Yeniden Refah’ın nafaka teklifi Meclis’te: 'Hak olmaktan çıkarıp sosyal yardıma dönüştürmek istiyorlar

Yeniden Refah’ın nafaka teklifi Meclis’te: 'Hak olmaktan çıkarıp sosyal yardıma dönüştürmek istiyorlar
Yeniden Refah Partisi milletvekilleri nafaka teklifini Meclis’e sundu Teklifte nafakanın 5 yılla sınırlandırılması istendi. Teklifte 5 yılı aşan mağduriyetin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın oluşturduğu fondan karşılanacağı ifade edildi.

Artı Gerçek - 2018’den bu yana nafaka ve aile hukuku tartışmaları kamuoyunun gündeminde. 14 Mayıs seçimleri döneminde nafaka hakkına karşı propaganda yapan Yeniden Refah Partisi, Meclis'in Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonuna nafaka hakkının sınırlandırılması için kanun teklifi verdi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’la birlikte Yeniden Refah İstanbul Milletvekilleri Suat Pamukçu, Doğan Bekin, Konya Milletvekili Ali Yüksel ve Kocaeli Milletvekili Mehmet Aşıla'nın imzalarıyla hazırlanan "nafaka" ile ilgili kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Kanun teklifinin gerekçesinde nafakayı düzenleyen kanununda "süresiz" ibaresinin çok fazla mağduriyet yarattığı savunularak, “Nafakanın süresiz istenebilmesi nafaka yükümlüsü için bitmeyen bir borç anlamına gelmektedir. Bu borcun aynı kalmayıp nafaka artırım davaları ile artmasından dolayı boşanan çiftler çok defa karşı karşıya gelmektedirler. Aralarında hukuki ve manevi bağ kalmayan taraflar bu davalarla veya nafakanın ödenmemesi durumunda açılacak davalarla birbirlerinin hayatlarından bir türlü çıkamamaktadır" denildi.

yeniden-refah-partisinden-meclis-komisyonuna-nafakaya-dair-kanun-teklifi-0-mhqg.png

'HAYSİYETSİZ YAŞAM, EVLİLİK DIŞI BİRLİKTELİK'

Süresiz nafakanın kesilme şartlarını da eleştiren gerekçede, kadının yeniden evlenmesi ve taraflardan birinin ölümü dışındaki şartların ispat istediği söylenerek "nafaka alan eşin haysiyetsiz yaşaması" vurgusu dikkat çekti:

"Süresiz nafakanın kesilme şartlarına bakıldığında kadının evlenmesi veya taraflardan birinin ölümü dışındakiler ispat isteyen şartlardır. Örneğin tarafların maddi durumunun değişmesi, nafaka alan eşin haysiyetsiz yaşadığı veya bir erkekle evlilik dışı yaşadığı tespit edilmelidir. Bu durumların tespiti neredeyse gayrimümkündür. Nafaka yükümlüsünün ispat için dedektif gibi hareket etmesini ve tarafların birbirleri tekrardan karşı karşıya gelmesini sağlamaktadır.”

'5 YIL SINIRLANDIRMA HARİCİ NAFAKA İÇİN FON SAĞLANSIN'

Yeniden Refah Partisi’nin hazırladığı 5 maddelik kanun teklifi Türk Medeni Kanunu'nda nafakayla ilgili maddeden “süresiz olarak” ibaresinin çıkarılmasını, tarafların nafaka ödeme süresini beş yılla sınırlandırılmasını ve nafakanın kesilmesi sonunda, alacaklı tarafın mağduriyetinin devamı halinde nafakanın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca oluşturulacak fondan karşılanmasını öngörüyor.

Ekmek ve Gül'e konuşan avukat Devrim Avcı, partinin bu kanun teklifiyle nafakayı hak olmaktan çıkarıp, sosyal yardıma dönüştürmek istediğini söyledi.

'SALDIRILAR YENİDEN REFAH İLE SINIRLI DEĞİL'

Avcı şöyle konuştu:

Yeniden Refah Partisi’nin seçim çalışması zaten kadınların haklarına yönelik bir dizi saldırıyı öne çıkardığı bir propaganda süreci idi. Ve şimdi de görüyoruz ki Meclis açılmasından kısa bir süre sonra yoksulluk nafakasının kaldırılmasına yönelik kanun teklifini sunuyor. Yoksulluk nafakasının kaldırılmasına yönelik bu saldırılar sadece Yeniden Refah Partisi ile sınırlı değil. Bizzat Adalet Bakanı’nın ‘Medeni Kanunu değiştireceğiz, arabuluculuk aile hukukunda da uygulanacak’ şeklindeki söylemleri de kadınların kazanılmış haklarının ne şekilde değiştirileceğine dair diken üstünde tutan bir sürece soktu.

Yeniden Refah Partisi, sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde dahi nafakanın süresiz ödendiğine dair, sanki nafaka yükümlüsünün hiçbir yapacağı yokmuş gibi bir izlenim yaratmaya çalışıyor. Değiştirilmesi için kanun teklifi verdiği 176. Maddenin 3. Fıkrasında, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi halinde nafakanın kendiliğinden ortadan kalkacağını veya nafaka yükümlüsünün açacağı yoksulluğun ortadan kalktığı talebi ile açacağı bir dava ile nafakanın iptalini talep edebileceğini görmezden geliyor. Kanunda belirtilen şartları nafaka yükümlüsünün ispatlaması gayri mümkün değil. Sadece kanun teklifi sunan parti, erkeklerin dava açmasını, uğraşmasını, her davacı kendi davasını ispatla yükümlüdür kuralı gereği ispat külfetini yerine getirmesini istemiyor.

'HAK OLMAKTAN ÇIKARIP SOSYAL YARDIMA DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYOR'

Nafaka ödeme yükümlülüğünün her halde beş yıl ile sınırlandırılmasını ve bu beş yıl sonunda yoksulluğun devam etmesi halinde oluşturulacak bir fondan karşılanmasına ilişkin teklifi ise, kadınların sosyal devlet ilkesi gereği iş imkanı sağlamakla yükümlü olan devlete, yardım veren devlet görevi biçiyor. Nafaka hakkını bir sosyal yardıma dönüştürüyor."

ERDOĞAN, ERBAKAN İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Cumhurbaşkanlığı'nda Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti” denildi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar