Kadınların kurduğu Suudi rock grubu Seera, Riyad'da konser verdi
Fotoğraf: Baraa Anwer / The Associated Press
Artı Gerçek - Kamusal hayatta katı islami kuralların etkin olduğu Suudi Arabistan'da düzenlenen ilk moda defilesinin ardından, ülke gündelik hayatı düzenleyen birtakım reformlarla gündeme gelmeye devam ediyor.
Suudi Arabistan'da geleneksel Arap melodilerini, Tame Impala gibi grupların yeniden canlandırdığı yenilikçi bir tarzla harmanlayan saykodelik rock grubu Seera, müzik yaptığı Riyad'da dinleyicilerden ilgi görüyor.
Tamamı kadınlardan oluşan rock grubu Seera'nın, Suudi Arabistan'da birkaç yıl önce sergilemelerinin hayal bile edilemeyeceği performansları, uzun süredir aşırı muhafazakâr ve cinsiyetçi kurallarıyla anılan ülkede kadınların seslerini bulma ve kendilerini sanat yoluyla ifade etme biçimlerini temsil ediyor.
'BİZİ ŞAŞIRTACAK ŞEKİLDE KOLLARINI AÇTILAR'
Suudi Arabistan toplumunda, katı sınırların çizildiği gündelik hayat bazı yönlerden yavaş da olsa esnerken grup üyeleri Associated Press'e konuştu. Diğer üyeler gibi sahne isimleriyle anılmak isteyen grubun basçısı Meesh, dinleyicilerin gruba yaklaşımlarını "Başta insanların nasıl tepki vereceğini bilmiyorduk. Kendimizi ifade etmeye çok inanıyoruz. Bizi şaşırtacak şekilde kollarını açtılar" sözleriyle anlatıyor.
Grubun adı Seera, Arapça'da "hayat" ya da "biyografi" anlamına geliyor. Grup üyeleri, ister davul ve ziller ister gitarlara eşlik eden synthesizer aracılığıyla olsun, müziklerinde, dildeki bir kelimeden çıkarılabilecek çoklu anlamları kapsamaya çalıştıklarını söylüyor.
SUUDİ ARABİSTAN'IN İLK KADIN GRUBU 'THE ACCOLADE'
Seera'nın müzik tarzı, hepsi Suudi vatandaşı olan dört kişilik grubun yaşam deneyimleri etrafında şekilleniyor. Arapça'nın Suudi lehçesinde şarkı söylüyorlar ve davulcu Thing, geleneksel, işlemeli bir kırmızı bir peçe takıyor.
"Bunun kültürün, mirasın ve köklerin bir yansıması olarak harika olacağını düşündüm" diyen Thing, tarzı hakkında ayrıca, "geleneksel ile modern arasında harika bir temsil olacaktı. Bu aynı zamanda bizim müzikal kimliğimizin de bir parçası" ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan'daki ilk kadın grup olmadıklarını belirten grup üyeleri, bu ünvanın 2008'de kurulan ve sadece yeraltı ortamlarda çalabilen The Accolade'e ait olduğunu söylüyorlar.
2018'de kadınların araba kullanma hakkını kazandığı ülkede, sinema salonları ve diğer eğlence merkezleri açıldı ve kadınların artık vücutlarını tamamen örten siyah abaya giymeleri zorunluluğu kalktı.
KONSER MEKANINDA ALKOL VE SİGARA YASAK
Yaşam tarzı ve kültürel hayata ilişkin mevcut reformlara rağmen ülkede hâlâ her türlü siyasi faaliyet ve ifade özgürlüğü üzerinde baskılar var. Ancak sanat alanında, Seera'nın bu ayın başlarında Riyad'ın Diriyah mahallesindeki bir canlı müzik mekânı olan The Warehouse'daki gösterisinde görülebileceği gibi, Suudi Arabistan'da hayatın yavaş yavaş değiştiğine ilişkin de bazı ipuçları var.
Deri ceketli ve siyah tişörtlü düzinelerce gencin müzik eşliğinde dans ettiği konser mekanında "Hayattan nefret ediyorum" yazılı tişörtüyle dikkat çeken bir dinleyici de bulunuyordu. Kıyafet seçimlerinin Batı'da bir kulüpte yapılan herhangi bir punk gösterisini andırdığı konserde sigara ya da alkol yoktu. (Kaynak)
Suudi Arabistan'da ilk kez mayo defilesi düzenlendi
AB'den Suudi Arabistan, Umman ve Bahreyn'e 5 yıllık Schengen vizesi
Suudi Arabistan'da Jorge Jesus yönetimindeki Al-Hilal şampiyon