Medvedev’in geç kalmış sonu
Dmitri Medvedev’in görevine son verilmesi çoktan beklenen ama aynı zamanda sürpriz bir gelişmedir.
Modern Rusya’nın en çok görevde kalan başbakanı Dmitri Medvedev’in görevine son verilmesi çoktan beklenen ama aynı zamanda sürpriz bir gelişmedir. Çoktan bekleniyordu, çünkü başbakan olarak hem politik hem de ekonomik anlamda yeterliliğini yıllar öncesinden bitirmişti. Sürpriz oldu dememizin nedeni ise zamanında gönüllü olarak görevini Putin’e devreden Medvedev dokunulmaz gibi gözüküyordu. İşte ne kadar dirense de bir sonu olduğu ortaya çıktı. Bu son, 15 Ocak 2020’de gerçekleşti.
Bu gelişme için Rusya politikasında yeni yılın, yeni yüzyılın, yeni geçiş döneminin başlangıcı diyebiliriz. Satranç tahtasında pozisyonlarını kaybeden taşların düşmesi gibi. Putin bir daha kendine has politik anı sezebildi.
Dmitri Medvedev başbakanlık görevi için en baştan itibaren yeterli görülmüyordu. Başbakanlık görevi, ülkede ikinci kişiye aittir, ona göre tüm olanaklara sahiptir.
Başbakanlık herkesin yapabileceği bir iş değil. Bu görev kişiye çok büyük sorumluluklar yüklüyor. Ayrıntıları görmeyi ve çok yönlü olmayı gerektiriyor. Dmitri Medvedev ise böyle bir insan değildi.
Peki nasıl oldu da 8 yıl bu görevde kalabildi? İki tane nedeni var: Birincisi, Putin, Mihail Kasıyanov gibi bir başbakandan ders çıkarttığı için bir daha aktif ve bağımsız bir başbakan (kendisi de buna dahil) tercih etmediğini ortaya koydu. İkincisi ise ülkedeki durum Medvedev’in başbakan koltuğunda uzun süre oturmasına müsaitti.
Batı, 2014 yılında, hatta daha öncesinden Rusya ekonomisine çok büyük yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. Bu dönemde ABD ve Avrupa’ya karşı koyabilmek için reformcu bir başbakana ihtiyaç yoktu. Ekonomi alanındaki savunma sistemi, maliye bakanları Kudrin ve Siluanov tarafından oluşturulmuştu ki onların aşamalı olarak rezerv biriktirme politikaları ülkenin bu yaptırımlara karşı dayanıklı olmasını sağladı. Ama bu sadece bir dönem yeterli oldu ve bir süre sonra Rusya’da yetkin bir hükümetin olmaması sorun olmaya başladı.
Ülkenin kronik sorunu, halkın gelirinin artması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için gerekli paranın yetersizliğidir. Şimdi ise durum daha iyi. Rusya hazinesinde yeterince para birikimi var ve bu birikim çağdaş Rusya tarihinde rekor seviyeye ulaşmış durumda. Medvedev’in başbakanlık pratiği gösterdi ki, tek başına büyük finansal birikim bulundurmak yetmiyor, bir de bu birikimi doğru kullanmayı bilmek gerekiyor. İşte Medvedev hükümeti tam da bu konuda yetersiz kaldı, sağlıklı ekonomik gelişmeyi sağlayamadı.
Putin bir kez daha ileriye dönük oynadı. Yeni hükümetin oluşumuna götürecek gelecek meclis seçimlerini beklemeden politik inisiyatifi eline aldı. Medvedev şekli bir görev olan ve özel olarak onun için kurulan Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcılığına atandı. Hükümet çalışmalarına gelince yeni başlamış oldu. Politik anlamda herkesin bıktığı ve görmek istemediği bir başbakandan kurtulmak kolay ve güzeldir. Ama yeni enerjik ve sonuç alıcı bir hükümeti kurmak çok zor bir iştir.
Ülkenin Medvedev’den kurtulmayı kutlamaya zamanı yok. Rusya vatandaşlarının hayat şartlarının gerçekten düzeltilmesine ihtiyaçları var.