Putin'le dostluğu ve Rusya lobiciliği nedeniyle eski şansölye Schröder hedefte

Önemli Rus şirketlerinde görev alan Schröder hem Sosyal Demokrat Parti'de hem de ülkede eleştirilerin hedefine oturdu. SPD Schröder'e ültimatom verdi.

Ukrayna'da başlayan Rus işgalinin ardından, Almanya’nın eski Şansölyesi Gerhard Schröder (SPD), Rus enerji şirketlerindeki çalışmaları ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile olan dostluğu nedeniyle gittikçe artan bir baskı altına girdi. Schröder’e verilen devlet yardımlarının azaltılması amacıyla Almanya Federal Meclis'e bir dilekçe sunuldu.

Almanya’da eski şansölyeler ve cumhurbaşkanları, Berlin’de parlamentoda ofislerinin olmasına ve personel çalıştırma hakkına sahipler. Görev sürelerinin uzunluğuna bağlı olarak miktarı belirlenen emeklilik maaşı da alırlar.

SCHRÖDER’İN OFİS ÇALIŞANLARININ GİDERİ 400 BİN EURO

Geçen yıl devlet hazinesinden Schröder'in ofisindeki personel giderleri için 407 bin euro verildi. 2017'de bu rakam 561 bindi. Bu giderler, Almanya Sol Parti (Die LINKE)  meclis grubunun verdiği soru önergesine verilen cevapta ortaya çıkan rakamlar.

Bu ödemelerin yanı sıra eski hükümet başkanlarının kişisel korumaları da devlet tarafından ödeniyor.

Bunlara ek olarak, Schröder şansölye olarak görev yaptığı yedi yıl boyunca son olarak ayda 8 bin 300 euro tutarında emekli maaşı alıyordu. Yasaya göre, eski şansölye mevcut şansölyenin maaşının yaklaşık yüzde 35'ini alma hakkına sahip. Ayrıca maaşına 1986’da Aşağı Saksonya eyalet meclisine milletvekili olarak seçilmesi, 1990-1998 arasında eyalet başbakanı görevinde bulunması ve uzun süre Federal Meclis üyesi olarak görev yaptığı sürenin de getirdiği katkılar var.

20 MİLYON EUROLUK SERVETİ OLDUĞU SÖYLENİYOR

Schröder'in Rus şirketlerin yararına yaptığı faaliyetler için ne kadar para aldığı tam olarak belli değil. Rus devlet şirketi Gazprom'un çoğunlukta olduğu bir konsorsiyumun hissedarlar komitesinin başkanı oldu. 2016 yılında Gazprom'un yan kuruluşu Nord Stream 2'nin yönetim kurulu başkanlığına getirildi. Rus devlet şirketi Rosneft'in denetleme kurulu başkanı olarak 600 bin euro tazminat aldı.

Nord Stream AG'de hissedarlar komitesi başkanı olarak görevinden dolayı maaşının yılda 250 bin euro olduğu söyleniyor. "Hannoversche Allgemeine Zeitung"a göre, özel servetinin 20 milyon euro olduğu tahmin ediliyor.

SCHRÖDER’E DEVLET MAAŞINDAN VAZGEÇMELİ ELEŞTİRİLERİ

Milyoner olan eski bir şansölyenin halen vergi mükelleflerinin paralarından gelir elde ettiği yönündeki eleştiriler, özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasından bu yana sert biçimde gündeme geldi. Şubat 2021'in başında, Alman vergi mükellefleri derneği, Schröder'i resmi maaşından ve devlet ekipmanlarını kullanmaktan feragat etmeye çağırdı: "Vergiyle finanse edilen Almanya bütçesinden Rus ticari çıkarları için lobi yapıyor" denildi.

Aslında, Gerhard Schröder'in Putin ile yakın lişkisi Almanya için olduğu kadar şu anda koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan SPD ve SPD'li şansölye Olaf Scholz için de olumsuz bir durum. Schröder, yıllarca Kremlin'in Almanya'daki en önde gelen sözcüsüydü ve Vladimir Putin'in de her zaman savunucusuydu.

Şimdi Schröder’e kendisini Batı'ya ve dolayısıyla Almanya'ya da düşman olarak tanımlayan bir rejimin jeostratejik çıkarlarını savunan biri olarak ülkeye ihanet ediyor şeklinde sert eleştiriler yapılıyor. Bu nedenle, SPD'nin Schröder'i hızla partiden ihrac etmeli sesleri yükseliyor. Partinin itibarı, Putin savunucusu ile olan ilişkisi nedeniyle kalıcı olarak zarar görüyor deniliyor.

SPD İÇİNDE DE TARTIŞMA BÜYÜYOR, SABIR AZALIYOR

Yerellerdeki SPD’li politikacıların bu konuda yapılan eleştirilere karşı sabırlarının tükendiğini sosyal medya ve medyadaki tartışmalardan takip etmek mümkün. SPD'nin harekete geçmesini ve eski başbakanı ve eski genel başkanı cezalandırmasını istiyorlar.

Ancak geçtiğimiz hafta perşembe günü Gerhard Schröder Rus gaz endüstrisindeki görevlerinden istifa etmek için bir neden görmediğini açıkladı.

Moskova'daki hükümete ancak çevrimiçi ağ LinkedIn'de Ukrayna savaşını mümkün olduğunca çabuk sona erdirmesi için çağrıda bulundu.



SPD'DE EŞ BAŞKANLAR SCHRÖDER'E ÜLTİMATOM VERDİ

Bugün, (03.03.2022) SPD Eş Genel Başkanları Lars Klingbeil ve Saskia Esken, eski parti liderleri ve eski şansölye Gerhard Schröder'den Rus şirketlerindeki görevinden istifa etmesini istediler. Parti yönetimi tarafından bunların "sosyal demokrasinin tutumuyla hiçbir şekilde bağdaşmadığı" belirtilerek "hızlı" bir yanıt bekleniyor denildi. Ancak eş başkanlar Schröder'in yanıt vermesi için  kesin bir tarih belirtmediler.

Klingbeil, eski başbakanın Rusya ile bağlantıları nedeniyle partide yalnız olduğunu söyledi.

Eyalet konseyi ile yapılan yönetim kurulu toplantısında ise Schröder'in "tamamen izole" olduğu ortaya çıktı. Schröder'in davranışını "uzaktan bile onaylayan" veya "haklı çıkaran" kimse yok. Birkaç SPD alt kuruluşu, Schröder’e parti içi soruşturma başlatılmasını istedi. Böylelikle, Schröder bir parti ihracı da dâhil olmak üzere çeşitli cezalara maruz kalabilir. SPD'nin Heidelberg bürosu zaten bunun için çağrıda bulundu. Başkan yardımcısı Tim Tugendhat, "Eski başbakanın davranışının partiye ciddi zarar verdiğini gördük" dedi.

Bunların yanı sıra Almanya Futbolligi (Bundesliga) futbol kulübü Borussia Dortmund Schröder’in fahri üyeliğini iptal etti ve basında çıkan haberlere göre, birçok şirket Schröder'i önceki görevlerinden aldı.

Ancak Schröder, belli ki hem Rus hükümetinin hem de Batılı devletlerin hata yaptığını söyleyerek bir özür dilemeyecek ve görevlerini bırakmayacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi