Erdoğan'dan ekonomik kriz faturası: Terörle mücadele ücretsiz yapılmıyor

Erdoğan'dan ekonomik kriz faturası: Terörle mücadele ücretsiz yapılmıyor
'Türkiye adeta bir uçuşun içinde. Gözü olup görmeyenler bunu yanlış aktarıyor.'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaşanan ekonomik kriz hakkında "Terörle mücadele ücretsiz yapılmıyor. Ciddi manada harcamalarımız oluyor." dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan cuma namazı çıkışında gündeme ilişkin açıklamalarda konuştu. Ayasofya çıkışında konuşan Erdoğan dolar, euro ve altın karşısında TL'nin değer kaybettiği bu günlerde 'Türkiye ekonomisi tırmanışta' dedi. Erdoğan, Mısır-Yunanistan arasında imzalanan Libya anlaşmasına ise Yunanistan'ın Libya'ya kıyısı olmadığını belirterek 'Ne işi var orada' diye sordu.

Öte yandan MHP lideri Devlet Bahçeli'nin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e 'eve dön' çağrısına da değinen Erdoğan yadırgamadığını söyleyerek, "Terör örgütleri ile el ele olmak, milli ve yerli olarak düşündüğümüz İYİ Parti'ye uygun düşmüyor" dedi.

Parti kuracağı söylenen Muharrem İnce ile ilgili de ilk kez konuşan Erdoğan, "En doğal hakkı" yorumu yaptı.

Erdoğan, HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, yaşanan ekonomik krizin sebebinin savaş politikaları olduğunu "Terörle mücadele ücretsiz yapılmıyor. Ciddi manada harcamalarımız oluyor" sözleriyle doğruladı.

Konuşmasına Beyrut'taki patlamayla başlayan Erdoğan'ın konuşmasında yer alan ana başlıklar şu şekilde:

"Beyrut'taki patlama açık değil. Beyrut patlaması neticeleri itibariyle failleri kimdir, henüz belirlenmiş değil. Konuyla ilgili başta Lübnan Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmede, henüz tabii kimdi, hangi kuruluştur, buna benzer alınan bilgi yok. Bizim şunlar yapmıştır, şunlar failidir dememiz de biz siyasilere yakışmaz. Takip ediyoruz. Oradaki kardeş Lübnan halkının, yöneticilerinin bizlere vereceği bilgileri takip ediyoruz."

"Bu çok büyük bir felaket. Benzerini rahmetli Refik Hariri zamanında da yaşamıştık. Bu çok daha ileri seviyede gerçekleşti. Bu konuyla ilgili söylenenleri biliyorsunuz. Henüz bilgilendirmeler yapıldı diyemeyiz. İşi bizler de takip ediyoruz."

"En son başkan yardımcım Fuat Bey ile Dışişleri Bakanım oradaki gelişmeleri yerinde takip ediyorlar. Koca Yusuf kargo uçağımızla çok çeşitli yardımları gönderdik. Yaralıları nakletme konusunda yanınızdayız dedik. Bu konuyla ilgili Sağlık Bakanım, Lübnan Sağlık Bakanı ile görüşmelerini yürütüyor. Felaketin boyutu çok çok büyük. Lübnan, Beyrut Limanı ile bölgede çok büyük önem ifade ediyordu."

"Her an yanlarında olduğumuzu bildirdik. Kardeş Lübnan'ı yalnız bırakamayız. Madden manen herşeyimizle Lübnan'ın Beyrut'un yanında olacağız."

'YUNANİSTAN'IN LİBYA'DA NE İŞİ VAR'

"Yunanistan-Mısır anlaşmasının hiçbir kıymeti harbiyesi yok. Yunanistan'ın Libya ile ilgili olarak kıyıdaş olma konusunda bir alakası yok. Ne işi var orda."

'LİBYA İLE YAPTIĞIMIZ ANLAŞMAYI KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ'

"Biz Libya ile böyle bir anlaşma yapınca hepsi bu işin üstüne atladılar. Olsa da olmasa da biz şu anda Libya ile yaptığımız anlaşmayı kararlılıkla sürdürüyoruz, sürdüreceğiz."

'TÜRKİYE EKONOMİSİ TIRMANIŞTA'

Türkiye tırmanışta, bunu görmek istemeyenler var. Belgelerle konuşuyorum. Sadece açılan şirket sayıları 30 bin 842 ilen 2017'de 85 bin 263 adet şirket açılmış. Devamlı bir artış içerisinde. İstihdam 19.6 milyon kişiydi, Şu anda 28 milyon 80 bin istihdam var.

'TÜRKİYE ADETA BİR UÇUŞUN İÇİNDE'

"Bazı sıkıntılar yok değil. Ama Türkiye adeta bir uçuşun içinde. Gözü olup görmeyenler bunu yanlış aktarıyor. Ne kadar yanlış anlatırlarsa anlatsınlar bu tırmanışımızı devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz. Gerek TL, gerek döviz, gerek altın rezervinde, basit bir şey söyleyeyim.Türkiye'nin 23.5 milyar IMF'ye borcu vardı. 2013'te biz sıfırladık. Döviz rezervi 27.5 milyar dolardı, şu anda 105 milyar dolar. Merkez Bankası'nın rezervi. Kimse halkımızı yanıltmaya çalışmasın. Dünden daha güçlüyüz, yarın daha güçlü olacağız."

'TERÖRLE MÜCADELE ÜCRETSİZ YAPILMIYOR'

"Terörle mücadele ücretsiz yapılmıyor. Ciddi manada harcamalarımız oluyor. Savunma sanayiide yerli-milli yüzde 20’yken yüzde 70’e çıkardık. Bunun bir maliyeti oluyor. İnsansız hava araçlarıyla gerek içeride gere, Suriye’nin kuzeyinde, gerek Irak’ın kuzeyinde önemli sonuçlar alıyoruz. Libya’ya boşu boşuna gitmedik. Ekonomide bu söylenenlerin hepsi bir tarafa, Benim Hazine ve Maliye Bakanıma yapılan saldırlar bir yana…. Sen Türkiye’ye bak… Batı nerede, Türkiye nerede sen ona bak. Biz bir çok ülkeye korona virüs yardımları yapıyoruz, bunların bir maliyeti var. Biz Çam ve Sakura Hastanesi’ni bitirdik. Bu, Türkiye’nin gücünü gösteriyor. Biz gücümüzü milletten alıyoruz. Bunlar milletimize layıktır. Biz milletimizi muhtaç etmeyeceğiz."

'BAHÇELİ'NİN DAVETİNİ YADIRGAMIYORUM'

"Bahçeli'nin daveti benim yadırgadığım bir davet değildir. Makul bir davettir. Birlik ve beraberliğin tesisine yönelik bir davet olabilir. Dağınıklıkta bir şey yok.Terör örgütleri ile el ele olmak, milli ve yerli olarak düşündüğümüz İYİ Parti'ye uygun düşmüyor. Bundan dolayı bu davet gerçekleşmiştir diye düşünüyorum. Ülke genelinde bütünleşmenin önemli olduğunu düşünüyorum."

DÖVİZ YÜKSELİŞİ: HER ZAMAN OLUR

"Ben bunun yerli yerine oturacağı inancındayım. Türkiye’de sistem oturduğu için bazı zamanlarda tırmanışlar, bazı zamanlarda inişler… Yılbaşında 10 liradan bahsediyorlardı, şimdi geldiğimiz duruma bakın. Ben özellikle TL’nin, dövizin yerli yerini bulacağına inanıyorum. Bu dalgalanmalar her zaman olur. Merkez Bankası’nın bankalar birliği ile yaptığı toplantılar buna yöneliktir. Hepsi düzelecektir." 

'PARTİ KURMAK İNCE'NİN EN DOĞAL HAKKI'

(Muharrem İnce'nin parti kurma çalışması iddiası) Muharrem Bey'le ilgili olarak o da onun en doğal, en tabii hakkıdır.

'MASKE, MESAFE VE TEMİZLİĞE DİKKAT'

"Tüm halkıma sesleniyorum maske, mesafe ve temizlik buna dikkat edelim. Mesele vaka sayısının düşmesi. Çalışıyoruz sizlerin de bize yardımcı olmanız lazım. Hep beraber başaralım."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar