Türkiye’nin Azerbaycan’da askeri üs kurması Rusya için tehdittir

Bu üssün kurulması, Ermenilerle bir askeri çatışma riskini arttıracaktır ve bu da, olaya Rusya’nın kaçınılmaz olarak müdahil olması demektir.

Bir NATO ülkesi olan Türkiye, eski SSCB toprakları olan Azerbaycan’da ilk askeri üsünü kuracağını açıkladı. Erdoğan bu açıklamayı yaparken, bunun ancak Moskova’nın onayı ile olabileceğini ima etti. Peki Rusya’nın onayı olmadan Türkler Kafkaslarda kendi üssünü kuramazlar mı? Dağlık Karabağ savaşında Azerbaycan’ın Rusya’dan daha çok Türkiye’nin görüşünü esas aldığı ortaya çıktı.

Şu anda Türkiye ordu birlikleri üç kıtanın 10 ülkesinde bulunuyor. Türkiye'nin Irakta, Suriye’de, Somali’de, Libya’da ve Katarda üsleri var. Türkiye ABD’den sonra dış ülkelerde en çok üs bulunduran ikinci ülke. Yakın zamanda NATO ülkelerinin askerleri Afganistan’dan çekildikten sonra orda sadece Türkiye ordu birlikleri kalacağı belirtildi. Azerbaycan’a gelince bir yıldan fala zamandır ki Türkiye ordu birlikleri bu ülkede bulunmaktalar ve Dağlık Karabağ savaşından önce iki ülkenin birlikte gerçekleştirdiği askeri tatbikatlar çerçevesinde buraya yerleşmişlerdi. Moskovalı uzmanlar Dağlık Karabağ savaşından sonra Azerbaycan’ın tümden Türkiye yörüngesine girdiğini ve bbugün en çok Türkiye’ye bağımlı olduğunu ifade ediyorlar.

Tabi ki Rusya Türkiye üssünün Azerbaycan’da inşa edilmesine karşı olacaktır. Ama buna rağmen Türkiye bu üssü kuracak gibi gözüküyor. Bu üssün kurulması, Ermenilerle bir askeri çatışma riskini arttıracaktır ve bu da, olaya Rusya’nın kaçınılmaz olarak müdahil olması demektir.

Büyük ihtimale bu üssün kurulmasından sonra Türkiye, Rusya’nın Kuzey Kafkaslarında kendi etkinliğini artırır çünkü Türkiye iktidarında 'Büyük Turan fikri' çok popüler. Bu konseptin altında tüm Türki halkları birleştirme fikri yatıyor ve buna Rusya’nın Kuzey Kafkasları da dahil. Bir de bu Büyük Turan'a, Rusya’nın Başkurdistan ve Tataristan cumhuriyetleri de dahildir.

Erdoğan’ın bu tür hayallerinin ciddiye alınması gerektiği uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Bu bir NATO üssü olacak. Böyle bir üs kurulursa o zaman Güneyden Rusya’ya füze mesafesi en aza inecektir. Böyle bir şeyin Moskova tarafından kabul edilmesi elbetteki mümkün değil. Ukrayna’da bir NATO üstünün kurulması gibi bir şey bu. Eğer Erdoğan böyle bir şeye girişirse o zaman Rusya Savunma Bakanlığı buna karşılık vermek mecburiyetinde olacaktır.

Aslında tüm bu girişimler tesadüf değil. Eğer böyle bir üs kurulursa, o zaman direk Rusya’nın menziline girmiş olacaktır. Herhangi bir yanlış harekette Rusya’dan karşılık olarak güçlü bir darbe vurulabilir. Türkiye bunu anlıyor olsa gerek.

Erdoğan yakın zamanda Putin ile görüşmeyi planladığını açıkladı. Kremlin ise böyle bir görüşme planına ilgili hiçbir şey söylemiş değil. Önümüzdeki dönemde böyle bir şeyin olup olmayacağını göreceğiz.

İşxan Miroyev