Siyaset ‘yeni normale’ hazırlanıyor

Temmuz’da Meclis Başkanlığı ve Başkanvekillikleri, siyasi parti gruplarının Grup başkanvekilliği seçimleri var; AKP’nin kongre takvimi belli oldu, CHP Eylül’de Büyük Kurultay’a hazırlanıyor.

Korona karantinasının ardından sosyal hayat yeni normale dönerken, siyaset de yeniden şekilleniyor. Bu yaz hem Meclis’te hem Kabine’de değişiklikler, iktidar ve muhalefette de seçimler var.

Korona virüs tedbirleri kapsamında 48 gündür kapalı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, Salı günü kapılarını açtı. İlk günün olanca yoğunluğu dikkat çekiciydi. 48 gündür, hem dünyanın hem de Türkiye’nin içinde bulunduğu büyük Korona krizinin, Parlamento’nun gündeminde olduğunu söyleyemem. Bu milletvekillerinin tercihi değil, tersine muhalefet milletvekilleri TBMM’deki ilk Genel Kurul’da sık sık Korona gündemine yaklaşmak istedi ancak iktidar milletvekillerince engellendi. İyi Parti’nin, karantina süresi boyunca devam eden ekonomik kriz ve artan işsizlik nedeniyle KYK borçlarının silinmesi önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. CHP’nin hâlâ devam eden salgın karşısında sınavların ertelenmesi talebi de yine reddedildi. Korona önlemleri yerine bekçilerin özlük haklarına ilişkin kanun teklifi Meclis’in gündeminde.

Bir yanda bu gündemler tartışma yaratırken, diğer yanda Meclis’te kulisler de hareketli. Temmuz başında Meclis Başkanlığı seçimleri yapılacak. Mevcut Başkanı Mustafa Şentop, ikinci dönemi için yeniden aday. AKP’deki iki dönem teamülü Şentop’un adaylığının önünü açıyor. Kulislerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışını kaybeden Binali Yıldırım’ın adı da geçiyor. Son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek. Erdoğan, Binali Yıldırım’ı Meclis Başkanlığı için yeniden düşünürse, Mustafa Şentop’un Kabine’ye alınması ya da Saray’da görevlendirilmesi formülleri masada.

Erdoğan’ın bu seçimi, yeni Grup Başkanvekilliklerinin belirlenmesinde de etkili olacak. AKP’de Grup Başkanvekilliği, seçimle değil görevlendirme usulüyle belirleniyor. Meclis Başkanı olarak Şentop’un görevinin devamına karar verilirse, önemli bir değişiklik görünmüyor. Ancak Binali Yıldırım’ın Meclis Başkanlığına getirilmesi durumunda, AKP’nin Grup Başkanvekilleri de değişecek. Kısaca Şentop ekibi gidecek, Yıldırım’ın ekibi gelecek.

CHP’de de aynı seçim heyecanı mevcut. Meclis Başkanvekilliği için Levent Gök’ün görevine devam etmesi seçeneği masada. CHP kulislerinde daha önce Genel Sekreterlik görevinden istifa eden Akif Hamzaçebi ile Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan’ın bu görev için aday olacağı konuşuluyor. CHP’de, AKP’nin aksine görevlendirme seçim usulüyle yapılıyor. Grup Başkanvekillikleri için de CHP’de hızlı bir yarış var. Bir grup başkanvekilinin değişeceği belirtiliyor. Adaylar önümüzdeki günlerde çıkacak, kararı milletvekilleri verecek.

Meclis’te gerçekleşecek bu seçimler bir prova niteliğinde olacak. Hem iktidar hem de muhalefetteki kurultaylar sürecinin provası.

CHP Mart ayında yapacağı kurultayı, koronavirüs tedbirleri kapsamında ertelemişti. CHP’nin Bilim Kurulu’nun izin vermesi halinde Eylül ayında Kurultayını yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Koronavirüs tedbirleri kapsamında, Kurultay’a sadece delegeler katılacak. İzleyicilerin alınmayacağı Kurultay’ın spor sahasında yapılması planlanıyor.

AKP de kongre sürecini başlatmış, ancak korona virüs nedeniyle durdurmuştu. 100’ü aşkın ilçe kongresini tamamlayan AKP’de, geri kalan 700 kongrenin gerçekleşmesi için bir takvim üzerinde çalışılıyor. Takvime ilişkin ilk veriler dün AKP MYK toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunuldu. Temmuz sonu, Ağustos başında kongre takvimi işlemeye başlayacak. AKP de kongreleri, seyircisiz yapacak, sadece delegelerin katılacağı kongrelerin açık havada, spor sahalarında yapılması alternatifi masada.

AKP’nin 2020 yılı sonu, 2021 yılı başında yapmayı planladığı 7. Büyük Olağan Kurultayı da böylece ertelenmiş oldu. Büyük Kurultay’ın bahar aylarında yapılacağı konuşuluyor.

AKP’nin uzayan kurultay takvimi, erken seçim tartışmalarını da öteliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem tabanı konsolide hem de örgütleri motive edebilmek adına Kurultaylardan önce gerçekleşecek bir seçime gitmedi şimdiye kadar. Kongre takviminin korona virüs tedbirleri kapsamında, bir yıla yakın süreye yayılması erken seçim tartışmalarını da parti gündeminden uzaklaştıran bir etken olarak değerlendiriliyor.

Türkiye, sosyal hayatta "yeni normal"i yaşamaya başladı. Siyasi hayatın yeni normalinin nasıl şekilleneceği ise bu yaz gerçekleşecek seçimler maratonu belirleyecek.

chp akp TBMM siyaset Mustafa Şentop Bülent Arınç Meclis Başkanlığı