Çin aşısı neden gecikti: Sağlık Bakanlığı'na güvenmek için bir sebep yok
ARTI GERÇEK- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'den gelecek aşıların 'bir iki gün' gecikmeye uğrayacağını duyurmuştu. Durumu Artı TV canlı yayınında değerlendiren hekim ve aynı zamanda CHP Ankara milletvekili olan Murat Emir, "Brezilya, Endonezya ve Çin'deki Faz-3 sonuçlarını da almış değiliz. Türkiye'deki Faz-3 sonuçları belli değil. Dolayısıyla bilimsel bir duruşla verileri görmek gerektiğini söylüyoruz. Ben şu aşı iyidir diyemem ama bilimsel evreleme bakımından bir adım diyebilirim. Durup dururken Çin aşısını kötülemek, Alman aşısına karşı olmak gibi bir duruşumuz olmaz. Ama sayın bakan garip bir şekilde her defasında Çin aşısını methediyor," dedi.
'GECİKME SOĞUK ZİNCİRDE SORUN YARATIR MI, SORU İŞARETİ'
Dr. Murat Emir, bakanlıktan yapılan, Çin gümrüğünde görülen Covid-19 vakası nedeniyle gecikmenin yaşandığı açıklaması hakkında, "Burada iki tane soru akla geliyor. Orada bir Coronavirus hastasını tespit edilmiş olamsı gerçekten bütün işlemlerin durmasını ve aşı gibi son derece acil ve aylardır beklediğimiz son derece kritik ve stratejik ürünün gelmesini geciktirir mi, bence bu bir soru işareti. Ama daha önemli bir soru işareti de bu bekleme koşullarında acaba aşılara bir şey olur mu? Çünkü aşıların soğuk zincirle taşınması gerekir ve bu 1-2 günlük gecikme, ki daha da uzamamasını umuyoruz, acaba orada bir sorun yatatır mı?" yorumunu yaptı.
'TÜRKİYE'NİN ÇOKTAN ÖN ANLAŞMALAR YAPMIŞ VE AŞILAMAYA BAŞLAMIŞ OLMASI BEKLENİRDİ'
Emir, "Bence burada daha çok konuşulması gereken aşılar Türkiye'ye sıhhatli bir şekide ve olması gereken miktarda, çünkü öncelikle 50 milyon doz olacağı söylendi, gelecekse bu çok büyük bir sorun olmayabilir. Ama bizim kaygılarımız, çzellikle bu 50 milyon dozun zamanında gelemeyeceği noktasında. Kaldı ki 50 milyon doz aşı gelse bile 25 milyon vatandaşımızın aşılanabileceği anlamına geliyor. Ayrıca bizim 120 milyon doz daha aşıya ihtiyacımız var. Bir diğer önemli kaygı sebebimiz de sadece bir kaynaktan aşı alıyor oluşumuz. Özellikle, gelişmiş ülkelerin uygulamaya başladığı BionTech aşısının şu ana kadar Türkiye'ye 550 bin doz, yani devede kulak biler denemeyecek bir miktarın anlaşılabilmiş olması. Yani Türkiye gibi bir ülkenin çoktan ön anlaşmalarını yapmış, özellikle BionTech ya da Moderna gibi uluslararası bilimsel standartlar bakımından bir adım önde duran birkaç aşıdan milyonlarca doz daha ön anlaşma yapmış ve aşılamaya başlamış olması beklenirdi. Bir becersiksizlik olduğu ortada," diye konuştu.
'SAYIN BAKAN HER DEFASINDA GARİP BİR ŞEKİLDE ÇİN AŞISINI METHEDİYOR'
Dr. Murat Emir, tek bir kaynaktan aşı alınması ve bu durumun yarattığı güvensilzik hakkında ise şunları söyledi:
"Neden bir kaynaktan aşı alındığı sorusu bence çok önemli ve bunu sormaya devam edeceğim. Çünkü 83 milyonun sağlığını kimsenin beceri ya da beceriksizliğine terk edemeyiz. Türkiye'yi yönetenlerin en çok odaklanmaları gereken nokta birkaç kaynaktan daha milyonlarca dozluk anlaşmayı yapmaktır. Sağlık Bakanlığı başından beri süreci kapalı götürüyor, şeffaf gtürmüyor, süreci vatandaşlardan saklıyor ve kendisi başarılı görünmek adına toplum sağlığını tehlikeye atmaktan çekinmiyor. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı'na güvenmek için bir sebep yok. Aşıların güvenilirliği konusunda da doğrusu ben bir hekim olarak da ne Çin aşısı, ne Alman aşısı diye bakmam. Uluslararası standartlara göre onay alınmış olup olmadığına bakarım. Şu durumda Sinovac aşısının Faz-3 çalışmalarının uluslararası platformlarda değerlendirildiği ve onay aldığı bir durumla karşı karşıya değiliz. Sağlık Bakanlığı'nın 'Bu inaktif bir aşı, inaktif olduğu için de çok sorun yaratmayacağını düşünüyoruz' gibi bir yaklaşımı var. İnaktif aşı, hastalık yapıcı etkisi olmayan virüsün kendisinin verildiği aşılar. Dolayısıyla ateş, halsizlik gibi semptomlar olsa bile uzun dönem komplikasyonların az olacağı varsayılıyor. Bu doğru da olabilir. Bizim buna ikna olmamız için bilimsel standartlara göre en azından erken kullanım onayının alınmış olmasını bekleriz. Brezilya, Endonezya ve Çin'deki Faz-3 sonuçlarını da almış değiliz. Türkiye'deki Faz-3 sonuçları belli değil. Dolayısıyla bilimsel bir duruşla verileri görmek gerektiğini söylüyoruz. Ben şu aşı iyidir diyemem ama bilimsel evreleme bakımından bir adım diyebilirim. Durup dururken Çin aşısını kötülemek, Alman aşısına karşı olmak gibi bir duruşumuz olmaz. Ama sayın bakan garip bir şekilde her defasında Çin aşısını methediyor."