İşxan Miroyev
Rusya ve ABD Suriye için savaşı göze alabilecekler mi?
Suriye’deki çatışmalar yeni bir boyut kazanmakta ve batı da Rusya ve ABD arasındaki silahlı çatışma olasılığı tartışılmakta. Rusya’nın yüzde 1'i gibi bir bölge denk gelen Suriye'de Rusya çok fazla güç bulunmakta.
Suriye’de direkt veya endirekt bir şekilde Rusya ve ABD, İran ve İsrail, ABD ve Türkiye karşı karşıya gelmiş bulunmakta. Ayrıca Türkiye’nin Kürtlere karşı savaşı, Katar'ın dini müdahalesi, Afganistan ve Irak’a kadar yayılması söz konusudur.
Bu durumda Rusya kaybetmeyi veya eşit kalmayı göze alamaz. Moskova’nın yasal olarak orada bulunması ve en son Deyr Zor'un güney yakasında yaşadığı kayıplar Rusya’nın daha sert ve beklenmedik hareketlerde bulunacağının göstergesidir.
Bundan dolayı da birçok analizci ABD güçlerine bir darbe vurulmasından söz ediyor.
ABD’nin 700 milyarlık bütçesi Rusya’nın bütçesini 10 kat aşmakta. ABD ve Rusya arasında bir savaş ilanının olduğundan söz edebiliriz her kadar da kimse bunu tahmin etmese de. Rusya'nın özel silahlı şirketinin savaşçı kayıplarına karşı er veya geç bir cevap vereceği ve bu cevabın beklenmedik bir yerden geleceği büyük ihtimal. Tabi ki söz konusu olan öc alma da değil. Putin çok soğukkanlı bir politikacıdır ve sadece geçilmemesi gereken çizgiyi gösterir.
Rusya ABD’yi Suriye’den çıkarabileceğini düşünmektedir ki bu bir felaketle sonuçlanır.
Suriye meydanında IŞİD ve diğer terör gruplarının giderek yok olması var olan çelişkileri daha da büyütüyor, ABD ve Türkiye, İsrail ve İran hatta ABD ve Rusya arasında olabilecek çatışmaların yolunu açıyor.
7-8 Şubat tarihleri arasında ABD hava kuvvetleri ve topçuları Deyr Zor bölgesinde Fırat’ın güney yakasında ilerlemeye çalışan Suriye devlet güçlerini vurdular. ABD’nin merkez komutanlığının Ortadoğu sorumlusu general Cefri Harrigan bu saldırılya F-15 uçakları, AC-130 uçakları, Apache helikopterleri, MQ-9 İHA'ları ve hatta B-52 ağır stratejik uçaklarının katıldığını açıkladı. Yani ABD’nin tüm askeri hava güçleri... Pentagon'un böylesi sert bir tepki vermesi ABD’nin Suriye’den çıkmayı düşünmediğini ve Suriye’nin güney yakasında konumunu güçlendirmeye çalıştığını gösteriyor.
ABD silahlı güçlerinin Fırat’ın güney yakasına yaptığı kapsamlı saldırıya rağmen durum pek de değişmedi. İsrail, Suriye ve İran'a hava saldırısı düzenledi. Türkiye sınır hattında Kürt bölgesine karşı ‘Zeytin dalı’ operasyonuna devam etmekte ve Erdoğan bölgede bulunan ABD güçlerinin yakınına kadar geldi ki burada yaklaşık 2 ila 5 bin arası ABD askerinin varlığından söz ediliyor. Suriye hükümet güçleri ise Rusya hava kuvvetlerinin desteğiyle kuzey İdlib ve Şam’ın kenarındaki bölgeleri terör gruplarından temizlemeye devam etmekte. Bundan sonra ne olacak?
ABD’nin Suriye’de Rusya ve İran'a 'yenildiğinden' söz edebiliriz. 8 yıldır devam eden savaşın sonucunda ABD’nin manevra alanı daraldığından Suriye’de askeri üslerin yapımı için gerekçe kalmadı. Resmi Suriye iktidarı ortaklarının yardımıyla da giderek konumunu güçlendirmekte ve adım-adım tüm bölgelerin ve sınırların kontrolünü sağlamakta. Er veya geç ABD’li askeri danışmanlar ve farklı güçler Suriye’yi terk edip Asya ve Afrika’nın farklı çatışmalı bölgelerine sevk edilecekler.
Pentagon Rusya’yı ABD’nin Ortadoğu’daki ve Orta Asya’daki konumuna engel teşkil etmekle suçluyor. ABD ise Rusya’yı Suriye’nin kimyasal silahlarını yok etme önünde engel olmakla suçluyor ve AB’yi Rusya’ya karşı taktiksel bir saldırı için hazırlıyor. Rusya’yı yeni yaptırımlarla tehdit ediyor. Sanki ABD'nin gerçeklerle bağı kopmuş gibi.
ABD’nin her şeyi kendine mübah görmesinin cezasız kalmasından dolayı "Kırmızı çizgiler" çok net olarak Suriye’de belirlenecektir. Sanki bir iki hafta içerisinde Rusya, ABD askeri güçlerinin Fırat saldırısına cevap verecek gibi gözükmekte.