Eser Karakaş
Kleptomafyokrasi
Kleptomafyokrasi kelimesi benim uydurduğum bir kelime.
Bu literatüre hakimiyetim sınırlı olabilir, yanılabilirim ama Google’a yazdığım zaman da karşıma bir şey çıkmıyor; Google’da yoksa bu kelime yoktur diye varsayıyorum.
Bu çerçevede en sık kullandığımız kelime muhtemelen demokrasi kelimesi, malum, eski Yunancada dimos (halk) ve kratos (iktidar) kelimelerinden türüyor, demokrasi halkın iktidarı ya da yönetimi anlamına.
Tıpkı aristokrasinin aristokratların iktidarı, yönetimi anlamına geldiği gibi; örnekleri çoğaltabiliriz.
Başlıkta kullandığım benim uydurduğum kleptomafyokrasi kelimesi de kleptokrasi (hırsızların iktidarı) ve mafyokrasi (mafyanın iktidarı) kelimelerinin bir birleşmesi.
Wikipedia kleptokrasiyi şöyle tanımlıyor: Kleptokrasi, bir ülkede iktidarı ele geçiren bir ailenin ya da siyasal ya da dini grubun, o ülkenin kaynaklarını sistemli olarak soyması demektir ve kısaca hırsızlar rejimi anlamına gelir. Demokrasinin bütün kurumlarıyla yerleşmediği ülkelerde görülen bu durum, o ülkelerin gelişmesinin önündeki en büyük engellerden biri olmaktadır.
Wikipedia kleptokrasiden farklı ülkelerden çalındığı tahmin edilen kaynakların büyüklüğü ile beraber örnekler de sunuyor (2004 örnekleri):
- • Endonezya eski devlet başkanı Suharto (15 Milyar ile 35 Milyar Dolar arası)
- • Filipinler eski devlet başkanı Ferdinand Marcos (5 Milyar ile 10 Milyar Dolar arası)
- • Zaire (bugünkü Kongo) eski devlet başkanı Mobutu Sese Seko (5 Milyar Dolar)
- • Nijerya eski devlet başkanı Sani Abacha (2 Milyar ile 5 Milyar Dolar)
- • Yugoslavya ve Sırbistan eski devlet başkanı Slobodan Milošević (1 Milyar Dolar)
- • Haiti eski devlet başkanı Jean-Claude Duvalier (300 Milyon ile 800 Milyon Dolar arası)
- • Peru eski devlet başkanı Alberto Fujimori (600 Milyon Dolar)
- • Ukrayna eski başbakanı Pavlo Lazarenko (114 Milyon ile 200 Milyon Dolar arası)
- • Nikaragua eski devlet başkanı Arnoldo Alemán (100 Milyon Dolar)
- • Filipinler eski devlet başkanı Joseph Estrada (78 Milyon ile 80 Milyon Dolar arası)
Yine Wikipedia kleptokrasinin sonuçlarını da şöyle tanımlıyor: "Hırsızlar rejiminin egemen olduğu bir ülkede, yerli sanayi ve tarımsal üretim zayıflar ve iç pazar büyük sermaye gruplarına açılır. Siyasal alanda da insan haklarını çiğneyen, baskıcı bir yönetim kendini gösterir (düşük ücretler, rüşvetsiz iş yapmayan bir bürokrasi vb). Etnik milliyetçiliği, ırkçılığı ya da dini kullanarak geniş kitleleri yönlendirmeleri, bu tür yönetimlerin en karakteristik özellikleri arasındadır."
NE İLGİNÇ BİR ALINTI DEĞİL Mİ?
. . .
19 Temmuz 2021 Pazartesi günkü Le Monde’da (Fransa’nın ve hatta Avrupa’nın en saygın gazetelerinin başlarında geliyor) Meksika’daki uyuşturucu kartelleri ve etkinlikleri üzerine çok önemli, çok bilgilendirici bir haritalı haber yayınladı, yazının başlığı da "Mafyokrasi",
Yani Meksika’da mafya iktidarı ya da mafya yönetimi.
Meksika iktisadi ölçütlerle mesela kişi başına gelir düzeyi olarak Türkiye’ye çok uzak bir ülke değil ama yönetim anlayışı özellikle ülkeyi yaklaşık elli sene yöneten "Kurumsal Devrimci Parti" (Prof. Asaf Savaş Akat bu parti ismi ile çok dalga geçirdi, hem kurumsal hem de devrimci) iktidarı kaybettikten sonra epey değişiyor, örneğin ülke içinde ve dışında seyahatlerini tarifeli uçaklarla yapan bir Devlet Başkanı geldi sonra.
Ancak, uyuşturucu kartellerinin ve buna bağlı olarak mafyanın varlığı ülkenin yönetimini çok zorlaştırıyor.
Mafyokrasinin ne olduğunu daha iyi anlamak için bugünkü Türkiye iktidarına destek sunan Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek’e de başvurabilirsiniz, internette gördüm, Mafyokrasi isimli bir kitabı var, mutlaka konuya ilişkin çok önemli söyleyecekleri de vardır.
Dr. Doğu Perinçek bu kitabı yazarken yaptığı araştırmalardan öğrendikleri ve bulgularıyla bugünkü Türkiye’yi mukayese ettiği zaman acaba nasıl sonuçlara ulaşıyor?
Bugünkü Türkiye kleptokrasinin yani hırsızlar iktidarı kavramının ilginç yerlere geldiği bir ülke.
Kamu alımları, vergi destekleri, arazilerin arsaya dönüştürülmesi, vs. konular kleptokrasi alanında çalışan akademisyenler için çok ilginç örneklerle dolu.
Karapara, uyuşturucu gibi konular da mafyokrasi için.
Yani kleptomafyokrasi özetle.
Suç ekonomisi konusunda çalışanlar için nitelikli (?) örneklerle dolu bir ülke.