Erdoğan için 'Esed' oldu Esad: 'Görüşmeye hazırız'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ile 'normalleşme' adımları için "Esad ile görüşme iradesini ortaya koyduk, artık karşı taraftan yanıt bekliyoruz" dedi. Bugüne kadar 'Esed' diye seslendiği Suriye liderine bu kez 'Esad' dedi.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye uçtu. Erdoğan, ABD'ye hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, gündeme gelişkin açıklamalarda bulundu.

Darbe sonrası çok ağır ifadelerle eleştirdiği ve rabia işareti yaptığı Mısır Devlet Başkanı Sisi'yi Mısır'da ziyaret eden ve Beştepe'de ağırlayan Erdoğan, Suriye lideri Esad'la da görüşmek için yeni adımlar attıklarının mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması özetle şöyle:

ÖZELLİKLE GAZZE'DEKİ SOYKIRIMI VURGULAYACAĞIM: Zirvedeki konuşmamda daha kapsayıcı adil ve etkili bir yapılanmaya gerekliliğin altını çizeceğim. Özellikle Gazze'deki soykırıma ve İsrail'in saldırgan tutumunu vurgulayacağım. İsrail, binlerce insanı ya bombalarla ya da açlıkla katlediyor. İlk günden beri İsrail'in hedefinin sadece Gazze olmadığını söylemiştim. Lübnan'a yönelik saldırılar İsrail'in savaşı bölgeye yayma hedefini gösterdi. Bölgemizin daha kötü durumlara sürüklenmemesi için İsrail'in durdurulması gerekiyor.

İSRAİL TERÖR ÖRGÜTÜ GİBİ SALDIRILAR DÜZENLİYOR: (İsrail'in Hizbullah'a yönelik saldırıları) "İsrail bir terör örgütü gibi saldırılar düzenliyor. Özellik bu dijital saldırıları devreye almış olması bunu açıkça gösteriyor. İsrail sivil hassasiyetinin bulunmadığını ortaya koydu. Bizim tüm ikazlarımıza rağmen bazı Batılı ülkelerin de desteğini yanına alarak, çatışmaları Lübnan ve bölge geneline yaymayı hedefliyor. Bölge açıklanamayacak şekilde büyük krizlerle karşı karşıya. Lübnan İsrail'e karşı ne yapabilir? Lübnan Başbakanı BM'ye bu sene gelemeyeceğini söyledi. Batılı ülkeler İsrail'e caydırıcı adımlar attırmalı. İnsanlığın kaybedecek bir günü dahi kalmamıştır.

SURİYE İLE GERİLİM SONA ERMELİ: Suriye'deki gerilimin artık sona ermesi gerektiğini söylüyoruz. Şam yönetiminin muhaliflerle bir süredir çatışmasızlığı sağladığını görüyoruz. Bu kalıcı barış anlamında adımların atıldığını gösteriyor. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Beşar Esad ile görüşme irademizi de ortaya koyduk. Şimdi karşı taraftan cevap bekliyoruz. Yeni dönem böyle bir görüşmeyle birlikte başlar diye düşünüyorum.

BIDEN İLE PLANLANMIŞ BİR GÖRÜŞME YOK: Genel Kurul'da sadece Biden ile değil birçok liderle görüşmemiz olacak. Biden ile henüz planlanmış bir görüşmemiz yok ancak çeşitli programlarda bir araya geleceğiz. Bizim BM'de önceliğimiz Gazze. Çünkü insanlar çocuk, yaşlı, kadın ölüyor... Dünya Siyonizm'inin Orta Doğu'da estirdiği bu ölüm fırtınasına karşı, Türkiye olarak ne yapabiliriz bunun çalışmalarını yapacağız. Elimizden ne geliyorsa bunu yapacağız.
(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar