18. İstanbul Bienali'ni 2025'e ertelendi: 'Sanat çevrelerinde taraflar oluştu'
Artı Gerçek - İKSV'den yapılan açıklamada bu yıl 14 Eylül'de kapılarını açması planlanan 18. İstanbul Bienali'nin 2025'e ertelendiği duyuruldu.
Geçen yıl İstanbul Bienali'nin 18. edisyonunun küratörlüğüne, Bienal'in danışma kurulunun önerdiği isim olan Defne Ayas'ın adının reddedilerek yönetim tarafından Iwona Blazwick'in atanması sonrası kurum içinde başlayan istifaların ardından, etkinlik sanat çevrelerinde de tartışmaya konu olmuştu.
Danışma kurulunun oy birliği ile aldığı kararın yönetim tarafından tanınmamasının kurul içinde başlattığı istifalara Esra Sarıgedik'in Venedik Bienali Türkiye Pavyonu küratörlüğünden istifa etmesi de eklenince süreç sanat çevrelerinde uzun süren bir kültür kurumları- sermaye- iktidar ilişkisi tartışması başlattı.
Son olarak İKSV Güncel Sanat Projeleri’nin direktörlüğünü üstlenen Bige Örer'in görevlerinden ayrıldığını duyurmuş, yeni bienal direktörü Kevser Güler olarak açıklanmıştı.
'VAKIFTAKİ SEÇİM VE KARAR SÜREÇLERİNE DAİR ELEŞTİRİLER GELİYOR'
Konuyla ilgili İstanbul Kültür Sanat Vakfı'ndan (İKSV) yapılan açıklamada 'sanat çevrelerinde asla arzu etmeyeceğimiz biçimde tarafların oluştuğu' ifade edildi.
İKSV'nin sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamada 18. Bienal için Mart 2023'ten beri 58 sanatçıyla çalışıldığı vurgulandı.
Vakıftaki seçim ve karar süreçlerine dair eleştiriler geldiği belirtilirken, "Buna rağmen, sanat çevrelerinde asla arzu etmeyeceğimiz biçimde tarafların oluştuğunu, bienale katılmayı kabul etmiş veya etmeyi değerlendiren sanatçıların, yürütülen işbirliklerinin ve ortaklıkların olumsuz etkilendiğini gözlemledik. Bu durum, İstanbul Bienali’nin planlandığı şekilde düzenlenmesini imkânsız hâle getirdi" ifadelerine yer verildi.
İKSV'nin açıklaması şöyle:
İKSV’DEN DUYURU
— İstanbul Kültür Sanat Vakfı (@iksv_istanbul) January 19, 2024
18. @istanbulbienali yeni bir hazırlık süreciyle 2025’te düzenlenecek.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) olarak 18. İstanbul Bienali için 2023 Mart ayından bu yana dünyanın dört bir yanından 58 sanatçıyla birlikte çalışıyoruz. Onlarca yeni sanat eserinin… pic.twitter.com/exkg09Of3J
NE OLMUŞTU?
IKSV 3 Ağustos'ta, Londra'daki Whitechapel Galeri'nin de eski direktörü olan, aynı zamanda Danışma Kurulu'nda yer aldığı bilinen Iwona Blazwick'in, 18'inci İstanbul Bienali'nin küratörü olacağını duyurmuştu. Ancak İstanbul Bienali'nin Danışma Kurulu'ndaki isimler, 10 yıldır ilk kez kamuoyuna açıklanmamıştı. 1987'den beri demokrasi, çoğulculuk ve kültürel diyalog ilkelerini vurgulayan İstanbul Bienali'nin küratör tercihi sürecinde bu kez şeffaf davranılmaması tepkilere yol açmıştı.
Kaya Genç'in edindiği bilgilere göre, Agustin Pérez Rubio, Yuko Hasegawa, Selen Ansen ve Sarkis gibi sanatçı ve sanat tarihçilerinin yanı sıra Blazwick'in kendisinin de aralarında bulunduğu Danışma Kurulu, Ocak 2023'te oybirliğiyle Defne Ayas ismi üzerinde mutabık kalmıştı. Bu tavsiye, söz konusu tarihte IKSV'ye de iletildi. Ancak IKSV, Danışma Kurulu'na, Defne Ayas ile çalışılmayacağını bildirirken, önerilen diğer isimleri de reddettmişti.
Agustin Pérez Rubio, bu tavrı protesto etmek adına ve sürecin şeffaf yürütülmediğini söyleyerek Danışma Kurulu'ndan ayrıldı. Kısa süre sonra Selen Ansen ve Sarkis de aynı kararı alırken, IKSV'nin bulduğu çözüm, kurulu lağvetmek oldu. IKSV, bunun ardından da Blazwick'i küratörlüğe getirmişti. Kaya Genç makalesinde, olayların bu kronoloji ile yaşandığını IKSV tarafından reddedilmediğini de belirtmişti.
Daha önce politik olarak ihtilaflı konularda sergiler düzenleyen Defne Ayas'ın Vakıf tarafından "riskli görüldüğü" iddia edilmişti. Söz konusu iddia ile ilgili olarak da, Ayas'ın 2015 Venedik Bienali'nde Türkiye Pavyonu için küratörlüğünü üstlendiği Respiro adlı sergi işaret edilmişti. (KÜLTÜR SANAT)
18'inci İstanbul Bienali’nin küratörü Iwona Blazwick oldu
İKSV, 18'inci İstanbul Bienali'ndeki tartışmalı atamayı savundu
Esra Sarıgedik, Venedik Bienali Türkiye Pavyonu küratörlüğünden istifa etti
Bienal krizi sonrası İKSV yönetmelik değiştirdi