Merkez Bankası piyasaya en yüksek faizden para verdi: Dolar 7,39 seviyesinde

Merkez Bankası piyasaya en yüksek faizden para verdi: Dolar 7,39 seviyesinde
Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 9,60'a yükselirken dün ilk kez yüzde 11,25'le GLP'den borçlanma gerçekleştirildi. Haftanın ikinci gününde dolar, euro ve borsa yukarı yönlü.

ARTI GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) çeşitli sebeplerle artırmadığı politika faizi yerine farklı enstrümanlar kullanarak, TL’yi dolar karşısında daha değerli hale getirmeye çalışıyor.

Dün Merkez Bankası sıkılaştırma adımları çerçevesinde uzun süre sonra ilk kez Geç Likidite Penceresi (GLP) ile piyasaya 1 milyar TL fonlama sağladı. Geç Likidite Penceresi normal koşullarda acil nakde ihtiyacı olan ve bu ihtiyacını gün sonunda yüksek faizden sağlamak durumunda kalan bankalara verilen borcun faizinin ismi olarak kullanılıyor. 

Haliyle ihtiyacını GLP’den gidermek isteyen haftalık repo faizinden 300 baz puan daha yüksek (yüzde 11,25) faizle borç almış oluyor. Böylece Merkez Bankası faizi artırmadan faiz artırmış oldu. 1 milyar TL piyasa için küçük bir miktar olsa da Merkez Bankası'nın gerektiğinde GLP’ye yönlendirme yapabileceği konusunda dikkat çeken bir hamle olarak yorumlanıyor.

ORTALAMA FAİZ ÇİFT HANEYE GİDİYOR

Merkez Bankası’nın piyasaya sağladığı ortalama fonlama faizi 16 Temmuz'da politika faizinin 90 baz puan altına yani yüzde 7,34'e kadar gerilemişti. Ancak bir hafta vadeli repo ihalelerini durduran banka, diğer fonlama kanallarını kullanarak ortalama fonlama faizini dün itibarıyla yüzde 9,61 seviyesine kadar yükseltti. Ortalama fonlama faizinin yakın zamanda çift haneye yükselmesi bekleniyor.

Karadeniz'de doğalgaz keşfi beklentileriyle geçen hafta iki gün sert yükseliş kaydeden BIST-100 Endeksi, cuma günü yüzde 1.5 düşüşle 1.109,88 puandan kapanmıştı. Borsa İstanbul, dün de kayıplarını bir miktar daha devam ettirerek 1.108 puandan kapandı.

BORSA İSTANBUL ARTIDA, DOLAR VE EURODA YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

Yurt içi piyasalarda Merkez Bankası'nın piyasayı fonlama maliyetlerini artıran sıkılaştırma politikasına yönelik hamleler ve gelişmeler yakından takip ediliyor. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 9,60'a yükselirken dün ilk kez yüzde 11,25'le GLP'den borçlanma gerçekleştirildi.

Piyasaların açılmasıyla birlikte bir miktar daha yukarı yönlü hareket eden dolar/TL 7,39 seviyelerinde seyrederken euro/TL 8,74'ün üzerinde el değiştiriyor. 

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,51 artışla 1.114,05 puandan başladı.

BİROL: TÜRKİYE ENERJİ ZENGİNİ OLACAK DEMEK DOĞRU OLMAZ

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Sözcü gazetesine yaptığı açıklamada, cari açık sorunun biteceği yönündeki yorumlara katılmadığını belirterek, "Daha pek çok araştırma yapmak lazım. Bu ispatlanmış rezerv değilse, yapılan resmi açıklamalara baktığımızda yüzde 70’ini bile üretime geçirmek güzel bir haberdir. Yeni keşifler gelmez ise biz hâlâ ciddi doğalgaz ve petrol ithal edeceğiz.

Cari açığın en büyük kaynağı enerji ithalatı. Bundaki en büyük pay da petrol ve gazdan değil. Bu gaz sahası, enerji ithalatı faturasında ciddi bir düşüş sağlayacaktır. Bugünden yarına cari açık bitecek, Türkiye enerji zengini olacak demek doğru olmaz" diye konuştu.

ABD VE ÇİN PİYASALARI RAHATLATTI

Öte yandan, ABD’li ve Çinli üst düzey ticaret yetkilileri birinci kademe ticaret anlaşmasına bağlılıklarını teyit ederek, endişelerin arttığı piyasaları rahatlattı.

Çin, resmi verilere göre birinci kademe ticaret anlaşması kapsamında ABD ürünlerini alma taahhüdünü yerine getirmede geri kalıyordu.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, yaptıkları telefon görüşmesinde bağlılıklarını teyit etti.

ABD ile Çin'in ticaret anlaşması görüşmelerinde mesafe kat edecekleri beklentisi ve ABD borsalarında devam eden yükselişlerin etkisiyle küresel piyasalarda iyimser hava devam ediyor. 

ALTIN FİYATLARINDA HAFİF YÜKSELİŞ

Altın doların gerilemesiyle yükselirken yatırımcılar gözünü ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın bu hafta yapacağı açıklamalara çevirdi. Hisse senedi piyasalarındaki yükseliş altındaki yükselişi sınırladı.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,2 yükselerek 1.935 dolar seviyesini gördü. ABD altın vadeli işlemleri yüzde 0,1 değer kazanarak 1.941 dolar seviyesinden işlem görüyor.

BRENT PETROLÜ 45 DOLARIN ÜZERİNDE

Petrol fiyatları yatırımcıların Meksika körfezi kıyı şeridini vurması beklenen Marco ve Laura isimli fırtınalar ve Asya ve Avrupa'da artan koronavirüs vakaları nedeniyle üretimde kesintiye gidileceğini beklemesiyle dalgalı seyrediyor.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0,2 yükselerek 45,22 dolar seviyesini görürken ABD hafif ham petrolü yüzde 0,2 değer kaybederek 42,53 dolar seviyesine geriledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar