Moskova neden Kaspiysk'te yeni askeri-deniz üssünü inşa etme kararını verdi?
Kaspiysk üs için çok daha elverişlidir, gemiler buradan direkt olarak Hazar Denizi'ne ulaşıyor ve daha çabuk hedeflerine varabiliyor.
Moskova Dağıstan’ın Kaspiysk kentinde gelişmiş yüksek mühendislik, navigasyon-hidrografik ve teknik-lojistik altyapısını bulunduran askeri-deniz üssünü inşa etme kararı verdi.
Şu anda Rusya askeri-deniz gücüne ait gemileri yerleştirmek için limanı genişletme ve karadaki alt yapıyı hazırlama çalışmaları devam etmektedir.
Tabii ki önemli olanı Hazar filosunun gemilerinin yeni yerleşme noktasında bölgenin ihtiyacına cevap verebilecek tamir ve tadilat sorularının örgütlenmesidir. Bundan dolayı da Kaspiysk limanına filonun yerleştirebilmesi için gelişmiş sistemlerin oluşturulması imkanları ve Mahaçkala limanındaki tesislerin inşasının araştırılması yapılmakta. Bu sene oluşturulan 177'nci deniz piyadesi alayının yerleşmesi için bina ve tesislerin tamir ve tadilatları bitiyor. Denizaltı sabotaj kuvvetleri ve araçlarına karşı mücadele biriminin eğitim-lojistik altyapısı oluşturulmakta.
Rusya’nın güneyinde bulunan kentte şu anda iskeleler, servis noktaları, evler, istirahat-eğlence merkezleri inşa çalışmaları yapılmakta. Mahaçkala'da da iskele ve hidroteknik tesislerin inşası adım-adım yapılmakta bir de askeri bölgenin altyapısını oluşturma çalışmaları yapılmakta. İnşa çalışmalarının ilk bölümünün 2018 sonlarında bitirilmesi planlanmakta. Hazar filosu deniz üstü bünyesinde gemiler, denizaltı kurtarma gemilerini, hava güçlerini, liman savunma ordusunu ve bir de özel, teknik ve cephe birimlerini bulunduruyor.
Son üç yılda yapısı iyice yenilendi ve bugün 18 yeni gemi bulunduruyor.
Akılla gelen soru şudur: Neden yeni üs için Kaspiysk'nin seçilmesi tesadüf değil?
SSCB’nin çözülüşü ve Kaspiysk filosunun bölünmesi döneminde filonun Bakü'de bulunan ana üssü Rusya’nın elinden çıktı ve Rusya filoyu Astrahan kentine taşımak mecburiyetinde kaldı. Üs için Astrahan'daki koşular çok sınırlı idi ve deniz kenarından uzaktı. Bir de orada Hazar'a çıkmak için tek bir yol bulunuyor. Bundan dolayı da Kaspiysk'te yeni üs kurma kararı alındı.
Kaspiysk üs için çok daha elverişlidir, gemiler buradan direkt olarak Hazar Denizi'ne ulaşıyor ve daha çabuk hedeflerine varabiliyor. Hazar Denizi kapalı bir denizdir ve bu deniz sahasına sadece Hazar'a kıyısı olan ülkelerin girme izni var. Bundan dolayı da bu filo çok önemli bir nükleer olmayan stratejik araçtır. Zaten Rusya buradan Kaspiysk filosundan Suriye’deki terör hedeflerini vurarak bunun önemini gösterdi.
Şimdi Hazar'ın bölünmesinden sonra bu üssün bir an önce oluşturulması jeopolitik durumdan dolayı önem kazanmakta. Askeri uzmanların görüşüne göre yeni iskeleler, altyapı, gemilerin duraklarının inşası vs tesislerin yapımı için en az 4 yıl gerekmekte.
Hatırlatalım ki uzun zaman süren tartışmalar sonucunda Hazar kıyısındaki Rusya, Kazakistan, Türkmenistan, İran ve Azerbaycan bu tartışmalara ilişkin son noktayı koydu.
Taraflar arasında kabul edilen Hazar'ın hukuksal statüsü antlaşması bölgedeki petrol ve gaz kaynaklarının araştırılması, bulunması ve nakli konusunda kolaylık sağlıyor ki bu bölgeye uzun süredir Basra Körfezi kadar önem biçiliyordu. Uzmanların görüşüne göre bu havzada petrol ve gaz kaynakları yaklaşık 15 milyar tondur.