Aysuda Kölemen

Aysuda Kölemen

Bu bir tatbikat değil!

'Bir kitlesel yokoluşun başlangıcında yaşıyoruz. İklimimiz çöküyor. Ama biz bunu hâlâ düzeltebiliriz. Sen bunu hâlâ düzeltebilirsin!'

Bu hafta köşemi Greta ve George’a bırakıyorum. Size insanlık tarihinin en önemli konusuyla ilgili söyleyecekleri var. Dünyanın neresinde olursanız olun, bugün iklim grevine katılmaya davet ediyorum sizi. Eğer bir şey yapmazsak, çocuklarımızı korkunç bir gelecek, açlık ve ölüm bekliyor. Ama onlara yaşanabilir bir dünya bırakmak için hala vaktimiz ve son bir fırsatımız var. Felaketi engelleyebiliriz. Bugün sesimizi duyurma günü.

Greta'nın mesajı:

"Bu bir tatbikat değil! Benim adım Greta Thunberg. Bir kitlesel yokoluşun başlangıcında yaşıyoruz. İklimimiz çöküyor. Çocuklar protesto etmek için eğitimlerini bırakıyorlar. Ama biz bunu hala düzeltebiliriz. Sen bunu hala düzeltebilirsin!

Hayatta kalmak için fosil yakıtlar yakmayı bırakmamız gerekiyor, ama bu tek başına yeterli olmayacak. Pek çok çözümden bahsediliyor ama ya tam önümüzde duran çözüm? Açıklamayı arkadaşım George’a bırakıyorum.

Havadan karbonu çeken, çok ucuza mal olan ve kendi kendini inşa eden sihirli bir makine var. Adı ağaç. Ağaç doğal iklim çözümünün bir örneği. Tropik bataklıklar, turbalıklar, ormanlar, sazlıklar, yosun ormanları, bataklıklar, mercan kayalıkları... Karbonu havadan alıp, hapsediyorlar. Doğa mahvolmuş iklimimizi tamir etmek için kullanabileceğimiz bir alet.  Bu doğal iklim çözümleri büyük bir fark yaratabilir. Ne iyi, değil mi? Ama sadece fosil yakıtları toprak altında bırakırsak.

Şimdi işin çılgın kısmına gelelim. Şu anda bu çözümleri göz ardı ediyoruz. Fosil yakıt desteklerine, doğal çözümlere harcadığımızın BİN KATI daha fazla para harcıyoruz. Doğal iklim çözümleri, iklim felaketiyle mücadele için harcadığımız tüm paranın sadece %2’sini oluşturuyor. Bu senin paran. Senin vergilerin. Senin birikimin.

Daha da çılgıncası, şimdi, tam da doğaya en çok ihtiyacımız varken, onu her zamankinden daha hızlı yok ediyoruz. Her gün iki yüzden fazla canlı türü yok oluyor. Kutup buzullarının çoğu yok oldu. Yaban hayvanlarımızın çoğu yok oldu. Toprağımızın büyük bir kısmı yok oldu. O zaman ne yapmalıyız? Ne yapmalısın?

Basit: Korumamız, onarmamız ve para sağlamamız gerekiyor.

Koru: Tropik ormanlar dakikada 30 futbol sahası oranında kesiliyor. Doğanın yaşamsal bir şey yaptığı yerde, onu korumalıyız.

Onar: Gezegenimizin büyük kısmı hasar gördü ama doğa kendini yeniden yaratabilir ve biz ekosistemlerin eski hallerine gelmelerine yardımcı olabiliriz.

Para sağla: Doğayı yok eden şeylere para sağlamayı bırakıp, ona yardım edecek şeyler için para sağlamaya başlamalıyız.

Bu kadar basit: koru, onar, para sağla. Bu her yerde olabilir. Pek çok insan doğal iklim çözümlerini kullanmaya başladı bile. Bunu kitlesel ölçekte yapmamız gerekiyor.

Sen, bunun bir parçası olabilirsin. Doğayı savunan kişilere oy ver. Bu videoyu göster. Bu konu hakkında konuş. Dünyanın her yanında, doğayı korumak için inanılmaz hareketler var. Onlara katıl.

Her şey önemli.

Senin yaptıkların önemli."

Videoyu buradan izleyebilirsiniz

Bu da iklim grevi protestolarının haritasi. Herkes kendi şehrinde nerede toplanıldığına buradan bakabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Aysuda Kölemen Arşivi