Dışişleri'nden Almanya'ya 'bozkurt' savunmalı yanıt

Dışişleri'nden Almanya'ya 'bozkurt' savunmalı yanıt
Merih Demiral'ın Avusturya maçında sahada 'bozkurt' işareti yapması ile ilgili tartışmaya Dışişleri Bakanlığı da katıldı. Bakanlık, işaretin "tarihi ve kültürel bir sembol" olduğunu savunup, ismini anmadan Almanya İçişleri Bakanı'na tepki gösterdi.

Artı Gerçek - Almanya'da oynanan Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2024) Türkiye Milli Takımı oyuncusu Merih Demiral'ın sahada 'bozkurt' işareti yapmasıyla başlayan tartışmanın siyasetteki yansımaları sürüyor. MHP lideri Devlet Bahçeli ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in ardından, tartışmaya Dışişleri Bakanlığı da dahil oldu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, UEFA'nın Demiral hakkında disiplin soruşturması açması için "kabul edilemez" denildi. Açıklamada, "Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok" diyen Almanya'nın İçişleri Bakanı Nancy Faeser'a da ismini anmadan "yabancı düşmanlığı" suçlaması yöneltildi. 'Bozkurt' işaretinin Almanya'da yasaklı olmadığı hatırlatılarak, "Sayın Demiral’a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin bizatihi kendisinin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendirilmektedir" denildi.

Dışişleri, bozkurt işaretinin "tarihi ve kültürel bir sembol" olduğunu da savundu. Açıklamada, "Bir spor müsabakasındaki sevinç kutlaması sırasında, tarihi ve kültürel bir sembolün, hiç kimseyi hedef almayan biçimde kullanılmasına yönelik siyasi amaçlı tepkileri kınıyoruz" denildi.

'BİZZAT ALMAN MAKAMLARI YABANCI DÜŞMANI'

Açıklamanın tam metni şöyle:

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası kapsamında A Milli Futbol Takımımız ile Avusturya A Milli Futbol Takımı arasında dün (2 Temmuz) oynanan futbol maçının ardından UEFA tarafından milli futbolcumuz Merih Demiral hakkında disiplin soruşturması açılması kabul edilemez.

Diğer taraftan, Alman Federal Anayasayı Koruma Teşkilatının Eylül 2023’te yayımladığı raporda, her bozkurt işareti yapanın aşırı sağcı olarak nitelendirilemeyeceği vurgulanmışken ve “bozkurt” işareti Almanya’da yasaklı bir simge değilken, Sayın Demiral’a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin bizatihi kendisinin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendirilmektedir.

Bir spor müsabakasındaki sevinç kutlaması sırasında, tarihi ve kültürel bir sembolün, hiç kimseyi hedef almayan biçimde kullanılmasına yönelik siyasi amaçlı tepkileri kınıyoruz.

NE OLMUŞTU?

Türkiye'nin Avusturya'yı yendiği maçta golleri atan Merih Demiral, tribünlere iki eliyle ülkücülerin kullandığı 'bozkurt' işaretini yaptı. Demiral'a Avrupa'da da adı şiddet ve aşırı milliyetçilikle anıldığı için yasaklanması tartışılan Ülkü Ocakları'nın sembolünü kullanması nedeniyle tepkiler geldi. Demiral, "Türklükle alakalı. Türkiye'de hepimiz Türk'üz, Türk olmaktan da gurur duyuyorum" diyerek kendini savundu. UEFA, Demiral hakkında soruşturma açtı.

Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ev sahibi olan Almanya'nın İçişleri Bakanı Nancy Faeser da "Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok" dedi. Faeser, Almanya'nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın (BfV) ülkedeki ülkücü hareket ile ilgili analizinin de linkini paylaşarak şöyle dedi:

"Aşırı sağcı Türklerin sembollerinin stadyumlarımızda yeri yoktur. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ırkçılık platformu olarak kullanılması kesinlikle kabul edilemez. UEFA'nın konuyu araştırıp yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz." (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar