Çin Rusya’nın Uzak Doğusuna ve Sibirya’ya yayılıyor

Çin tüm hızıyla açık bir şekilde Rusya’nın bu bölgelerini istila etmeye ve kaynaklarını kullanmaya devam etmektedir.

Çin’in yurtdışı işletmeleri geliştirme kurumu genel sekreteri Xu Veyipin yaptığı bir açıklamada, Çin ve ABD arasındaki ticari savaştan dolayı Çin’in küçük ve orta şirketlerin ekonomik ve ekolojik sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. Bundan dolayı Çin şirketlerinin Rusya’nın Uzak Doğusu ve Sibirya bölgelerine yönelmeleri gerektiğini vurguladı. 

Bu açıklama, Rusya topraklarını ele geçirme ve işletme tehlikesi içeriyor. Ama sıradan Rus vatandaşlarının kaygılarını kimse dikkate almıyor.

Rusya iktidarı, Vladimir Putin başkanlığında Kremlin Sarayı’nda oturarak çoğu kez kararları dış faktörlerin etkisinde almaktadır. Rusyalıların birçoğu devlet başkanlarının Çin’e hayır diyebilecek güçte olmadığını düşünmekteler.

Putin’in abartılmış büyüklüğü bir balon gibi patladı. Çinliler bu durumu kullanmakta gecikmediler. Rus uzmanlar ve bilim çevrelerinin Çin şirketlerinin yaratacağı ekolojik felaket tehdidini açıkça dile getirmelerine rağmen bu fayda etmiyor. Çin şirketleri Rusya’nın bazı bölgelerini sömürmeye başlamışlar ve bu durum giderek daha da artıyor.

Pekin yönetimi çoktan Rusya’nın Uzak Doğu ve Sibirya bölgelerinde kendi fabrika ve işletmelerini inşa etmeye başladı bile. Çin’i hızlı gelişmesinin ekolojiye ne kadar çok zarar verdiği ve hava kirliliğinin dünyada birinci sırada olduğu bilinen bir gerçektir. Çin şirketleri bu durumu düzeltmek için herhangi bir tedbir almadan şimdi de Rusya bölgelerine yönelmeye başlamışlar. Nasılsa Rusya havasını ve sularını cezasız bir şekilde kirletebilirler.

Şu anda bile Rusya Uzak Doğusunda yaşayan Çinlilerin sayısını dikkate alırsak bu toprakların Rusya’ya ait olduğunu söylemek çok zordur. Bu bölgeler Çinlilerle dolmuş ve Çin işletmeleri bu bölgelerin ekolojisi için büyük tehdit oluşturuyor.
Yeşililer Partisi’nin bölgedeki çalışanları dışında kimse bu duruma tepki göstermiyor. Bölgedeki devlet yetkilileri ve memurlar bu durumu görmezden geliyorlar ve öyle gözüküyor ki kendi payları karşılığında sessizliklerini koruyorlar. Bu kesimin ileride bu bölgede veya bu ülkede yaşama gibi bir dertleri olmadığı bellidir. Çin tüm hızıyla açık bir şekilde Rusya’nın bu bölgelerini istila etmeye ve kaynaklarını kullanmaya devam etmektedir. Bu bölgelerin doğa ve su kaynaklarından tutalım diğer tüm yer altı kaynaklarını sömürmeye devam ediyor. Bu gidişle yakında Çin buradaki Rus gaz ve petrolünün ihracatı konusunda hak talebinde bulunacak. Böyle devam ederse yakın zamanda Ural bölgesine ve oradan da diğer bölgelere yayılmaya devam edecek. Kısa zaman içerisinde bu kadar ileri gitmesi bunu gösteriyor.

Bu durum önümüzdeki dönemde daha da gelişecek ama şimdiden durumun vahametini anlamak zor değil.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi