Afganistan Ulusal Direniş Cephesi Lideri: Taliban'la müzakere yok, gerilla savaşını şiddetlendireceğiz

Afganistan Ulusal Direniş Cephesi Lideri: Taliban'la müzakere yok, gerilla savaşını şiddetlendireceğiz
Afganistan'da ağustos 2021'den bu yana başkent Kabil'in kuzeyindeki Penşir'de silahlı mücadele yürüten Ulusal Direniş Cephesi'nin sürgündeki lideri Ahmed Mesud, Paris'te mülakat verdi. Mesud, "Taliban'a karşı gerilla savaşını şiddetlendireceğiz" dedi.

Artı Gerçek - Afgan komutan Ahmed Mesud, Taliban ile barış anlaşması görüşmeleri yapılamayacağını belirterek, 2021'de yeniden iktidara gelen örgütü müzakere masasına getirmek için "gerilla savaşını" şiddetlendirme sözü verdi. Afganistan Ulusal Direniş Cephesi'nin (NRF) sürgündeki lideri Mesud, Paris'te verdiği bir mülakatta Taliban'ın meşruiyet kazanmasının tek yolunun seçimlere gitmek olduğunu ancak şimdilik bunun gerçekleşme ihtimalinin bulunmadığını söyledi.

'SAVAŞÇI SAYIMIZI 4 BİNE ÇIKARDIK'

Eski Sovyetler Birliği karşıtı 'mücahit komutan' Ahmed Şah Mesud'un oğlu dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, "Taliban herhangi bir müzakere görüşmesini reddediyor. Dünyanın ve Afganistan halkının ileriye dönük tek yolunun kendilerinden geçtiğini kabulünü istiyorlar, ki öyle değil" ifadelerini kullandı. Mesud, NRF'nin taktik değiştirmek zorunda kaldığını çünkü iyi donanımlı Taliban'la konvansiyonel olarak savaşamadığını söyledi. Mesud'a sadık muhalif silahlı güçlerin oluşturduğu NRF, Taliban'ın ülkede yeniden yönetimi ele geçirdiği 2021'den bu yana başkent Kabil'in kuzeyindeki direniş hareketinin kalesi Penşhir'de konuşlu ve zaman zaman iki taraf arasında çatışmalar yaşanıyor. NRF'nin komutanı, "Geçen yıl daha pragmatik bir yaklaşım tercih ederek gerilla savaşına döndük. Bu yüzden bizi daha az ama daha etkili görüyorsunuz" dedi ve savaşçı sayısının 1200'den 4 bine çıktığını ekledi.

'AFGANİSTAN'DAKİ DURUM SAATLİ BOMBA GİBİ'

Yeni bir kitabın tanıtımı için Paris'te bulunan 34 yaşındaki cihatçı komutan, savaşçılarının herhangi bir askeri yardım almadığını, ancak ülkede onlarca yıldır süren savaştan kalan stoklara güvendiklerini ve mühimmata ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Ellerindeki kuvvetin ancak Taliban'ın 'başını ağrıtmaya' yettiğini vurgulayan Mesud, "Onlara yeteri kadar acı veremediğimiz için görüşmeye yanaşmıyorlar" ifadelerini kullandı. Taliban'ın yeniden entegrasyon planının bir parçası olarak eski yetkililerin Afganistan'a dönme önerisini reddeden Afgan komutan, "Ülkeyi terk eden bu insanlar, bir ev ya da arabadan daha fazlası için gittiler. Asil amaçlar için gittiler. Bazı ilkeler için gittiler" dedi ve ekledi:

"Eğer Taliban seçimleri kabul ettiğini açıklarsa, bugün hepimiz geri dönebiliriz çünkü istediğimiz bu. Batı'ya Ukrayna ile meşgul olabileceklerini ama aynı zamanda Afganistan'daki duruma da dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatıyoruz. Çünkü Afganistan'daki durumun saatli bir bomba olduğunu söylemeye çalışıyoruz."

Afganistan'da en son seçimler ABD destekli yönetim altında yapılmış, Taliban Ağustos 2021'de iktidarı yeniden ele geçirdiğinde seçimlerden sorumlu komisyonu feshetmişti. Birçok Batılı hükümet, özellikle ülkedeki kadınların sosyal hayattaki varlığına saldıran tutumu nedeniyle Taliban yönetimini resmen tanımıyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar