Bazo Yılmaz anmasına müdahale: Üç kişi gözaltına alındı, Yeşil Sol vekili Ömer Öcalan alıkonuldu

Cezaevinde ölen hasta tutuklu, eski Halfeti Belediye Eşbaşkanı Bazo Yılmaz’ın ölüm yıldönümünde yapılan anmaya jandarma müdahale ederek üç kişiyi gözaltına aldı. Yeşil Sol Parti, milletvekili Ömer Öcalan'ın da jandarma tarafından alıkonulduğunu duyurdu.

Artı Gerçek - Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP'li Halfeti Beledi Eşbaşkanı ağır hasta Bazo yılmaz, 18 Ağustos 2022 tarihinde hakkındaki tüm başvurulara rağmen tahliye edilmeyerek cezaevinde vefat etti. Bazo Yılmaz Yılmaz’ın ölüm yıldönümünde Urfa'nın Halfeti ilçesine bağlı kırsal Gogan Mahallesi Yukarı Göklü Asri Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında anıldı.

Anmaya Yılmaz’ın ailesinin yanı sıra Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Riha il örgütü temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

‘KÜRT OLDUĞU İÇİN KATLEDİLDİ’

Demokrasi mücadelesinde ölenlerin anısına saygı duruşu ile başlayan anmada konuşan Yeşil Sol Parti Urfa Milletvekili Ömer Öcalan,şu ifadeleri kullandı:

“Bazo arkadaşımız Gogan’ın son belediye başkanıydı. Kayyum ile halkın seçtiği belediye başkanları tutuklandı, belediyeler gasp edildi ve halkın iradesi ayaklar altına alındı. Arkadaşlarımız tutuklandı ve cezaevinde büyük bir zulüm ile karşı karşıya kaldılar. Bunlardan biride Bazo arkadaştı. Herkes sağlık durumunun iyi olmadığını biliyordu. Ne kadar girişimde bulunsak da bırakılmadı bir yıl önce zindanda katledildi.”

ÖCALAN'IN KONUŞMASINA ASKER MÜDAHALESİ

Öcalan konuşmasını sürdürdüğü esnada bir asker, “Mezarda açıklama yapmak yasak” olduğu gerekçesi ile müdahale etme tehdidinde bulundu. Askerlerin engelleme girişimine rağmen konuşmasını sürdüren Öcalan, “Yaşamını yitiren arkadaşımız bir siyasetçi. Kürt olduğu için katledildi. Burada da bize şuan zulüm yapılıyor” dedi.

ÜÇ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre asker Öcalan'ın konuşmasını durdurarak müdahale etti. Anmaya katılanlar “Bijî berxwedana zindanê” sloganlı ve zılgıtlar ile karşılık verdi.

Öcalan saldırıya karşı “Biz sizden korkmuyoruz. Bunlar zulümkar. Mezarlıkta halka saldırıyorlar” ifadelerini kullandı.

Saldırı sonucu Yeşil Sol Parti İl Sözcüsü Senem Eriş, Yeşil Sol Parti Gençlik Meclisi Üyesi Enes Rakım ve Yeşil Sol Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan’ın danışmanı Nuh Mert Turan gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Gogan jandarma Komutanlığı’na götürüldü.

YEŞİL SOL DUYURDU: ÖCALAN ALIKONULDU

Yeşil Sol Parti, Urfa milletvekili Ömer Öcalan’ın, anmada gözaltına alınmak istendiği, alınmayınca da bu kez alıkonularak karakola götürüldüğü duyurdu.

Partinin sosyal medya hesabından şu paylaşım yapıldı:

'HESABINI SORACAĞIZ'

“Geçtiğimiz sene hapiste yaşamını yitiren Halfeti Belediye Eşbaşkanımız Bazo Yılmaz’ı mezarı başında anmak isteyenlere saldıran jandarmalar bununla yetinmeyip Milletvekilimiz Ömer Öcalan’ı gözaltına almak istemiş, yapamayınca alıkoyarak karakola götürmüşlerdir. Kürt halkının iradesine yapılan bu haydutça saldırıya sessiz kalmayacağız, hesabını soracağız!"

HDP PROTESTO ETTİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü, yaşananları il binalarının önünde yaptıkları açıklamayla protesto etti. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Yeşil Sol Parti Urfa İl Örgütü ile Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri de açıklamada hazır bulundu. Açıklama yapan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ahmet Atış, gözaltı ve mezarlık anmasına gerçekleşen saldırıya tepki gösterdi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar