Başkanlık modeli İYİ Parti ile görücüye çıkıyor

Parlamenter Sistem'e geri dönme çağrısı yapan, Başkanlık Sistemi'ni her açıdan eleştiren İYİ Parti’nin bu sistemi kendi organlarında hayata geçirmesi hayli ironik…

İYİ Parti, 4. Olağanüstü Kurultayı'nın ardından sadece ideolojik açıdan değil Parti Yönetimi açısından da yeni bir modelle tabanının karşısına çıkıyor. Yeni modelin ismi: Başkanlık Sistemi.

Şaşırtıcı…

Zira Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin diğer adıyla Başkanlık Sistemi’nin revize edilmesi beklentileri had safhaya ulaşmışken; revize taleplerini dile getiren siyasi partiler bugün Başkanlık Sistemi’ne göre kendilerini revize etmeye başlıyorlar.

İYİ Parti’nin yeni modeli tam da karşı çıktığı Başkanlık Sistemi üzerinden şekilleniyor.

İYİ Parti, 3 Ağustos Cumartesi Günü, 4. Olağanüstü Kurultayı'nı gerçekleştirmişti. Kurultay’da delegeler 50 kişilik Genel İdare Kurulu’nu belirledi. 7 Ağustos Çarşamba Günü de İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, GİK üyeleri arasından Parti’nin yeni A Takımı’nı belirledi.

Sistem, Genel Başkanın Genel Başkan Yardımcılarını belirlemesiyle yürüyordu. İYİ Parti bu kez bir değişikliğe imza attı ve Partisi’ni Başkanlık sistemi’ne uyumlu hale getirerek, Genel Başkan Yardımcıları yerine birim başkanları atadı.

Yeni sistemde Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı yerini Yerel Yönetimler Başkanı, Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısının yerini de Teşkilat Başkanı alıyor. Tüm Genel Başkan Yardımcılıkları birer birim Başkanlığında yeniden şekilleniyor.

Parti’de ayrıca Ekonomi Politikaları Başkanı, Milli Güvenlik Politikaları Başkanı, Eğitim Politikaları Başkanı, Kadın Politikaları Başkanı, Kalkınma Politikaları Başkanı, Gençlik Politikaları Başkanı, Toplumsal Politikalar Başkanı, Uluslararası İlişkiler Başkanı var.

Aynı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi gibi!

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildiğinden bu yana da Cumhurbaşkanlığı’nda ayrı ayrı kurulan Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu vb. kurullarını anımsatıyor.

Atamalar nasıl olacak?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Çarşamba günü GİK üyeleriyle yaptığı toplantıda, Birim Başkanlıklarına atamaları gerçekleştirdi. Atamaların hepsi de GİK üyelerinden, yani parti delegelerinin seçtiği isimlerden oluştu. Ancak Parti’de bu birimlerin alt kademelerinin farklı yöntemlerle oluşturulacağı belirtiliyor.

Nasıl mı?

Genel Başkan isterse Birim Başkan Yardımcılıklarına, konularında uzman isimleri Parti dışından atayabilecek. Nasıl Cumhurbaşkanı bahsi geçen Kurullara uzman kişiler bahanesiyle dışarıdan atamalar yaptıysa, Genel Başkan da aynı yetkiyi kendi partisinde kullanabilecek.

Aynı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi gibi!

Zaten amaç da tam olarak bu. Siyasi Partilerin yeni döneme entegresini sağlamak.

Bunu en iyi Siyasi İşler Başkanlığı biriminde görüyoruz. Bu Kurul, eski sistemde yer almayan yeni bir birim. Bu da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin dayattığı yeni döneme ilişkin olarak kurulmuş bir birim. Zira Siyasi İşler Başkanlığı, yeni sistemin dayattığı iki kutuplu siyasetin yarattığı ittifaklar için kuruldu. Bu birim siyasi partilerle yapılacak olan ittifakları yürütecek, yerelde ve genelde yapılan görüşmeleri gerçekleştirecek.

Hem başkanlık usulü hem de başkan yardımcılıklarına atama usulleri açısından Başkanlık Sistemi'nin ya da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin tıpkısını bugün İYİ Parti, kendi içinde hayata geçiriyor. Bu ilk model, son değil.

Hâlihazırda AKP’de de yeni bir siyasi parti modeli üzerinde çalışmalar var. Amaç Başkanlık Sistemi’ni tüm kadrolara oturtmak olduğundan, AKP’de konuşulan yeni siyasi parti modeli de bugün İYİ Parti’nin ilk olarak hayata geçirdiği Başkanlık Modeli.

AKP için ortada hiçbir sorun yok,

Ancak Parlamenter Sistem'e geri dönme çağrısı yapan, Başkanlık Sistemi'ni her açıdan eleştiren İYİ Parti’nin bu sistemi kendi organlarında hayata geçirmesi hayli ironik…

meral akşener akp Cumhurbaşkanlığı Sibel Hürtaş İyi Parti yerel yönetim