HDP'den Almanya ve AB devletlerine çağrı

HDP'den Almanya ve AB devletlerine çağrı
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Almanya'da düzenlediği basın toplantısında AB ülkelerine Türkiye ile ilişkilerin demokrasi ve insan hakları temelinde geliştirilmesi çağrısı yaptı.

ARTI GERÇEK - Almanya’da Pazartesi başlayan temaslarına devam eden Halkların Demokrasi Partisi (HDP) heyeti, başkent Berlin’deki Federal Meclis ve başbakanlık binası yakınındaki Federal Basın Konferans salonunda basın toplantısı düzenledi.

Eş Genel Başkan Sezai Temelli’nin temaslara ilişkin bilgi verdiği toplantıya heyetin diğer üyeleri HDP milletvekilleri Mithat Sancar ve Feleknas Uca ile Almanya HDP Temsilciliği Eş Sözcüleri Leyla İmret ve Sinan Önal da katıldı.

Hükümet Dışı Anti-Semitismus’a Karşı Derneği’nden Klaus Faber'in moderatörlüğünü yaptığı basın toplantısınında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Federal Meclis’te birçok parti ve sivil toplum kuruluşuyla görüşmeler yaptıklarını söyledi.

 

'ALMANYA FEDERAL HÜKÜMETİ İLE GÖRÜŞMEYİ UMUYORUZ'

Konuşmasında Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümet ile görüşmeyi umduklarını ifade eden Temelli, bundan sonraki süreçte daha da önem kazanacak Türkiye-Almanya ilişkilerinin sadece hükümetler arasında kalmaması ve demokratik değerler çerçevesinde gelişmesinden yana olduklarını belirtti.

Türkiye’de ekonomik kriz kadar başka krizlerin de söz konusu olduğunu söyleyen Temelli, krizin özellikle barış sürecine son verilmesinin ardından derinleştiğine dikkat çekti:

'KRİZ ÖZELLİKLE BARIŞ SÜRECİNE SON VERİLMESİNİN ARDINDAN DERİNLEŞTİ'

"Türkiye’de siyasi ve toplumsal kriz yaşanmaktadır, tüm bu krizi demokrasi krizi olarak tanımlıyoruz. Bu krizden çıkış yolu olarak da Türkiye’nin demokratikleşmesini görüyoruz. Mevcut iktidar bu krizi sadece ekonomik krize ve dışarıya bağlamaktır. Oysa bu krizin nedeni uzun süredir uygulanan neo-liberal politikalardır. Diğer taraftan da Türkiye uzun bir süredir siyasi bir kriz içinde boğulmaktadır. Özellikle barış sürecine son verilmesi ardından bu kriz derinleşmiştir.

'TÜRKİYE OHAL REJİMİYLE DEMOKRASİDEN HIZLA UZAKLAŞTI'

Türkiye 2015 yazından itibaren demokrasiden hızla uzaklaşmıştır. Türkiye 2 yıl OHAL rejimi altında yaşadı. OHAL kaldırıldıktan sonra yeni bir OHAL rejimi kalıcılaştırılmıştır. Bu rejimin mağdurlarının başında Kürt halkı gelmektedir. Artık sadece Kürtler değil, Türkiye toplumu, emekçilier, kadınlar OHAL’in mağdurudur. Baskı rejimi artmakta her türlü temel hak engellemektedir. Bunun en büyük mağduru da partim ve HDP’lilerdir. 26. dönem vekillerimiz halen tutukludur. Başta Demirtaş, Yüksekdağ, hiç bir haklı gerekçeye dayanmadan tutukluluk ihlalleri devam etmektedir. Onlarca belediye eş başkanı, yüzlerce partilimiz şu anda cezaevindedir.

27. dönem seçilmiş milletvekilimiz Leyla Güven hapistedir ve halen taliye edilmemektedir. HDP’nin bütün etkinlikleri engellemekte ve parlamenterlerin dolaşımına engel çıkartılmaktadır. Türkide’ki bu baskı reji HDP’yi düşmanlaştırarak aslında büyük bir baskı rejiminde sebep olmaktadır."


HDP heyeti, Berlin’deki Federal Basın Konferans salonunda basın toplantısı düzenledi.

'AKP DEMOKRASİDEN KAÇIYOR'

Türkiye’de olduğu gibi Suriye’de de barışın gerçekleşmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Temelli, demokrasi ve barış temelinde yapılmayan ilişkilerin baskıcı rejimlere destek anlamına geldiğini belirtti.

Türkiye'deki AKP hükümetinin demokrasiden kaçarak sadece ekonomi temelde ilişki kurmak istediğini hatırlatan Temelli, vizenin kaldırılması ve mülteci anlaşmaları dışında Avrupa Birliği ile ilişkiler için bir demokrasi programına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti:

 

 

"Toplumlararası dayanışma, sivil toplum arasında dayanışma büyük öneme sahiptir. Türkiye-Almanya ilişkileri bunu geliştirmeye en müsait ilişkiler. Çok sayda Türkiye vatandaşı insan burada yaşamaktır. Daha demokratik bir Avrupa, daha demokratik bir Türkiye ve daha demokratik bir dünya için birlikte mücadele etmeliyiz. Bunu yapmazsak sadece Türkiye’de otoriter gelişmeyecek aynı zamanda Almanya’da da ırkçılık artacaktır."

Eylül ayının sonunda Merkel - Erdoğan görüşmesinde beklentilerini de sıralayan Temelli, görüşmenin demokrasi ve insan hakları temelinde gerçekleşmesini talep etti.

"Bu görüşmenin sadece ekonomik temelde olacağını tahmin ediyoruz. Türkiye’nin kısa vadede fon arayışı vardır. Bu fon arayışının temelinde yine bir borçlanma olacak, diğeri de Türkiye’deki yatırımlar. Tüm bu görüşmelerin bu alana sıkıştırılması ne ekonomik krize çözüm, ne de sorunların çözümüne katkı sunacaktır. Bir başka başlıkta mülteci sorunu. Merkel ile görüşmenin demokrasi ve insan hakları temelinde gerçekleşmesi bizim talebimizdir. Merkel’in Türkiye’deki son ziyaretlerini böyle bir temelde yapmaması yüzünden otoriter rejim bu görüşmelerden sonra daha da güçlendi.

 

 

'AFRİN'DE YAŞANANLAR HEPİMİZE ÖRNEK OLMALI'

Bugün Suriye İdlip meselesi tüm dünya kamuoyunca tartışılmakta. Fakat henüz Suriye halılarıyla ilgili bir çözüm üretilmedi. Afrin’de yaşananlar hepimize örnek olmalı. Bugün Afrin’de insanlık dramı yaşanmaktadır. Burada Ezdi, Süryaniler, Arap Alevieri, Türkmen ve Kürtler mağdur edilmektedir. Bu mağduriyetin bütün çıplaklıkla ortadayken dış güçlerin yaklaşımlarından kaygı duyuyoruz.

Suriye’nin toprak bütünlüğü önemlidir. Fakat bu bütünlük içinde tarih, kültürel farklıkların dikkate alınarak çözüm sağlanması bizim önceliğimizdir. Suriye’de barışın bir an önce gelmesi için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.

 

 

Görüşmelere bugün Federal Meclis’te devam eden HDP heyetinin, Çarşamba günü Alman Cumhurbaşkanlığı temsilcileri, Avrupa İşleri Bakanı Michael Roth ve siyasi parti temsilcileri ile biraraya gelmesi bekleniyor. (HABER MERKEZİ)

 

Öne Çıkanlar