İktidarda olmak Yeşiller'i değiştirdi: Pasifist parti ilkeleri terk ediliyor

Silahlanmaya ve çatışmalı bölgelere silah gönderilmesine karşı olan Yeşiller, bu tutumlarındaki 180 derecelik dönüşlerini 'İyi değil, ama ne yazık ki gerekli' sözleriyle savunuyorlar.

Putin'in Ukrayna'ya saldırısı Almanya'yı ve siyasi partileri şimdiden değiştirmeye başladı. Olaf Scholz, Alman ordusunun (Bundeswehr) güçlenmesi ve modernizasyonu için 2022 bütçesinden yüz milyar euro ayıracağını açıkladı. Scholz ayrıca NATO için de yüzde ikilik bir bütçenin özel bir fondan ödeneceğini söyledi.

Bu açıklamaların ardından gözler hükümet ortağı Yeşiller’e çevrildi. Hükümet ortağı olalı henüz yüz gün geçmedi, Yeşiller bir kez daha silahlanma ve savaş bölgelerine silah gönderilmesi konusundaki tutumlarından ciddi dönüş yaptılar.

Alman siyasetinde çok hızlı bir paradigma kayması yaşandı. Basına yansıdığı kadarıyla parlamento grubunun çoğu üyesi, şansölye Scholz’un verdiği bu kararı halka açıklamadan çok kısa bir süre önce öğrenebildi. Merkel, tek başına kararlar almasıyla eleştirilirdi. Merkel’i eleştirenler şimdi aynısını SPD’li şansölye Scholz’un da yaptığına tanık oldular. Pandemi sırasında parlamentonun güçlendirilmesini en çok dile getiren partilerden biri olan Yeşiller, Scholz tarafından bir oldubittiye getirildi.

HALK SAVAŞIN ŞOKU ALTINDA, KİMSE HENÜZ BU KARARLARI VE ALINMA BİÇİMİNİ ELEŞTİREMEDİ

Yeşiller parlamento grubu belki özel fonun hacmini Scholz'dan öğrendi. Ama Yeşiller’den olan Başbakan Yardımcısı Robert Habeck ve Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un, Scholz'un planlarını ayrıntılı olarak bildikleri söyleniyor. Başkalarının en küçük yanlış argümanını veya hatasını en sert şekilde eleştiren Yeşiller ise tamamen karşı olduklarını iddia ettikleri silahlanma ve çatışmalı bölgelere silah gönderme konusundaki 180 derecelik dönüşlerini "İyi değil, ama ne yazık ki gerekli" sözleriyle savunuyorlar. 

Yeşiller’in seçmeni de dâhil olmak üzere halk, hala savaşın şoku altında. Çünkü ne Scholz'un planlarına ne de bunları iletme şekline dair henüz kamuoyunda ciddi bir eleştiri de yapılmadı. 
Eskiden silahlanmaya ve silah teslimatlarına karşı en sert eleştirileri yapan ve şimdiki hükümette devlet bakanı olan Katja Keul dahi, bu adımların uluslararası hukukta müdafaa yapmak için meşru olduğunu savundu.

YEŞİLLER ESKİ PASİFİST İLKELERDEN VAZ MI GEÇİYOR?

Federal hükümetin bir parçası olan Yeşiller, Baerbock ve Habeck ile birlikte, AB’nin, Avrupa’nın, hatta dünyanın yeni bir politik rota aradığı bu süreçte artık Yeşillerin eski pasifist ilkelerinin uygulanamayacağının sinyalini veriyorlar.

Bunun yanı sıra Habeck, "ulusal güvenlik sorunu" olarak nitelendirdiği enerji politikası açısından Rusya'dan bağımsız olmayı çok önceden önüne görev olarak koymuştu. Baerbock ise müttefiklerle kalkınma işbirliğini güçlendirmeyi hedeflemişti. 

Ancak, Yeşiller partisinin sol kanadı için bu değişim çok hızlı oluyor. Yeşillerin geçlik örgütü eş başkanı Timon Dzienus, "Scholz tarafından önerilen NATO için özel fon ve Almanya ordusunun silahlandırılması orta ve uzun vadeli temel bir sorundur. Bu, Rus saldırganlığının ve savaşının çözümüne katkıda bulunmaz" dedi. Dzienus, "Anayasa değişikliği de dâhil olmak üzere aceleci bir eylem yerine, geniş bir siyasi ve sosyal tartışmaya ihtiyaç var" şeklinde eleştiri getirdi.
Dzienus, ayrıca federal hükümetin kararını içerik açısından da eleştirdi: "Bundeswehr'e sözde yatırım ihtiyacı bütçe eksikliğinden değil, özellikle yanlış yönetim ve kötü planlamadan kaynaklanıyor" dedi.

Yeşiller’in savunma uzmanı ve meclis grup başkan yardımcısı Agnieszka Brugger de Tagesspiegel'e "Kıtamızdaki güvenlik bizim için eskisinden daha değerli olmalı" dedi.

İyi donanımlı bir orduya ihtiyaç var diyen Brugger, "Ancak Bundeswehr'deki sorunlar tek başına daha fazla parayla halledilemez. Açık olan önceliklerdeki eksikliktir. Sözleşmelerden malzeme bakımına kadar savunma projelerinin yönetiminde hala iyileştirilmesi gereken çok şey var" şeklinde konuştu. 

Sol kanatta yer alan Yeşiller’in yeni parti lideri 28 yaşındaki Ricarda Lang, "Benim için Yeşiller bir barış partisi. Ancak bu, tüm askeri araçların reddedildiği anlamına gelmez. Barış her zaman hedefimiz" dedi.  Ancak Lang yine de partisinin bu konu hakkında konuşması gerektiğini ima etti. Yeşiller Partisi lideri konuyla ilgili iç tartışmaları da göz önünde tutarak, "Parti tabanımızı kesinlikle dâhil edeceğiz" diye söz verdi.

Savunma harcamalarının artması Yeşiller’in hedeflediği diğer politikaları da etkileyecek. Yeşiller borçlanma kısıtlamasını yumuşatmak ve yeşil enerjiye geçiş için daha fazla para kullanmak istiyor. 100 milyar euronun orduya 80 milyar euronun da NATO’ya gideceği bir bütçede bunu nasıl yapacakları net değil.

Şu anda yaşananlar barış hareketinden doğan Yeşiller için son derece zorlu bir dönem olacak. Onlarca yıldır silahsızlanma için çaba sarf edenler şimdi hükümette resmen yeniden silahlanıyorlar. Parti içindeki farklı seslere sorulmadan bir adım atıldı. Belki şimdi değil ama Ukrayna savaşı yavaşlayıp ortalık sakinleşince birçok pasifist istifa edebilir. Almanya’nın enerji ihtiyacını karşılaması için kömür santrallerini beklenen hızla kapatamaması da mümkün olmayabilir. Bu durumda Yeşiller’in bu konudaki ajandası da işlemezse genç Yeşilleri daha büyük hayal kırıklığı bekliyor demektir. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi