Sibel Hürtaş
Şehir Hastanelerine ödenen para nerede?
Şehir Hastanelerine bütçeden ayrılan ödenek yıldan yıla artıyor…
Şehir Hastanelerine genel bütçeden ayrılan pay 2017 yılında 2,5 milyar TL idi…
2019 yılına geldiğimizde bu rakam 6 milyar TL’ye yükseldi. 2020 bütçesinden ise 10,5 milyarlık ödenek ayrılması öngörülüyor.
2021 için 16 milyar TL, 2022’de ise 21 milyarlık ödenek öngörülüyor –ki bunlar daha başlangıç ödenekleri.
Önümüzdeki günlerde çok çok büyük rakamlara hazırlıklı olun…
Eldeki verilerle yapılan hesaba göre 30 şehir hastanesinin 25 yıl boyunca kamunun sırtına yükleyeceği yük 142 milyar dolar. Bu hesabı yapan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker. Şeker’e göre devlet bu para ile tam 862 adet 1200 yataklı hastane yapabilirdi. Ama tercihini bu hastanelerden değil 30 şehir hastanesinden yana kullandı.
Ama hastanelerin bir bölümü hâlâ ortada yok…
Peki, bu paralar nereye gitti?
Sayıştay raporlarında şehir hastaneleri ile ilgili yer alan bulgular dikkat çekici. Sayıştay’ın bu konuyla ilgili birinci bulgusu, "Yapımı devam eden şehir hastanelerinin taahhüt hesaplarının izlenemediği" konusunda.
Hizmete giden şehir hastanelerinde de durum farklı değil: "Hizmete giren şehir hastanelerine ait varlık ve yükümlülüklerinin kayıt edilmemesi, kira ödemelerinin hatalı muhasebeleştirilmesi ve muhasebe içi envanter işlemlerinin yapılmaması" Sayıştay raporuna giren bulgulardan. Yani kira işlemi bile baştan aşağı hatalı bir biçimde yapılmış. Şehir hastanelerine ait varlık ve yükümlülüğe ilişkin düzeltme kayıtlarının Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’ne uygun yapılmadığı da Sayıştay raporlarına girdi. Sayıştay, "sözleşmesi imzalanan şehir hastanelerine ilişkin taahhüt işlemlerinin ilgili nazım hesaplarda muhasebeleştirilmediğini" de belirtiyor.
Sayıştay raporunun bana kalırsa en çarpıcı bölümü ise "Şehir hastanelerine ilişkin sözleşmelerde yer alan bazı hükümlerin 6428 sayılı Kanun’a (Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılmasına İlişkin Kanun) aykırı olması" tespiti…
Kısaca tüm hesaplar baştan aşağı yanlış, hatalı, eksik ve ne yazık ki kanuna aykırı!
Sayıştay denetçisi incelemelerini yapabilmek için Sağlık Bakanlığından Şehir Hastaneleri ile ilgili sözleşmeleri istiyor.
Peki, ne yanıt alıyor?
"Veremeyiz!"
Kime veremiyorlar?
Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetim yapan denetim elemanlarına.
Sağlık Bakanlığı, halktan toplanan vergilerle oluşturulan bütçeden aldığı ödenekle şehir hastanesi yapıyor; Sayıştay Bakanlığın bu ödeneği yanlış, eksik, hatta kanuna aykırı yaptığını tespit ediyor; Sağlık Bakanlığı bu tespitlere yanıt vermediği gibi Sayıştay’a şehir hastanelerinin sözleşmesini de vermiyor.
Neyi saklıyorsunuz?
Sağlık Bakanlığı bütçesi önceki gün TBMM Plan Bütçe Komisyonunda görüşüldü. Muhalefet partilerinin tüm üyeleri tek tek bu sözleşmeleri yeniden istedi.
Yanıt yine aynı oldu:
"Veremeyiz."
Neden:
Sağlık Bakanlığı, sözleşmenin ticari sır olduğunu söylüyor.
Peki, Sayıştay denetçilerinin tespit ettiği bulgulara neden yanıt verilmiyor?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin Sayıştay raporlarındaki usulsüzlüklerle ilgili sorularına da yanıt veremediğini belirtelim.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2020 yılı merkezi bütçe görüşmeleri devam ediyor. Bütçe bu yıl ilk kez 1 trilyonun üzerine çıktı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ikinci bütçesi 1 trilyon 96 milyar TL. Bütçe gelirlerinde en büyük payın vergilerden sağlanması öngörülüyor. Bu da 2020 yılında ÖTV, KDV ve MTV’nin önemli oranda yükseleceği anlamına geliyor. Bütçedeki yüzde 20’lik artış için önümüzdeki yıl iğneden ipliğe her şeyde yüzde 20 zamma hazırlıklı olun…
Bütçeler, gelirlerin kimlerden nasıl toplanacağı; toplanan bu gelirlerin de kimlere nasıl dağıtılacağını gösteren siyasal metinlerdir…
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ikinci bütçesi birincisi gibi zaten ekonomik kriz altında iyice ezilen halk kesimlerini büyük vergi yükleriyle karşı karşıya bırakarak karakterini ortaya koyuyor. Peki, bu paralar nerelere dağıtılıyor? Sadece Sağlık Bakanlığı bütçesinde yaşananlar bu paraların usulsüz, keyfi bir biçimde dağıtıldığını ortaya koyuyor.