104 emekli amiral içinde Cem Gürdeniz

Cem Gürdeniz’in gözaltına alınması ile Rusya-Ukrayna sınırında yaşananlar arasında bir ilişki var mı?

Haklı ya da haksız, ilginç ya da değil ama 104 emekli amiralin açıkladıkları bildiri Türkiye’nin gündemine oturdu.

Konu Montreux ve bu günlerde de Rusya-Ukrayna sınırında savaş ihtimalinden bahsediliyor,

Türkiye de yılbaşından beri NATO’da VJTF’in (Very high readiness joint task force - Çok yüksek hazırlık seviyeli müşterek görev gücü) komutasını üstlendi; görev de Trakya’daki 66. Tugay’a verilmiş.

VJTF’in kurulmasının öncelikli olarak temel amacı da Rusya’nın Ukrayna ve Gürcistan’daki istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerini engellemek.

Emekli amirallerin bildirisinin siyasi ve askeri ortamı biraz böyle.

Yarın (bugün) çok üst düzey AB yetkilileri de Türkiye’ye geliyor.

Erdoğan da hala Biden’dan telefon bekliyor.

104 amiralin isimlerine baktım, aralarında tanıdıklarım da var ama en çok ilgimi emekli amiral Cem Gürdeniz çekti.

Cem Gürdeniz çok iyi yetişmiş, iki yabancı dili iyi bilen, Mavi Vatan kavramını Türkiye askeri ve siyasi jargonuna katmış bir amiral.

Doğrusunu söylemek gerekirse, Mavi Vatan kavramının siyasi ve askeri içeriğini tartışacak bilgi birikimim yok ama üç tarafının denizlerle çevrili olduğundan gurur duyduğumuz fakat vatandaşların büyük çoğunluğunun yüzme dahi bilmediği, yaz aylarında bile balıkçıların çorap giydiği, vatandaşların eski tabirle berri karakteri çok yüksek, deniz ürününün çok yenmediği, kabuklularını yemenin günah bile sayıldığı bir ülkede Mavi Vatan ifadesi kulağa hoş da gelmiyor değil doğrusu.

Ama sadece kulağa hoş geliyor çünkü bu kavramın yoğun uygulama alanı bulduğu Doğu Akdeniz’de mevcut tüm sorunların çözümünün Türkiye’nin AB üyeliğinden ve Kıbrıs meselesinin federal ya da konfederal çözümünden geçtiğine inanan bir vatandaşım.

Mavi Vatan kavramını gündemimize katan amiral Sayın Cem Gürdeniz, geliştiren, detaylandıran kişi ise amiral Cihat Yaylacı.

Mavi Vatan kavramının dış politikamızın merkezine yerleşebildiği dönemlerde benim aklımı ilk karıştıran konu, bu kavramı üreten amiralin ve sonra da geliştiren meslektaşının Deniz Kuvvetleri bünyesinde tümamirallikten öteye gidememeleri ve emekliye sevk edilmiş olmaları.

Sen Türkiye’nin denizler politikasında çığır açan bir kavram geliştir ama Deniz Kuvvetleri seni emekli etsin, ilginç ve benim yanıtını bilemediğim bir konu.

Cihat Yaycı’nın daha çok yakın bir tarihte Deniz Kuvvetleri bünyesinden alınıp Genelkurmay’da pasif bir göreve atanması ve o tarihte Mavi Vatan kavramı üzerinden tepinen Erdoğan’ın bu atamaya ve arkasından Yaycı’nın istifasına ses çıkarmaması benim gibilerin aklını aşan bir durum vesselam. 

Bildirinin altında 104 amiralin imzası var ama ilk gün sadece on amiral gözaltına alındı ve Ankara’ya götürüldüler, bu on kişinin aralarında da emekli amiral Sayın Cem Gürdeniz de var.

Son günlerde siyasette konuşulan konu Doğu Akdeniz konusunun artık Türkiye’nin gündeminden çıktığı yani Mavi Vatan fikrinin artık "out" olduğu.

Emekli amiral Cem Gürdeniz’in bu bildirinin altında imzasının olması ile Mavi Vatan projesinin "out" olması arasında bir ilişki var mı?

Daha da önemlisi, Cem Gürdeniz’in gözaltına alınması ile Rusya-Ukrayna sınırında yaşananlar arasında bir ilişki var mı?

Cem Gürdeniz’in gözaltına alınması, bu bildiriye imza atan amirallerin lojman ve koruma haklarının iptali bir yerlere bir sinyal mi acaba?

Başka bir emekli generalin SADAT projesi çerçevesinde başkenti İstanbul olan bir İslam Cumhuriyeti kurma fikri ve bu istikamette kamuya açık konuşmaları, bu toplantıya sponsor olan kamu kuruluşları ise nedense savcıların gündemine hiç girmedi galiba.

Türkiye ilginç gelişmelere gebe olabilir önümüzdeki günlerde, aylarda.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Eser Karakaş Arşivi