Etyen Mahçupyan yazdı: İktidarın Kürt ‘açılımı’ üzerine bir not

Etyen Mahçupyan yazdı: İktidarın Kürt ‘açılımı’ üzerine bir not
Serbestiyet yazarı Etyen Mahçupyan, bu haftaki köşesinde Bahçeli'nin DEM Partililerle tokalaşması ve sonrasındaki açıklamalar üzerine bir 'açılım' olup olamayacağını tartıştı.

Serbestiyet yazarı Etyen Mahçupyan, bu haftaki köşesinde Bahçeli'nin DEM Partililerle tokalaşması ve sonrasındaki açıklamalar üzerine bir 'açılım' gerçekleşme ihtimalini yazdı. Mahçupyan'a göre, hedeflenen sürecin hem iç hem de dış dinamikleri mevcut. Ancak öte yandan Mahçupyan'a göre, iktidar "Kürtleri İttihatçı bir sentezin içerisine alma girişimi"nde bulunuyor.

Mahçupyan'a göre, iktidar açısından Kürtlerle gelişecek bir çözümde dış sebepler katalizör vazifesi görecek olsa da, çözüm yine "temel paradigma" içerisinde aranacak. Mahçupyan ise bu iddiasını şu sözlerle destekliyor: "Devlet için değişmeyen esastır. Bu devletin de önceliği daima kuruluş paradigmasının temelinde yatan kabullerin değişmemesi, değiştirilememesi ve hatta ‘değiştirilmesi teklif dahi edilememesidir’."

Etyen Mahçupyan'ın yazısından önemli başlıklar şu şekilde:

'AÇILIM' BELLİ Kİ DAHA ÖNCE DÜŞÜNÜLMÜŞ

"Söz konusu ‘açılım’ belli ki düşünülüp taşınılmış, çok muhtemelen belirli bir stratejiye oturtulmuş, hangi yöne evrilirse ne yapılacağına ilişkin ön muhakeme süreçlerinden geçmiş bir hamle. Gerçekçi olacaksak bu ne Bahçeli’nin ne de Erdoğan’ın projesi. Onları da kapsayan ancak daha geniş konsensüsü yansıtan bir devlet politikası ile karşı karşıyayız."

(...)

"Bugün önümüze çıkan ‘açılım’ bir ideolojik yenilenmeyi değil, aynı bildik ideolojik zemin üzerinde bir siyaset yenilenmesinin pragmatizmini ima ediyor. Dolayısıyla ‘açılımı’ ideolojik (hele zihniyete dair) bir değişim olarak okumak hayal kırıklığını davet etmek olur.

Bu tespiti açmak üzere Bahçeli’nin ‘terör bitmiştir’ sözünü alalım. Bu sözün doğru olmadığı apaçık. Nitekim Orta Doğu’ya ve oradan hareketle Türkiye içinde potansiyel PKK eylemlerini irdeleyen neredeyse herkes, şiddetin bitmek bir yana daha da yükselme, giderek kontrolden çıkma ihtimalinin arttığına dikkat çekiyor.

Demek ki Bahçeli’nin sözünü iki şekilde okuyabiliriz: ‘Terörü bitti varsaymaya hazırız’ ya da ‘terörle hiçbir yere varamayacağınızı görmüş olmalısınız’ şeklinde. İkisi de karşı tarafı konuşmaya davet ediyor ve bu iki okumanın birlikteliği ‘açılımın’ bir iyi niyet ya da demokratik aydınlanma sonucu değil, hesaplanmış bir gerçekçiliğe dayandığını söylüyor."

Yazının tamamını okumak için tıklayınız...

Öne Çıkanlar