Kurtulmuş-DEM görüşmesinden yeni detaylar: 'Kayyım ve kapatma söylemleri varken nasıl yeni anayasa yapılacak?'

Kurtulmuş-DEM görüşmesinden yeni detaylar: 'Kayyım ve kapatma söylemleri varken nasıl yeni anayasa yapılacak?'
Geçen haftaki ziyarette anayasa sürecine katkı isteyen Numan Kurtulmuş'a DEM Partililer, “Kapatılma söylemleri ve kayyım tartışmaları yürütülürken, nasıl bir yeni anayasa yapacağız?" diye sordu. Kurtulmuş'un cevabı "doğru diyorsunuz" oldu.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, anayasa değişikliği teklifiyle ilgili geçen hafta DEM Parti grubuna ziyaret gerçekleştirdi. Görüşmeye DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları, Tuncer Bakırhan, Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli katıldı.

Yaklaşık 40 dakika süren görüşmede yeni anayasa konusuna ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu. Görüşmenin detaylarına ilişkin görüştüğümüz DEM Partili kurmaylar, partilerinin yeni anayasa başlığı konusunda hemfikir olduğunu ve Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı duyduğunu belirtti. Yapılan görüşmede Meclis başkanının yeni anayasa konusunda DEM Parti’den katkı istediğini belirten partililer, bu kapsamda Kurtulmuş’un akademi çevresiyle de görüşeceğini aktardığını söyledi.

'DEM PARTİ BU TARTIŞMALARIN NERESİNDE?'

Edinilen bilgiye göre Kurtulmuş, parlamentonun toplumun yüzde 95’ini temsil etmesi hasebiyle kurucu Meclis niteliği taşıdığını ve bu sebeple yeni anayasa yapılabileceğine işaret etti. DEM Partililer bu yeni anayasa tartışmalarının 'neresinde' olduğunu Kurtulmuş’a sorarak, “HDP’ye yönelik kapatma davası devam ederken, DEM Parti kapatılsın söylemleri konuşulurken, kayyım tartışmaları yürütülürken, nasıl bir yeni anayasa yapacağız?” diyerek güven sorununa dikkat çekti. Bunun üzerine Kurtulmuş, “Doğru diyorsunuz” cevabını verdi.

‘DEMOKRATİK ADIM ATILACAKSA DESTEK SUNARIZ’

Edinilen bilgiye göre, DEM Partililer Kurtulmuş’a, toplumun umut yorgunu olduğunu, yeniden toplumu hayal kırıklığına uğratmamak gerektiğini aktardı. DEM Partililerin izlemine göre Kurtulmuş’ta 'dinleyelim, elimizden geleni yapalım' havası vardı. Kurtulmuş yöntem konusunda destek istedi, DEM Parti ise bu konuda tartışmaları başlattı.

DEM Partililer, AKP’nin 2028 yürüyüşünde sadece AKP’ye kazandıracak bir sürece katkı sunmayacaklarını ancak demokratik bir adım atılacaksa destek sunacaklarını belirtiyor ve Türkiye’nin hızlı bir normalleşme sürecine ihtiyaç olduğunun altını çiziyor.

DEM Parti yeni anayasa konusunu Anayasa Hazırlık Komisyonu’nda görüşmeye başladı. Bu komisyonda parti ortak tartışmalar yürütecek. Artı Gerçek’e konuşan bir partili, toplumla bu süreci tartışacaklarını ve bu kapsamda STK ve demokratik kitle örgütleri ile iletişim içinde olacaklarını belirtti.

Öne Çıkanlar