CHP'nin göremediği krizi AKP gördü

CHP milletvekillerini belediye başkan adayı göstererek; Meclis aritmetiğini AKP lehine çeviriyor.

AKP ve MHP arasında geçen haftalarda baskılanmaya çalışan Cumhur krizi; her an patlayacak bir bomba gibi Ankara'nın orta yerinde duruyor.

Kriz patladı, patlayacak...

MHP olası bir krizde Cumhur İttifakı'nı da bitirirse; AKP, Parlamento'da azınlığa düşecek. EYT oylaması gösterdi ki; AKP böyle bir kriz yaşarsa bir sabah uyanıp doktorları aç bırakıyorum, bir sabah uyanıp güvenlik soruşturmasını genişletiyorum diyemeyecek.

AKP'nin olası bir krizde 596 vekilin bulunduğu Parlamento'da, çoğunluğunu yeniden ilan edebilmek için 7 milletvekiline ihtiyacı olacak.

Olacak-tı...

Olacaktı diyoruz çünkü CHP'nin 31 Mart yerel seçimleri için belirlediği aday profilleri, AKP'yi bu zor durumdan kurtarıyor.

CHP'nin Çarşamba günü açıkladığı 140 belediye başkan adayı arasında en önemli isim Ahmet Akın. Akın hali hazırda CHP'nin Balıkesir milletvekili. Aday gösterilmesi de diğer CHP milletvekillerinin belediye başkan adayı olabilmelerinin önünü açtı. Çetin Osman Budak Antalya'dan, Murat Bakan İzmir'den, Akif Hamzaçebi ve Gürsel Tekin İstanbul'dan büyükşehir belediye başkan adayı olmak isteyen isimler. Dahası var, Kadıköy, Beşiktaş ve İstanbul'un kazanılacağı belli olan ilçelerine aday milletvekilleri var.

Hiçbir siyasi parti bir seçime kaybedeceğim diye girmez. Aday olmak isteyen tüm milletvekilleri de onları aday göstermek isteyen CHP yönetimi de belediyeleri kazanma niyetinde. Bunun için de kamuoyuna açıklandığı için isimlerini yazdığımız 5 milletvekili gözden çıkarılmış durumda. Ama tam sayı 10 civarında.

CHP yerel seçimlerde büyük bir başarı gösterir de milletvekilleri belediye başkanları olarak seçilirse Meclis aritmetiği olası bir krizde dahi AKP lehinde olacak. Yani CHP şunu demiş olacak:

Eyy AKP

Sen artma,

Ben azalırım...

***

Parti Meclisi'nin de kafası karışık. Çünkü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Milletvekillerinden aday göstermeyeceğim" sözünün üzerinden daha birkaç ay geçti. O birkaç ayda ne değişti?

O birkaç ayda değişen tek şey AKP ve MHP arasında bir kriz olma ihtimalinin güçlenmesi oldu. Bu ihtimal öyle büyük bir olasılık olarak yerini koruyor ki; AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, milletvekillerinden hiçbir şekilde belediye başkan adayı göstermeyeceklerini söylüyor.

AKP, krizi görüyor, peki CHP krizi görmüyor mu?

CHP Lideri 'krizi gördü ama milletvekillerinin ve tabanın ısrarına dayanamadı' diyemeyiz. Çünkü Kılıçdaroğlu'nun ilk ağızdan kendisinin belediye başkanlığı teklif ettiği milletvekilleri oldu. Aralarında işte bu aritmetiği öne sürerek, kabul etmeyenler oldu.

***

CHP'nin milletvekillerinden belediye başkan adayı üretmesi siyaset mekanizmasının nasıl tıkandığının da ayrı bir göstergesi. Tıkanmasa, bir siyasetçi hem Genel Başkan Yardımcısı, hem Milletvekili, hem Belediye Başkanı olur mu? Yüzbinlerce üyesi, milyonlarca seçmeni olan Ana Muhalefet Partisi, nasıl oluyor da aynı isimlerin etrafında dönebiliyor?

Yanıtı basit. Çünkü CHP, ona bir sosyal demokrat parti ünvanını kazandıran mekanizmalarını çalıştırmıyor.

CHP'nin tüzüğünde genel seçimler ve yerel seçimler öncesinde partinin çalıştırması gereken üç alternatif sunuluyor. Biri ön seçim, diğeri merkez yoklaması, sonuncusu da eğilim yoklaması.

Çarşamba günü gerçekleşen olağanüstü Parti Meclisi toplantısında, Parti Yönetimi öyle bir teklifle üyelerinin karşısına çıktı ki; bu üç mekanizmayı da etkisiz kıldı. Öneri, Genel Merkez'e eğilim yoklaması yapması için yetki verilmesiydi. Çok sert tartışmalar yaşandı. PM üyelerinin bazıları bu öneriye karşı çıktı; zira onlara göre bu öneri Genel Merkez'in isimleri belirleyip apar topar Parti Meclisi'ne oylatmasını öngörüyor. Öneri, PM'den oy çokluğu ile geçti.

Ret oyu veren Parti Meclisi üyeleri, tabanların da talebini dile getirdi. CHP neden ön seçim yapmıyor? CHP Genel Başkanı bu soruya, "Kurultayla boğuştuk, zamanımız kalmadı" yanıtını veriyor. Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği kurultay da aslında yapılmayan kurultay, onu belirtelim. Ön seçim yapılmaması konusunda CHP liderine destek verenler arasında, kendisini tutamayıp, "Apar topar seçim kararı alındı" diyen bile var.

Anayasa açık: Yerel seçimler 5 yılda bir yapılır.

Buna göre; 30 Mart 2014'teki yerel seçimlerden beri hemen herkes 31 Mart 2019'da yerel seçimler yapılacağını biliyordu. Yani CHP'nin önünde bir ön seçim yapmak için tam 5 yıllık süreç vardı. 24 Haziran seçimlerini "baskın seçim" olarak görüp ön seçim yapmayan CHP, bu yerel seçimleri de "apar topar" görüp ön seçim yapmıyor.

Evet en azından CHP seçmeni için bu yerel seçimler diğer seçimlerden epey değişik olacak. Seçmenlerin karşısına yine iki alternatifli bir sandık konulacak:

Ya belediye başkanlığını kazanır, Parlamento'yu kaybedersin;

Ya belediye başkanlığını kaybeder, Parlamento'yu kazanırsın.

Seçim CHP seçmeninin...

mhp chp akp meclis Sibel Hürtaş belediye başkan adayı yerel seçim cumhur