Anladık, bu bütçe işçinin, köylünün, memurun, işsizin, kadının bütçesi değil ama…

İzlediğim bütçe görüşmeleri AKP’nin nasıl adeta tek kale maç yaptığının teyidi görünümündedir. Muhalefet etmek demek 'Bu bütçe kadının bütçesi değildir' demek değildir.

Bilmiyorum, TBMM televizyonundan 2019 bütçe görüşmelerini izliyor musunuz?

Benim eski alışkanlığımdır, belki de kamu maliyesi hocası olmamdan kaynaklanıyor, her sene elimden geldiği kadar, aynı saate Fenerbahçe’nin maçı gelmez ise, bütçe görüşmelerini izlerim.

2019 bütçe görüşmelerinden edindiğim izlenim hem iktidarın hem de muhalefetin, tabiri mazur görün, döküldükleri.

İktidara söyleyecek bir sözüm zaten yok, durumları ortada.

Ama iktidarın ortada olan acıklı durumunun en büyük sorumlusunun muhalefet, hatta anamuhalefet olduğuna bütçe görüşmelerinde bir kez daha şahit oluyoruz.

Bütçe görüşmelerinde siyasi konular öne çıkar, doğrudur ama bütçenin teknik konularında da özellikle muhalefetin söyleyecek sözü olması lazım.

Kürsüye çıkan her CHP milletvekili, HDP ve İYİ Parti milletvekillerinin de farkı yok, boş laf etmekten başka şey yapmıyorlar.

Ya da Garo Paylan’ın konuşması gibi siyaseten harika ama bütçe konusuna değinmeyen ifadeler uçuşuyor.

Her muhalif milletvekili kürsüye çıktığında, muhalif olmanın gereği herhalde, 2019 bütçesinin işçinin, köylünün, memurun, işsizin, kadının bütçesi olmadığını ifade ediyor.

Doğrudur, muhtemelen bu bütçede bütçesel siyasi tercihler bu kesimlere yönelik kullanılmamıştır ama muhalefetin işi bu saptama ile yetinmek midir?

CHP içinde Faik Öztrak gibi bu konulara gerçekten hâkim milletvekilleri de vardır ama nedense kimse bu konuyu lâikiyle tartışmamaktadır.

Tamam, bu bütçe işçinin bütçesi değil ama bu bütçe ile işçiye aktarılan hangi kaynaklar, ne kadar kesilmiştir, hangi bütçede daha fazla nispi kaynak vardı, bu sorulara sayısal yanıt veren muhalif milletvekili yok kürsüde.

Tamam, bu bütçe kadının, köylünün, memurun değil ama kadına ve diğer kesimlere hangi mekanizmalarla ne kadar kaynak aktarılıyordu, 2019 bütçesinde bu kamusal kaynaklar hangi kesimlere nasıl yönlendirildi, bu soruları da kimse bu çerçevede gündeme getirmiyor TBMM’de bütçe görüşmelerinde.

Peki, işçiye, memura, köylüye, kadına aktarılan kaynaklarda kesinti var, bu kaynaklar bu bütçede hangi kesimlere gidiyor şimdi?

Bu sorulara sayısal yanıt verilmeden, elinizi vicdanınıza koyun, "Bu bütçe işçinin, köylünün değil" demenin siyasal etkisi ne kadar olacaktır?

Neden muhalefet bütçe görüşmelerine daha hazırlıklı gelmemektedir?

Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin eline her türlü bilgi verilmektedir, mesele bu bilgilerden, bütçe kanun tasarısından, bütçe gerekçesinden, Hazine gerçekleşmelerinden ciddi bir bütçe muhalefeti çıkarabilmektir.

İzlediğim bütçe görüşmeleri AKP’nin nasıl adeta tek kale maç yaptığının teyidi görünümündedir.

Muhalefet etmek demek "Bu bütçe kadının bütçesi değildir" demek değildir.

Muhalefet etmek şu şu kalemlerde eskiden kadına giden kamu kaynaklarının bu sene hangi ölçüde kesildiğini, nerelere aktarıldığını Meclis kürsüsünden tüm ülkeye duyurabilmektir.

Bu bütçenin memurun bütçesi olmadığını muhalefet acaba memura kanıtlarıyla gösterebilmekte midir?

Kayırılan kesimler hangileridir, bunun da bütçe büyüklükleri üzerinden açık seçik anlatılması gerekmemekte midir?

Bütçe görüşmeleri muhalefet için tam bir başarısızlık, daha da vahimi özensizlik görüntüsü vermektedir.

İktidara zaten söyleyecek sözüm bile yok, onlar doktorun ne yerse yesin artık dediği kesim, iktidar demek bugün kamu ihaleleri etrafına yığılmış, bu harcamaları Sayıştay denetimi dışında tutmak isteyen bir grup.

Ama, muhalefet neden ve nasıl bu kadar özensiz olabiliyor bütçe görüşmelerinde, bunu anlamak mümkün değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Eser Karakaş Arşivi