SANKO’nun jeotermal kuyularına mahkeme engeli: Yürütmenin durdurulmasına karar verildi
Osman ÇAKLI
İSTANBUL - SANKO A.Ş.’nin Manisa’nın Salihli ilçesinde jeotermal elektrik santrali için açtığı 17 kuyu için, 'tarım arazilerine zarar verdiği' gerekçesiyle Manisa 2’nci İdare Mahkemesi’nde görülen duruşmada karar çıktı. İlk derece mahkemesi, şirkete verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ raporunun yürütmesinin durdurulmasına hükmetti. Davacı çevre derneğinin avukatı Yıldıray Çıvgın, mahkemenin bilirkişi raporuna dayanarak projenin kamu yararı gütmediği gerekçesiyle yürütmeyi durdurduğunu kaydetti.
MAHKEME İTİRAZ YOLUNU DA KAPATTI
Salihli’nin tarım arazilerinde SANKO A.Ş. tarafından açılan JES kuyularının tarım arazilerine zarar verdiğini ve kamu yararı oluşmadığını savunan ekolojistlerin talebini değerlendiren ilk derece mahkemesi, projenin hem ziraat mühendisliği hem de çevre mühendisliği açısından uygun olmadığı kanaatini getirdi. Yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada, şirket avukatları, 17 adet kuyunun çevreye zarar vermediğini ve ‘kabul edilebilir’ olduğunu savundu. Ayrıca davacıların da menfaati bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddedilmesi gerektiğini ifade etti. Mahkeme heyeti, davaya müdahil şirket avukatlarının talebinin usule ilişkin taleplerinin yerinde olmadığını belirtti.
Mahkeme bölgeye atadığı ve Prof. Dr. Mahmut Göktuğ Drahor (Jeofizik Mühendisi), Prof. Dr. Mümtaz Çolak (Jeoloji Mühendisi), Prof. Dr. Gültekin Tarcan (Jeoloji Mühendisi-Hidrojeolog), Doç. Dr. Serkan Eker (Çevre Mühendisi) ve Doç. Dr. Hakan Çakıcı’dan (Ziraat Mühendisi) oluşan bilirkişi heyetinin keşfine atıfla yürütmeyi durdurdu. Bilirkişi heyetinin kanaati özetle şöyle: “Gediz Havzası Çevresel Kalite Hedeflerine ulaşılması yönüyle değerlendirildiğinde ise projenin gerçekleştirilmesinde Kamu Yararı ve Çevre Dengesi kapsamında ÇED gerekli değildir kararının kamu yararına uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.”
Benzer görüşler jeofizik, jeoloji ve hidrojeoloji ve ziraat mühendislikleri açısından yapılan değerlendirmeler de yer aldı. Mahkeme, andığı gerekçeler ile itiraz yolunu da kapatarak kesin hüküm kurduğunu açıkladı.
‘MAHKEME KARARI SANKO’NUN VERECEĞİ ZARARIN İSPATI NİTELİĞİNDE’
Avukat Yıldıray Çıvgın yaptığı açıklamada mahkeme kararının SANKO’nun faaliyetlerinin Salihli’ye verdiği ya da vereceği zararların ispat niteliğinde olduğunu kaydetti. Çıvgın, şöyle konuştu:
“Mahkemenin yürütmeyi durdurması Salihli halkı için büyük bir hukuki kazanımdır. Ancak mücadelemiz devam etmektedir. Hala ilçemize yeni JES kuyuları açılmak isteniyor. Biz tüm çevre dostlarını ve Salihli Halkını mücadeleye devam etmeye çağırıyoruz.”
NE OLMUŞTU?
SANKO A.Ş. 2022 yılında Manisa Valiliği tarafından aldığı ÇED gerekli değildir izniyle Salihli’nin birinci derece tarım arazilerinde 17 adet jeotermal kuyusu açtı. Bölge çiftçileri uzun yıllardır JES’e karşı hukuki mücadele ederek, tarımın daha büyük bir kamu yararı yarattığını savunmuştu. SANKO’ya karşı açılan davada da benzer ifadeler dile getirilmişti. Mevcut JES’lerin çevreye verdiği zararın geri dönüşü olmayan toprak ve bitki kirliliği yarattığını savunan çevreciler de Manisa 2’nci İdare Mahkemesi’ne dava açarak, yürütmenin durdurulmasını talep etmişti. Mahkemelik olan süreç sonrasında mahkeme heyeti bölgeyi incelemek üzere bilirkişi heyeti görevlendirmişti. SANKO tarafından yapılan açıklamada ise sürecin mevzuatlara uygun ve ‘titizlikle’ yürütüldüğü ifade edilmişti.
Sanko Holding'in JES projesinde bilirkişi raporu: 'Kamu yararı yok'