Ömer Faruk Gergerlioğlu

Ömer Faruk Gergerlioğlu

Başımıza gelmeden haksızlığa ses çıkarmak

Artık hepimizin özeleştiri yaparak harekete geçme zamanımız gelmemişse ve böyle bir karara niyetimiz yoksa, bu dünyadan şikayetçi olmaya hakkımız yoktur.

Günümüzde büyük haksızlıklar yaşanıyor ama kimse başına gelmeden gereken hassasiyeti göstermiyor. Bu meseleyle yüzleşmeden bir yere varabilmemiz mümkün değildir.

Bu meseleyle ilgili olarak yaşadığım bir anektodu aktaracağım.

İsmini veremeyeceğim bir arkadaşım, ben Ak Parti uygulamalarını eleştirirken hararetli bir şekilde savunurdu. Bir müddet görüşememiştik, aradığında başına gelen çok üzücü bir olaydan arayamadığını söyledi. İfadesine göre kendisinden fanatik Ak Partili abisi KHK ile ihraç edilmiş. Abisi eskiden bir ara ev kredisini Bank Asya' dan almış... (İşin asıl üzücü kısmı bundan sonra...buraya kadarı artık vak'ayı adiyeden) beklenmedik bu olay üzerine şahsın genç yaştaki hanımı kalp krizi geçirerek vefat ediyor. Tekrar iş bulamayan KHK'lı çocuklarıyla kalakalıyor.

Arkadaşım bana 'çok haklıymışsın be Ömer abi, böyle zulüm olmaz' dedi. Bu drama çok üzüldüm gerçekten.

Ama hepimiz için bu bir imtihandır, başımıza gelmeden haksızlığa sesimizi çıkarmalıyız.

Haksızlığa karşı durmak için illa insanın böyle şoke edici bir olayla karşılaşmasına gerek yok. Mesele bu duyarlılığı hissedebilmemiz için gerekeni yapmaya çalışmamızdır. 

Bu hassasiyeti oluşturabilmemiz için farklı kesimler olarak birbirimizi kavga etmeden dinleyebileceğimiz ortak konuşma toplantıları yapmamız. Bu toplantılarda vicdanları harekete geçirebilecek yukarıdaki örnek gibi başka örneklerden hareket ettiğimiz müddetçe başarılı olabiliriz. Sadece konuşmak değil, diğer duyu ve insani hassalarımızın da devreye girmesi gerekir.

'Şu anda belki böyle bir şeyi gerçekleştirmek icin zaman uygun değil' diyebilirsiniz, hakikaten de kırmızı görmüş boğa gibi doludizgin gidilen ve uğruna tüm değerlerin harcandığı bir hırs ortamında bahsettiğimiz erdem ve vicdanın eksen alınacağı çalışma ihtimali zayıf görünebilir. Ama işte mesele tam da buradadır ve yapılması gereken yanlışı muhatap almamak, aynı çuvala girmemek ve karşısındakinin de yanlışından dönmesi için uğraştığınızı gösterebilmenizdir.

Artık hepimizin özeleştiri yaparak harekete geçme zamanımız gelmemişse ve böyle bir karara niyetimiz yoksa, bu dünyadan şikayetçi olmaya hakkımız yoktur.

@gergerliogluof
www.omerfarukgergerlioglu.com

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer Faruk Gergerlioğlu Arşivi