British Museum davasında yeni gelişme: Hırsızlıkla suçlanan küratör, eserleri iade edecek

British Museum davasında yeni gelişme: Hırsızlıkla suçlanan küratör, eserleri iade edecek
British Museum'daki kayıp eser skandalı mahkemeye taşındı. Londra'da görülen davada mahkeme, 1800 eseri çalmakla suçlanan ve geçen yaz görevden alınarak hakkında yasal işlem başlatılan küratör Peter Higgs'in çaldığı eserleri iade etmesine karar verdi.

Artı Gerçek - Envanterinde kayıtlı 8 milyon eserle dünyanın en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan British Museum’da geçen yaz 1.800'den fazla eserin kayıp ya da çalınmış olması ve bir kısmının da e-Bay üzerinden satışa çıkarılmasıyla gündeme gelen krizle ilgili yeni detaylar ortaya çıkmaya başladı.

Müzenin, 1.800'den fazla eserin kayıp, çalıntı ya da hasarlı olduğunun tespit edilmesinin ardından geçen yıl temmuz ayında görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle makamından alarak hakkında yasal işlem başlattığı müze küratörü Dr. Peter Higgs'in dün görülen duruşmasında Yüksek Mahkeme, yüzlerce eseri çaldığı iddia edilen küratörün, söz konsu parçaları geri iade etmesine karar verdi.

'KÜRATÖRÜN, ÇALDIĞI ESERLERİ DÖRT HAFTA İÇİNDE İADE ETMESİNE KARAR VERİLDİ'

Londra'daki müzenin mütevelli heyeti adına hareket eden avukatlar, Dr. Higgs'in en azından Temmuz 2009 ile Ocak 2018 arasında "güven duyulan makamını kötüye kullandığına" dair "ikna edici kanıtlar" olduğunu söyledi.

Yargıç Heather Williams, salı günü Londra'da görülen duruşmada, Dr. Higgs'in çaldığı eserleri dört hafta içinde listelemesi ya da iade etmesi yönünde karar verdi.

Müzenin avukatı Daniel Burgess, polis tarafından soruşturulan ancak herhangi bir suçla itham edilmeyen Dr. Higgs'in mücevher, takı, altın, gümüş gibi eşyaları çaldığını, üzerlerindeki altın ve gümüşü çıkararak eserlere "kasıtlı olarak" zarar verdiğini iddia etti. Higgs’in sahte isim ve belgeler kullanarak müzenin kayıtlarını değiştirdiğine dikkat çeken avukat ayrıca, müzeye şu ana kadar 356 eserin iade edildiğini belirtti.

E-BAY'DE SATIŞA ÇIKARILDI, ÖDEMELER İÇİN PAYPAL KULLANILDI

Mahkeme, söz konusu ürünlerin çalıntı ya da hasarlı olduğuna, yüzlercesinin eBay'de satış için listelendiğine ve ödemeyi kolaylaştırmak için PayPal kullanıldığına inandıklarını belirtti.

Çoğunun bir depoda tutulduğu iddia edilen eserlerle ilgili yazılı savunmasında avukat Burgess, Higgs'e atfedilen suçlarla ilgili "Bu eylemler, dönüştürme, iş sözleşmesinin ihlali ve güvene dayalı görevin ihlali anlamına geliyordu." dedi.

'İŞLEDİĞİ SUÇLARIN İZLERİNİ ÖRTMEYE ÇALIŞTI'

Burgess mahkemeye, davalının eserlere erişimi olduğunu ve sahte isimler kullanarak, sahte belgeler oluşturarak, müzenin kayıtlarını manipüle ederek ve eserleri "değerinin altında" satarak işlediği suçun "izlerini örtmeye" çalıştığını iddia etti.

İddiaları araştıran Yüksek Mahkeme de Dr. Higgs'i, bir meslektaşına mesajlarını ve e-postalarını silmesini önererek ve ilgili bilgileri iletmeyi reddederek kurumun hırsızlıklarla ilgili soruşturmasını engellemekle suçladı.

Müze adına avukat Burgess yazılı savunmasının devamında, müzeden çalınan eserlerin kültürel ve tarihi öneme sahip olduğunu belirterek, "Bunların kurtarılmasında kamu yararı vardır. Müze (ve kamu yararı) bu eserlerin kaybolması halinde telafisi mümkün olmayan bir zarara uğrayacaktır, zira bu eserlerin yerinin tespit edilmesindeki gecikme eserlerin kurtarılamaz hale gelmesi anlamına gelmektedir." ifadelerini kullandı. (Kaynak: Independent UK)

Öne Çıkanlar