MHP'den Yargıtay'a destek, AYM'ye 'yargısal aktivizm' suçlaması

MHP'den Yargıtay'a destek, AYM'ye 'yargısal aktivizm' suçlaması
MHP'li Feti Yıldız Yargıtay'ın Can Atalay'a hak ihlali kararı veren AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusunu destekledi, "AYM kararlarına karşı kontrol mekanizması olmaması önemli eksiklik" dedi.

Artı Gerçek - Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin TİP Hatay Milletvekili seçilen Gezi Parkı davası tutuklusu Can Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına tepkiler sürerken MHP'den Yargıtay'ı destekleyen açıklama geldi.

'YARGISAL AKTİVİZM'LE SUÇLADI

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Anayasa Mahkemesi'nin Atalay hakkındaki ihlal kararını "yargısal aktivizm" diyerek hedef aldı ve şu ifadeleri kullandı:

"Yargısal aktivizm, bazen yasama organının etkisizleşmesine, bazen yasama kararlarının iptaline, bazen yargının yasama organının yerine geçmesi olarak karşımıza çıkar. Anayasa Mahkemesi yargısal aktivizm de bulunamaz. Anayasa Mahkemesi kararlarına karşı kontrol mekanizmasının bulunmaması önemli bir eksikliktir."

'HUKUK KURALI UYGULAYICININ ELİNDE DEĞİŞMEMELİ'

AYM'nin hukuk kurallarını değiştirdiğini ve kararlarını "tutarlı hukuki gerekçeler"le almadığını öne süren Yıldız şöyle dedi:

"AYM kararları gücünü, bir başka hukuki merciin denetiminden geçmeyecek olmasından,
herkesi bağlayıcı olmasından değil, yetkin ve tutarlı hukuki gerekçelerden almalıdır. Hukuk kuralı uygulayıcının elinde değişmemelidir."

Yargıtay'ın Atalay hakkında ihlal kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması ve Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi için Meclis'e bildirim göndermesini ise şu sözlerle yorumladı:

"Suç ve ceza politikasını belirlemek , Anayasa Mahkemesi kararlarında sıkça ifade edildiği gibi kanun koyucunun, Türkiye Büyük Millet Meclisinin takdirindedir." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar