Beyaz Saray, Afganistan'daki kaotik geri çekilmeden Trump'ı sorumlu tuttu
ABD'de Bıden yönetimi, 2021'ede yaklaşık 200 Afgan ve 13 ABD askerinin ölümüyle sonuçlanan Afganistan'dan çekilme sırasındaki sorunlardan büyük oranda Trump'ı sorumlu tuttu. Dışişleri ve Savunma Bakanlığı'nın raporu Kongre'ye gönderildi.
Artı Gerçek - ABD'de Joe Biden yönetimi, Afganistan'dan çekilme sürecinde yaşanan sorunların, büyük ölçüde Taliban'la anlaşma imzalayan Donald Trump yönetiminin plansızlığından kaynaklandığını savundu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, çevrimiçi basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
'ÖNCEKİ YÖNETİM BIDEN'A SUNULAN SEÇENEKLERİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE SINIRLADI'
ABD'nin Afganistan'dan çekilme sürecini inceleyen 12 sayfalık raporun Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından bugün Kongre'ye iletildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, devletin ilgili kurumlarının aylar boyunca ülkeden çekilme süreçlerindeki rolleri ve kararları hakkında kapsamlı incelemeler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kirby, Beyaz Saray'ın çekilme süreciyle ilgili raporda yer alan görüşlerini ve bu deneyimden "öğrendikleri dersleri" paylaştı. "Başkan'ın (Joe Biden) Afganistan'daki savaşı sona erdirme kararı doğruydu" diyen Kirby, ABD'nin 11 Eylül saldırıları sonrası ülkenin işgaline sebep gösterilen terör tehdidini azaltma görevini uzun zaman önce başardığı görüşünü savundu. Kirby, "Başkan'ın niyeti her zaman bu savaşı sona erdirmek olsa da, önceki yönetimin aldığı kararların ve planlama eksikliğinin, kendisine sunulan seçenekleri önemli ölçüde sınırladığı da inkar edilemez" diyerek, çekilme sürecinin başladığı Biden'ın selefi Donald Trump'ı bu süreçte hazırlıklı olmamakla suçladı.
Ancak raporda ABD hükümetinin çok saha önceden sivillerin tahliyesine başlaması gerektiği de kabul edildi.
TRUMP'IN AFGANİSTAN MİRASI
Biden göreve geldiğinde, Afganistan'da 2001'den bu yana ABD askeri varlığının en düşük seviyede olduğunu söyleyen Kirby, Başkan'ın, ülkede ABD ile hareket eden Afganlar için kaynakları tükenmiş bir göçmen vizesi programının yanı sıra Trump yönetimi ile Taliban arasında yapılan, ABD askerlerinin Mayıs 2021'e kadar ülkeden çekilmesini öngören anlaşmayı devraldığına dikkati çekti.
Kirby, Biden'ın eski yönetime çekilmeyle ilgili planlarını sorduğunu ancak buna gerekli cevabı alamadığını belirterek, bu kapsamda öğrendikleri ilk dersin "geçiş süreçlerinin önemi" olduğunu söyledi. Önceki yönetimin plansızlığına rağmen Biden'ın sahadaki gerçeklere yanıt veren, titiz, kapsamlı ve planlı bir süreç yürütmeye çalıştığını aktaran Kirby, tahliye planının 2021 baharında başladığını ve bu süreçte ihtiyaç olursa ülkeye ek askeri güçlerin konuşlandırılmasını emrettiğini söyledi. Kirby, Biden'ın ekibine "en kötü senaryoya" hazır olması emrini verdiğini kaydederek, diğer yandan istihbarat kurumlarının yetersizliğine dikkati çekti.
'BIDEN TALİBAN İLE PAZARLIK YAPMADI'
Hiçbir kurumun Taliban'ın Kabil'i ele geçireceğini ve dönemin Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin hızlıca kaçacağını ve ABD tarafından eğitilen Afgan askerlerinin başarısız olacağını tahmin etmediğini söyleyen Kirby, bu kapsamda düşük olasılıklı ve yüksek riskli senaryoların öneminin çıkarılan ikinci ders olduğunu aktardı.
Kirby, Trump'ın Afganistan politikasının yaşananlardan sorumlu olduğunu ima ederek "(Biden) Taliban ile pazarlık yapmadı. Taliban'ı Camp David'e davet etmedi. 5 bin mahkumu serbest bırakmadı. Afganistan'daki kuvvet seviyesini 2 bin 500'e düşürmedi. Taliban'la bizim askerlerimize saldırmaması konusunda bir anlaşması da yoktu. (Biden) Belli şartlarla geldi. Bunları değiştirme yeteneği yoktu" dedi.
ÇEKİLME SÜRECİNDE YAKLŞAIK 200 AFGAN VE 13 ABD ASKERİ ÖLMÜŞTÜ
Ağustos 2021'de Afganistan'dan çekilmesiyle birlikte ABD'nin tarihteki en uzun savaşı sonlanmıştı. Ancak birkaç gün içinde 120 binden fazla kişinin ülkeden tahliyesi kaotik anlara yol açmıştı. Taliban'dan kaçan binlerce kişi Kabil'deki havalimanına akın etmişti. 26 Ağustos'ta havalimanına iki intihar saldırganı saldırmış ve 13 ABD askerinin yanı sıra 170 Afgan ölmüştü. Ardından ABD Kabil'de İHA ile bir intihar saldırganının hedef aldığını açıklamış ancak saldırıda yedisi çocuk 10 sivilin öldüğü ortaya çıkmıştı. (DIŞ HABERLER)
Taliban kadınların eğitim hakkı savunucusunu gözaltına aldı
Kabil'de Dışişleri Bakanlığı yakınında saldırı: En az altı sivil öldü
Taliban'dan Kabil'de IŞİD'e operasyon
BM'den Taliban'a kız öğrenciler için çağrı: Sözünüzü yerine getirin
Taliban'dan 'liyakat' kararnamesi: Hükümet yetkilileri oğulları ve akrabalarını kovacak