemi sırasında hiçbir uyarı yapılmadı, polis en başından itibaren hakaret ve taciz içeren sözlerle, kalkan tekme ve yumruklarla şiddet uygulayarak, bayıltarak, kimimizin bacağını kırarak, kimimizi kan içinde bırakarak ve ters kelepçe yaparak bizleri gözaltına aldı" diye konuştu.

AĞIR POLİS ŞİDDETİ

Eylemcilerin bilinçli olarak ölüme ve sakat bırakmaya neden olacak kadar ağır polis şiddetini uğradığını vurgulayan Yalçın, gözaltına sırasında eylemcilerin tutanak tutulmadan digital metaryellerine el konulduğunu, çıplak arama dayatıldığını söyledi. Gözaltında olan kişilerin daha pek çok ağır hak ihlaline maruz kaldığını belirten Yalçın, polis şiddetini kabul etmediklerini dile getirdi. Yalçın, eylemcilere ağır şiddet uygulayan polisler hakkında suç duyurularının ve disiplin soruşturması başvurularının devam edeceğini vurguladı.

Yalçın sözlerini, "Biz kadınlar haklarımızdan, hayatlarımızdan, mücadelemizden, özgürlüğümüzden, eşitlikten asla vazgeçmeyeceğiz. Sokaklarda görüşmek üzer" diyerek noktaladı.

AVUKAT DAĞLI: SANMASINLAR Kİ İŞKENCE BİZİ BİRER MAĞDURA DÖNÜŞTÜRECEK

Açıklamanın ardından 25 Kasım protestosunda gözaltına alındığı esnada şiddete maruz kalan Avukat Fulya Dağlı söz aldı. Maruz kaldığı kötü muameleyi sosyal medya hesabından geçtiğimiz gün paylaşan avukat Dağlı, açıklamada şunları dedi:

"Hasbelkader o sırada avukat idim. Ama eylemci olarak alanda bulundum. Polis şiddetinin hiç kimseyi gözetmekdiğini gördük. Herhangi bir hukuki ayrım gözetmeden orada toplanan kadınlara dağılma çağrısı yapmadan tek amacı şiddet uygulamak, bastırmak ve sindirmek olarak gözaltı yapıyor. Bunlardan birine de ben maruz kaldım ama bizim işkenceye maruz kaldığımızı yeterince konuştuk son üç gündür. Sanmasınlar ki işkence, gözaltı ve saldırılarla biz birer mağdura dönüşüp evlerimize kapanacağız. Yorganların altında depresyona gireceğiz sanmasınlar. Bizler tüm neşemiz, dayanışmamız ve kızkardeşliğimizle buradayız. Mücadeleye devam ediyor olacağız. İşkencenin en kritik yanı bize zarar veren yanı gerçekten de onur kırıcı bir muamele olması. Erkek şiddetinin de zaten bize yaptığı bu. Özgüven ve özdeğerimizi kırmaya çalışmak. Bizler yıllardır bu şiddet biçimleriyle mücadele eden kadınlar olarak bize artık işlemiyor. Çünkü biz bunun panzehirini yüzyıllar önce bulduk. Kadın dayanışmasıyla erkek devlet şiddetine direnmeye failler yargılanana kadar da mücadele etmeye devam edeceğiz."

TERS KELEPÇE, AVUKAT GÖRÜŞ YASAĞI, AVUKAT OLMADAN ALINAN İFADELER

25 Kasım'da yaşanan polis şiddeti sonrasında gözaltına alınanların avukatlığını yapan Avukat Diren Göymen de eylemcilere yönelik yaşanan hukuksuzlukları anlattı. Avukatların eylemcilere yönelik polis şiddetine tanık olduğunu belirten Göymen, Fulya Dağlı gibi bazı avukatların polis şiddetine maruz kaldığını vurguladı. Avukatların gözaltı işlerini takip etmek üzere gittikleri Vatan Emniyet Müdürlüğü'nde uzun süre bekletildiğinin altını çizen Göyme gece boyunca yaşananları şu sözlerle anlattı:

"Müvekkillerimizle görüşmelerimiz engellendi. Müvekkilerimizi görmek konusunda ısrarcı olmamıza rağmen izin verilmedi. Polis amirlerinin 'süpürün' emriyle polis şiddetini maruz kaldık. Kağıthane İlçe Emniyet Müdürlüğün'de de benzer durumlar yaşandı. Gözaltı listelerine avukatlar olarak ulaşamadık. Gözaltına araçlarından tuvalete götürülen müvekkiller kötü muameleye maruz kaldıklarını söylemeye çalıştıklarına tanık olduk. Müvekkillerimiz saatlerce ters kelepçeyle bekletildiler. Kadıköy İskele Polis Amirliği'nde saatlerce müvekkillerimizle görüştürülmedik. Kadıköy İskele Polis Amirliği'nde müvekkillere avukatların gelmediği bilgisi verildiğini ve ifadelerin avukat olmadan alındığını gördük. Eylem alanlarında işkenceyi, kötü muameleyi belgelemeye devam edeceğiz. Bu süreçte kötü muameleye maruz kalan bütün kadınların bize ulaşmasını talep ediyoruz."

Kadınlar açıklama sonra kadınlara kötü muamelede bulunan polisler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmak üzere adliye içine girdi.

Öne Çıkanlar