AK Parti tasfiyelerle kurtulur mu?
Teşkilatlarında metal yorgunluğu olduğunu ifade eden Erdoğan, aslında partisinde artık durduramayacağı önemli bir çürüme yaşandığını görememekte, kabullenememektedir.
Ak Parti bizzat lideri tarafından belirtildiği üzere bir sıkıntı yaşıyor. Teşkilatlar hep liderin popülaritesinden istifade ediyordu, gelinen son noktada oylarda önemli bir düşüş yok ama kalite olarak önemli bir gerileme yaşandığı belli. Bunu fark eden Erdoğan liderlik gücünü kullanarak bazı önemli yapısal reformlar gerçekleştirmeye çalışıyor. Bu hamleler Ak Parti'nin inişini durdurabilecek mi?
Erdoğan kurucusu olduğu partide tasfiyelere alışkın bir lider. Kendisine uyum sağlamadığını düşündüğü yol arkadaşlarını kolayca tasfiye etti. Bunların arasında en bilinenleri partiyi birlikte kurdukları Arınç ve Gül de var. Bu tasfiyelerden sonra önemli bir oy kaybı yaşamadı. Çünkü parti bir lider partisi olarak kurulmuştu. Kurulduğu andan itibaren yükselişe geçen Ak Parti'nin başarısında en büyük pay Erdoğan'ındı. Zamanla demokratik yönelişler gösteren politikalarını terk etmesi sonrası önemli bir düşüş yaşamamasının nedeni ilk baştaki kurgu sahibi olmasındandı. Lider usta bir siyasetçi olarak aktif siyasetiyle hatalarını alternatif yollarla aşmaya çalışarak ayakta kalmayı başardı. Bu kadar tasfiyeyi başarıyla gerçekleştiren Erdoğan şimdi gerçekleştireceği tasfiyelerden yine olumlu sonuç alabilecek midir? Cevabım hayır olacaktır. Bunun neden hayır olduğunu açıklamaya çalışayım.
Teşkilatlarında metal yorgunluğu olduğunu ifade ederek yer yer sert eleştiriler yapan Erdoğan aslında partisinde artık durduramayacağı önemli bir çürüme yaşandığını görememekte, kabullenememektedir. Bunun için bu sefer telaşla bulacağı çareler, tasfiyeler bir bumerang gibi partisine dönecektir. Zira zaten baştan itibaren yerellerde kimi aday gösterse seçtirecek genel bir popülaritesi vardı. Ak Partililerin yereldeki başarıları şahsi başarılar değil, Erdoğan'ın adı çevresinde oluşan bir ön kabul sonucu yapılan seçimlerdi. Bu yüzden başarısızlığı parti teşkilatlarında araması hakkaniyetli bir seçim değildir.
Ak Parti teşkilatlarında kuvvetli bir fırtına esiyor ve birçok il ve ilçe teşkilat başkanı görevden alınıyor ve ardından yine atamayla yeni yöneticiler atanmaktadır. Bu hal mutlaka önemli bir küskünler ordusu oluşturacaktır. Çünkü gerçekten gayretli olup çalışan yönetici başarısız ilan edilip tasfiye edilebilecektir. Sonuçta başarılı yönetici yerine lidere daha iyi boyun eğecek yöneticilerin atanması iç özeleştiri kabiliyetinin tamamen yok olmasına yol açacaktır.
Tıp biliminde önemli bir kural vardır. Bu kural aslında hayatın tüm alanı için de geçerlidir. Hastalığı tedavi etmek için hemen tahmini tedaviye sarılmak bazen hastalığı daha da kötüleştirecek sonuçlar doğurur. Hastalığı doğru teşhis etmek bazen en iyi ilacı uygulamasanız da çok önemli bir ilk adımdır. Zira Hipokrat'ın tüm tıp talebeleri için yüzlerce yıldır geçerli olan bir kuralını uygulamış olursunuz. Bu kural ilk yapılacak önemli işin hastaya zarar vermemek olduğudur. Hastaya eğer fayda veremeyeceksiniz, en azından zarar vermemenin de önemli bir başarı olduğunu unutmamalısınız.
Erdoğan büyük bir telaşla içi iyice çürümüş bir yapı içinde reformlara başvuracaktır. Ancak bu reformların bir anlamı olmayacaktır. Zira asıl patoloji yanlış yerde aranmaktadır. Çırpındıkça batan bir parti olmaktan kurtulamayacaktır. Zira bulunan her çare aslında bırakın fayda vermeyi daha da zarar veren bir etki oluşturacaktır. Erdoğan'ın tek adam politikasıyla bugünlere başarıyla geldiğini sanmakta ama artık tek adamlığı yanlış politikaları dayatmaya ayarlı olduğu için gittikçe zorla ayakta tutulmaya çalışılan bir yapı oluşmaktadır. Erdoğan'ın tek adam politikasındaki başarılı yılları aslında sorunları demokratik yöntemlere az çok itibar ederek çözmeye çalıştığında geçerliydi.
2019'a doğru tansiyonu iyice yükseltilmiş bir çırpınışla devam edecek olan bu çırpınışın önemli iç çatırtılara yol açacağını tahmin ediyorum. Bu çöküşün olması muhalefeti çok sevindirmemelidir. Zira mesele yıkılan yanlışın yerine doğrusunun konulabilme kabiliyetidir. Önemli olan yeni bir demokratik toplum idealini hep birlikte gerçekleştirebilmemizdir. Muhalefetin de bu konuda çok büyük eksiklikleri vardır. Ancak Ak Parti'nin bu önemli çırpınışlarının önemli depremler ve tsunamiler oluşturması ve önemli toplumsal sorunlar oluşturma ihtimali yüksek olduğundan dolayı tamir edilmesi gereken yara büyük olacaktır. Buna mukabil bu sorunun farkına varanların sorumlulukları da büyük olacaktır.