Kamu ihaleleri, Ulusal Eylem Planı 2021-2023’te unutulmuş!!!
AB Başkanlığı 2021-2023 Ulusal Eylem Planında 'Kamu alımları' dosyası, AB’nin bizden ne istediği, neleri, hangi tarihler içinde yapmamızın gereğinin belirtildiği dosya unutulmuş.
Tamamen tesadüfen, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığının internet sahifesinde inanılması çok güç bir devlet skandalına rastladım.
Malum, AB Bakanlığı 2018’de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kapatıldı, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde AB Başkanlığı kuruldu, çalışanların bir bölümü buraya aktarıldı ve Türkiye’nin AB tam üyelik müzakerelerine ilişkin çalışmalar (!!!) burada sürdürülüyor.
Ama ne çalışmalar, anlatamam Valla.
Türkiye’de siyaseti, ekonomiyi, rant mekanizmalarını, siyasetin illegal ve gayrimeşru finansmanını, yolsuzlukları anlayabilmek için kamu alımları piyasalarının çok yakından izlenmesini senelerdir elimden geldiği ölçüde dile getirmeye çalışıyorum, başka arkadaşlarla birlikte.
Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı sahifesini açtığınız zaman "Ulusal Eylem Planlarına" ulaşabiliyorsunuz.
En son, 2016-2019 ve 2021 Ocak’ta yenilenen 2021-2023 Ulusal Eylem Planı var sitede.
Kabul edelim, çok önemli ve yararlı çalışmalar.
Yine malum, tam üyelik müzakerelerinde 32 adet dosyayı (chapter) müzakere etmek durumundayız, bu 32 adet dosyadan sadece bir dosya, 25 numaralı Bilim ve Araştırma dosyası geçici olarak kapatıldı, diğer 31 dosyanın müzakere süreci teorik olarak devam ediyor, bazılarının açılışının önünde siyasi kriterler var.
Yukarıda belirttiğim gibi, AB Başkanlığı sitesinde karşımıza çıkan 2021-2023 Ulusal Eylem Planında da bu dosyaları görebiliyoruz ama iki dosya eksik, biri 25 numaralı Bilim ve Araştırma dosyası, bu normal çünkü geçici olarak kapatıldı, şimdilik bir ulusal eylem planına gerek yok bu dosyada.
Ama, ÇOK İLGİNÇ VE ÇOK KORKUTUCU, bir dosya daha yok listede, 5 numaralı dosya, konuya hemen aşağıda gireceğim. Ancak, bu esas, hayati konuya girmeden, iki çok önemli devlet çalımına daha değinmek istiyorum AB müzakere dosyalarında.
2016-2019 Ulusal Eylem Planında her dosya için yapılması gerekenler ve bu doğrultuda hangi yasal düzenlemelerin hangi tarihe kadar yapılması da yazıyordu ama en önemlisi bir de "Mevcut Durum" başlıklı bir sütun vardı, araştırmacılara, ilgililere hangi aşamada olduğumuzu gösteriyordu; bir baktık 2021-2023 Ulusal Eylem Planında bu sütun kaldırılmış böylece hiçbir alanda hiçbir şey yapmadığımız ortaya çıkmamış (???) olacak.
Korkunç bir devlet ayıbı.
Bir de başka bir komik konu var, 2021 Ocak ayında yayınlanan son Eylem Planında yapılması gereken her dönüşüm için bir son tarih verilmiş ve büyük çoğunluğu 2021 sonunu işaret ediyor ama konuyla ilgilenenler biliyorlar ki bu konularda hiç adım atılmamış, yani 2021 sonu limit tarih devlet yalanı olmuş.
Her sene, her geçen gün devlet baş aşağı gidiyor.
Gelelim esas devlet faciasına.
Bir Ulusal Eylem Planının gösteren çalışmada beş sayılı dosya da atlanmış (sehven değil mi???), dörtten altıya geçiyor liste.
Bilin bakalım bu atlanan ve hiçbir açıklama da yapılmayan beş numaralı müzakere dosyası hangisi?
Çok düşünmenize gerek yok, AKP döneminde hangi alanda en büyük yolsuzluklar gerçekleşiyorsa, "Beşli Çete" isimli kitaplar hangi alan için yazılıyorsa, bütçe kaynakları Hazine garantileri ile, vergi indirimleri ile, 21-b ahlaksız (çünkü yasadışı) uygulamaları ile hangi alanda yaşanıyorsa işte o alanın müzakere dosyası SEHVEN(!!!) Ulusal Eylem Planı 2021-2023’de unutulmuş.
Seneler önce ekranlarda dinlediğimiz bir reklam vardı:
"Bir bilmecem var çocuklar-sor sor-…bunun adı nedir?" diye giden (aklımda kaldığı kadar).
Bu bilmecenin yanıtı da "Kamu alımları" müzakere dosyası.
Evet arkadaşlar, evet vatandaşlar, evet vergi mükellefleri, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı 2021-2023 Ulusal Eylem Planında "Kamu alımları (Public procurement) dosyası, AB’nin bizden ne istediği, neleri, hangi tarihler içinde yapmamızın gereğinin belirtildiği dosya unutulmuş.
Devlete bu unutkanlığa muhtemelen her ihaleyi rekabet dışı koşullarda 21-b maddesine göre alanlar dayattılar.
Yazıklar olsun.
Bürokrasinin bu pisliklere alet olması da işin cabası.
Hani bir tabir vardır, "Sözün bittiği yer" diye, galiba tam da oradayız.