Parlamento'da 'kriz oyuncusu': Bahçeli

Ankara Devlet Bahçeli'nin bu artçı şokları tekrarlayarak, ortağına sopa göstermeye devam edeceğinden emin. Bahçeli, bundan sonra da Parlamento'da farklı yöntemlerle kendisini hatırlatacak.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi siyasetteki birçok teyamülü yerle bir etti

Onlardan biri de Parlamento gündemi.

Siyasi Parti Grupları dahi Genel Kurul gündemini, toplantıdan birkaç saat önce öğrenebiliyor.

Çarşamba günü İyi Parti'nin EYT önergesinin gündeme alındığı öğrenildiğinde, Parti Meclisi toplantısında olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, apar topar tüm kurmaylarına toplantıyı bırakıp Parlamento'ya gitmeleri çağrısında bulunuyor.

Aynı hareketlilik diğer gruplarda da mevcut, zira AKP ile MHP liderlerinin Salı restleşmesinin ertesi günü. Siyaset MHP'nin 24 saat içinde, yerel seçimde ittifak yok açıklaması ve Gökçek kartının ardından üçüncü restini merak ediyor.

Genel Kurul, bu yasama döneminin en kalabalık toplantılarından birine sahne oluyor. Ve EYT önergesi MHP'nin "evet" oyuyla geçiyor. Komisyon oylaması da 2 saat sonraya alınıyor.

Bu 2 saatte muhalefet kulisleri temkinli. Sürekli telefonlarına bakanlar, MHP'den son anda U dönüşü bekleyenler çoğunlukta, vekillerin tecrübesi diyelim... Kamuoyunda "cumhur ittifakının sonu" söyleminin muhalefet kulislerinde geçerliliği yok...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Erhan Usta'yı Grup Başkanvekilliği'nden alması ile o beklentiler de doğrulanıyor ve EYT ikinci oylamada reddediliyor.

İkinci oylama için Erdoğan'ın devreye girdiğinin doğruluk payı yok. Bahçeli'nin Usta için "benden izinsiz grubu yönlendirdi" mealindeki açıklamalarına inanan da... İki oylama da baştan sonra "bir Bahçeli klasiği".

EYT, Bahçeli'nin Parlamento'da, AKP ile uzlaşı sağlamadan sunduğu fındık önerisinin kabul edilmesinin ardından ikinci büyük güç gösterisi. Bahçeli'nin mesajı açık:

"Parlamento'da ben olmazsam hiçbir şey yapamazsın."

Ancak sayısal denge MHP'nin bu öngörüsünü yalanlıyor. Zira 596 milletvekilinin bulunduğu Parlamento'da çoğunluğunu sağlamak isteyen AK Parti'ye, Büyük Birlik Partisi'nin desteğini de sayarsak 5 vekil yetiyor. Komisyondaki dengeler de düşünüldüğünde kolay olmayacak bir hamle... Ama AK Parti'nin yapmayacağı şey değil; ekleyim ajandalarında şimdilik böyle bir hamle yok.

Bu biraz da Bahçeli'ye bağlı. Ankara Devlet Bahçeli'nin bu artçı şokları tekrarlayarak, ortağına sopa göstermeye devam edeceğinden emin. Bahçeli, bundan sonra da Parlamento'da farklı farklı yöntemlerle kendisini hatırlatacak.

MHP artık Parlamento'da kriz oyuncusu olacak gibi...

AKP; MHP ile karşı karşıya gelmeyecek, kavga etmeyecek.

AKP ve MHP arasındaki olası kriz senaryolarına karşı ise muhalefet ilkeli siyasette kararlı.

EYT oylaması gösterdi ki; iktidar partisinin sürekli farklılıkları dikkat çekerek körüklediği karşıtlıklar Parlamento'da muhalefet cephesinden karşılık bulmuyor...

HDP geçen hafta MHP'nin gündeme getirdiği fındık önergesine "içeriğine katıldığı" için evet oyu verdi. Bu hafta da İyi Parti'nin Emeklilikte Yaşa Takılanlar önergesine "evet" oyunu vermekten geri durmadı. HDP bu tavrını devam ettirecek...

Gelelim İyi Parti'ye. Parti kurmaylarına, "EYT önerisi HDP'den gelseydi 'evet' oyu kullanır mıydınız" diye sordum. "İçeriğine katıldığımız sürece önergenin hangi partiden gelmesi önemli değil" dediler.

EYT krizinin oylandığı güne geri dönersek. Parlamento o oturumu nasıl bitirdi dersiniz?

CHP ile MHP'lilerin kürsü önünde birbirlerini hakaretlerle ittirip, kaktırmalarıyla...

Bu da Cumhur İttifakı'nın kırmızı mührü olsun.

mhp HDP chp akp meclis Bahçeli kılıçdaroğlu Parlamento Sibel Hürtaş