Erdoğan’a yardımcı olalım biraz da
Çok değil, mesela 2007 sonunda faizler de enflasyon da tek haneye düştü, TL de dolar karşısında önemli ölçüde değer kazandı. Kanımca bu sonuca bugün de ulaşılabilir.
Tarzan zor durumda (Tarzan iyi bir figürdür bu arada, aman yanlış anlaşılmasın).
Erdoğan her ne pahasına olursa olsun faizleri aşağı çekmek istiyor.
Haksız da sayılmaz, yüksek faiz, ister nominal, ister reel olsun, kötü bir şeydir, yüksek faizle mücadele şart ama doğru enstrümanları kullanarak.
Ancak, bu ortamda faizleri emirle aşağıya çektiğiniz zaman kur patlıyor, kur-enflasyon geçişliliği çok yüksek, enflasyon azıyor.
"Tarzan zor durumda" derken muradım tam da bu.
Yüksek faiz de çok kötü, yükselen kurlar da, yüksek enflasyon da; bu durumu tersine çevirmek lazım.
Prof. İzzet Özgenç’in ekonomik krize bağlı olarak OHAL ilanı ihtimalini dile getirmesi de deyimin orijinal anlamında "tüy dikiyor".
Aslında, hem faizi hem kuru, hem de enflasyonu aşağı çekmek mümkün.
Bunun nasıl yapılacağını da Tarzan, pardon Erdoğan çok iyi biliyor.
Erdoğan 2003’de Başbakan olduğunda faizler de, enflasyon da yüksek idi.
Çok değil, beş senede, mesela 2007 sonunda, 367 ve 27 Nisan dangalaklıklarına rağmen, faizler de enflasyon da tek haneye düştü, TL de dolar karşısında önemli ölçüde değer kazandı.
Kanımca bu sonuca bugün de ulaşılabilir şayet Erdoğan tekrar 2003 politikalarına geri dönme cesaret ve ferasetini gösterebilir ise.
O yılları çok iyi bilen bendeniz de bugün Cumhurbaşkanımıza, şayet gerçekten faizleri, kurları, enflasyonu iktisat bilimi ile, mesela Nobelli iktisatçı Mundell’in modeli ile kavga etmeden düşürmek istiyor ise, bir yol haritası sunuyorum.
Ne de olsa ülkemizin Cumhurbaşkanı Erdoğan, karınca kararınca destek vermemiz vatandaşlık vazifemiz.
Yol haritası için Erdoğan şunları söyleyebilir hemen bugün:
1-İstanbul Sözleşmesi’ne geri döneceğiz.
2-2004 senesinde kendi getirdiğimiz Anayasa'nın son paragrafını hukukta ve siyasette rehber edineceğiz.
3-AYM ve AİHM kararlarını hiç tereddütsüz hemen uygulayacağız.
4-Haklarında AİHM’in tahliye istediği Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala usulünce tahliye edilecekler.
5-Türkiye’ye, AB’ye, tüm dünyaya Türkiye’nin evrensel standartlarda hukuk devleti ve demokrasiye döneceğini ilan ediyoruz.
6-Kara para aklama ve narkotik pisliklerine bulaşmış herkesi, bugünkü görevleri ne olursa olsun, hemen yargının önüne çıkaracağız.
7-17-25 Aralık sürecinde ortaya dökülen iddiaların üzerine tüm dürüstlüğümüzle gideceğiz.
8- Üç milyar dolar bayıldığımız S-400’leri hatamızı kabul edip, vergi mükellefinden özür dileyip daha iyi bir Türkiye geleceği için betona gömüyoruz.
9-Yeni, etkin, anayasal ve yasal değişiklikler içeren bir Kürt ve Alevi açılımı yapıyoruz.
10-Sayıştay’ın kamu idarelerini ve kamu parası kullanan tüm birimlerinin denetlemesinin önündeki yasal ve yasal olmayan tüm engelleri kaldırıyoruz.
11-Büyük yangınlar, taşkınlar, deprem ve savaş halleri dışında kamu ihalelerinde İhale Kanunu’nun 21-b maddesini devreye sokmayacağımızı deklare ediyoruz.
12-Parlamenter sisteme dönüş için hemen çalışma başlatacağız ama çok kısa vadede Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminde yüksek yargı mensupları, büyükelçiler, rektörler, RTÜK gibi anayasal üst kuruluşların başına yapılacak tayinlerde TBMM’nin üçte iki onayını gerektiren anayasal düzenlemeyi hemen Meclis’e getiriyoruz.
13-Çok geniş çaplı bir genel af için hemen çalışma başlatıyoruz.
14-AB ülkelerinin başkentlerine ve AB Komisyonu’na tam üyelik müzakerelerinin yeniden ve etkin bir biçimde başlaması için ziyaretlere başlıyorum.
xxx
Bu liste ilk aklıma gelenler, daha çok genişletilebilir.
Emin olabilirsiniz, Erdoğan çıkıp böyle bir açıklama yapsın (artık inanan kalmış ise) yarın dolar on TL’nin altına iner, ülkeye para girişi artar, hem kurlar hem de faizler düşer.
İş bu kadar basit.
En azından OHAL ilanından hem daha basit hem daha ahlaklı.
Ne dersiniz Sayın Cumhurbaşkanım?
Bu maddeler öyle yabancınız olan maddeler değil, kahir ekseriyeti bu ülkede 2003-2007 döneminde sizin başbakanlığınız döneminde hayata geçirildi ve kişi başına milli gelir 4 bin dolardan on bin dolara çıktı yani vatandaşlar daha zengin oldular, enflasyon ve faizler tek haneye düştü, TL değerlendi o dönemde.
Bugün neden olmuyor?
Nedeni sadece siz ve getirdiğiniz sistem olmasın sakın?